Taloyhtiö valmisteli puheenjohtajan vaihtoa salassa. Syrjäytetty puheenjohtaja hävisi oikeudessa

Pienen espoolaisen taloyhtiön hallituksen toimintakyky kävi Ilta-Sanomien uutisen mukaan mahdottomaksi ja edessä oli uuden kolmihenkisen hallituksen valitseminen kesken toimintakauden.

Hallitus piti kokouksen, johon istuvaa puheenjohtajaa ei edes kutsuttu. Se päätti järjestää ylimääräisen yhtiökokouksen, joka valitsi taloyhtiölle uuden hallituksen. Ex-puheenjohtajalle siitä ei paikkaa löytynyt.

Ratkaisu ei miellyttänyt ex-puheenjohtajaa. Hän piti kokouksen päätöksiä mitättöminä ja vetosi asunto-osakeyhtiölakiin. Hän oli itse yhtiökokouksessa paikalla, osallistui päätöksentekoon, jätti eriävän mielipiteensä ja piti puheenvuoroja. Hän oli lisäksi antanut suostumuksensa kokoukselle asioiden käsittelemiseksi, vaikka kiistikin sen.

Syrjäytetty puheenjohtaja nosti oikeusjutun, jolla vaati ylimääräisen yhtiökokouksen päätösten kumoamista.

Taloyhtiö vaati kanteen hylkäämistä. Taloyhtiön mielestä entinen puheenjohtaja kävi yhden miehen taisteluaan kaikkia päätöksiä vastaan, ja sen vuoksi häntä ei ollut kutsuttu hallituksen tammikuiseen kokoukseenkaan.

Taloyhtiö kuitenkin myönsi, että kokouslistassa olisi ollut asiallista mainita vanhan hallituksen erottamisesta ennen uuden hallituksen valintaa.

Ylimääräisessä yhtiökokouksessa paikalla oli koko yhtiön osakekanta edustettuna. Taloyhtiön näkemys oli, että kantaja oli antanut suostumuksensa päätöksentekoon ja osallistui siihen myös itse.
Vaikka käräjäoikeus totesikin koollekutsumisessa tapahtuneen menettelyvirheen ei sillä kuitenkaan vaikutettu asioiden sisältöön ja ex-puheenjohtajan kanne hylättiin.

Helsingin hovioikeus ei myöntänyt kiistalle jatkokäsittelylupaa ja entisellä puheenjohtajalla on edessä lähes 40 000 euron oikeudenkäyntikulujen maksaminen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

yhtiökokouksen puheenjohtaja

21.3.2023

Onnistu yhtiökokouksen puheenjohtajana

Hyvä yhtiökokouksen puheenjohtaja pitää huolen kokouksen sujuvasta etenemisestä ja osakkaiden tahdon toteutumisesta. Puheenjohtaja varmistaa myös, että kokouksesta poissa olleetkin saavat tiedot päätöksistä.

jätekeräys

19.5.2023

Jätekeräys kuntoon pienellä pihalla

As Oy Porvoon Rauhankatu 39 uusi jäteastiansa kolme vuotta sitten. Vanha jätepiste sijaitsi talon seinustalla ja oli siten paloturvallisuusriski. Jätelain muutokset voivat tuottaa vaikeuksia erityisesti pienille taloyhtiöille, mutta ratkaisuja löytyy.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

perehdytys hallituksen puheenjohtaja

24.5.2023

Perehdytys tukee uutta hallituksen puheenjohtajaa

Jussi Jurkolasta tuli taloyhtiönsä hallituksen puheenjohtaja ilman aikaisempaa kokemusta asunto-osakeyhtiön hallitustyöskentelystä. Hän sai kattavaa perehdytystä hallituksen konkareilta ja etsi myös itse tietoa. Kaikkein tärkeintä oli muulta hallitukselta saatu luottamus.

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti