Taloyhtiöiden energiatehokkuus ei vaadi suuria korjauksia

taloyhtiöiden energiatehokkuus

Taloyhtiöissä on paljon tehtävissä energiatehokkuuden eteen myös perinteisin huollon ja ylläpidon keinoin, selviää Kiinteistöliiton jäsenilleen tekemästä energia- ja ilmastokyselystä. Moni taloyhtiö voisi tehostaa energiankäyttöään ja parantaa asumisolosuhteita esimerkiksi ilmanvaihdon puhdistus- ja säätötöillä sekä lämmitysverkoston perussäädöllä ja lämmityksen asetusarvojen kohdilleen laittamisella.

– Perusasioiden kunnossa pitäminen on tärkeää niin viihtyvyyden kuin asumiskustannusten kurissapitämiseksi. Kyselyn tulokset osoittavat, että taloyhtiöt voisivat melko pienillä toimenpiteillä saada näissä asioissa tuloksia aikaan, sanoo Kiinteistöliiton energia- ja ilmastoasioiden johtava asiantuntija Petri Pylsy.

Sisäilmassa ja lämpötilassa toivomisen varaa

Taloyhtiönsä sisäilman laatua talviaikaan piti huonona lähes 40 prosenttia vastaajista. Kolme keskeisintä syytä vastaajien mielestä olivat kuivuus, vetoisuus ja tunkkaisuus. Lähes joka neljäs vastaajista koki taloyhtiönsä huoneilman lämpötilat epäsopiviksi talvisin. Ongelmana pidettiin liian korkeita ja asuntojen välillä vaihtelevia lämpötiloja.

Kesäaikana noin 27 prosenttia vastaajista piti sisäilman laatua huonona. Kesäajan yleisimpinä ongelmina vastaajat mainitsivat seisovan ilman, tunkkaisuuden ja kylpyhuoneen hitaan kuivumisen suihkun jälkeen.

– Vastaajista ne, joiden taloyhtiössä oli koneellinen tulo-poisto-ilmanvaihto, pitivät sisäilman laatua sekä talvella että kesällä parempana kuin painovoimaisella tai koneellisella poistoilmanvaihdolla varustetuissa taloyhtiöissä, Pylsy kertoo.

Kuumuus vaivaa asuntoja kesäisin

Lähes 70 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että huoneilman lämpötilat ovat omassa taloyhtiössä liian korkeita kesäaikaan. Runsaat 20 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että ongelma koskettaa kaikkia taloyhtiön asuntoja.

Ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat sään ääriolosuhteet lisäävät esimerkiksi kesän hellejaksoja, joihin taloyhtiöissä on tärkeää pohtia ratkaisuja.

– On selvää, että kesäajan sisälämpötilojen hallintaan on kiinnitettävä nykyistä enemmän huomiota. Taloyhtiön kannattaa tehdä suunnitelma siitä, miten tuleviin hellekesiin varaudutaan. Yksi keskeinen asia on pohtia periaatepäätöstä ja selkeää ohjeistusta asuntokohtaisten ilmalämpöpumppujen asentamisesta, Pylsy toteaa.

Kesäajan sisäilman lämpötilat on hyvä huomioida osana kunnossapitosuunnitelmaa ja erilaisia korjaushankkeita aina ikkunaremonteista isoihin talotekniikkaremontteihin.

Kiinteistöliiton energia- ja ilmastokysely toteutettiin 24.5.-9.6.2022, ja siihen vastasi 2913 vastaajaa. Vastaajat olivat Kiinteistöliiton jäsenyhdistysten jäsentaloyhtiöiden edustajia.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.11.2022

Taloyhtiöiden hallitukset: Väestönsuojat hyvässä kunnossa

Turvallisuusasiat ovat nostaneet merkitystään taloyhtiöiden toiminnassa viime vuosina. Tuoreen kyselyn mukaan taloyhtiöiden väestönsuojista enemmistö on joko varsin tai erittäin hyvässä kunnossa.

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

ryhmäkorjaushanke

16.9.2022

Ryhmävoimaa korjaamiseen, viihtyvyyttä asumiseen

Turkulaisessa Hepokullan lähiössä on käynnissä laaja ryhmäkorjaushanke. Alueen kerrostaloille oli kerääntynyt korjausvelkaa vuosien saatossa, ja nyt ne päätettiin korjata kaikki yhtä aikaa. Yhteistyö on tuonut hankkeeseen sujuvuutta ja nopeutta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

29.3.2022

Taloyhtiöiden hallitusten jäsenet keskimäärin lähellä eläkeikää

Kiinteistöliiton selvityksen mukaan taloyhtiöiden hallitusten jäsenistä ainoastaan 12 prosenttia on alle 44-vuotiaita. 65–74-vuotiaita on 39 prosenttia, 55–64-vuotiaita 23 prosenttia ja yli 75-vuotiaita 13 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla keski-ikä on noin 60 ja muualla Suomessa 63 vuotta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti