Kiinteistönomistajalla eli taloyhtiöllä on korostunut huolellisuusvelvoite piha-alueen hoitoon. Se tarkoittaa, että taloyhtiön on tarvittaessa pystyttävä osoittamaan, että on toiminut huolellisesti.
Joissakin pienissä taloyhtiöissä pihatyöt saatetaan hoitaa talkoilla, mutta lähes kaikissa vähänkään isommissa taloyhtiöissä isännöinti sopii hiekoittamisesta huoltoyhtiön kanssa.
Jos taloyhtiö palkkaa huoltoyhtiön hoitamaan talvikunnossapitoa, sen on kirjattava sopimukseen tarkasti jokainen yksityiskohta.
Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen neuvoo sopimaan hiekoittamisen lisäksi myös muutamasta muusta asiasta. Huoltoyhtiö tehtäväksi voidaan sopia muun muassa katolta putoamassa olevan lumen ja pihan turvallisuuden valvominen. Toisin sanoen paperilla on oltava vaikkapa se, kuinka usein pihan ja katon lumi- ja jäätilannetta valvotaan.
Taloyhtiön on pystyttävä osoittamaan toimineensa huolellisesti
Se millaisiin toimenpiteisiin tarvittaessa ryhdytään ja kuka ryhtyy, on merkittävä yksityiskohta. Huoltoyhtiö voi esimerkiksi rajata kulkua varoituspuomein siihen asti, että lumet saadaan pudotettua.
Kirjaamalla myös nämä toimet sopimukseen taloyhtiö voi osoittaa toimineensa huolellisesti. Jos taloyhtiö on laiminlyönyt lumityöt tai hiekoittamisen ja joku sitten sattuu loukkaamaan itsensä, yhtiö joutuu maksumieheksi.
Pynnösen mukaan tieto taloyhtiön vastuusta on saanut jotkut asunnonomistajat myös pohtimaan, millaista vastuuta paikka taloyhtiön hallituksessa tuo mukanaan.
Joutuuko yksittäinen hallituksen jäsen itse hiekoituspuuhiin tai lumenluontiin, jollei huoltoyhtiö ennätä paikalle? Ei sentään. Hallituksen tehtävänä on vain huolehtia siitä, että asia tulee hoidetuksi. Kun talvikunnossapidosta on voimassa oleva sopimus, voi Pynnösen mukaan olla turvallisin mielin hallituksessa.
Myös jalkakäytävä voi kuulua taloyhtiön vastuulle
Etenkin isompien kaupunkien keskustoissa taloyhtiölle kuuluu pihan lisäksi sen viereisen jalkakäytävän hiekoittaminen, jollei kaupunki ole erikseen ottanut sitä hoitaakseen. Oman asuinalueen tilanteen voi selvittää kunnan tai kaupungin verkkosivuilta.
Epäviralliset polutkin kuuluvat taloyhtiön vastuulle. Kiinteistön omistajan on siis huolehdittava kulkureitistä, vaikka se olisi muodostunut ulkopuolisten käytön myötä.
Taloyhtiön asukkaita ei voi velvoittaa tekemään myöskään lumitöitä ja muuta vastaavaa talkootyön nimissä. Jos vapaaehtoisia lumenkolaajia ei asukkaista saada, työt on teetettävä ulkopuolisella toimijalla.
Asukkaiden oma aktiivisuus on myös tärkeää. Jäisestä vaaranpaikasta on syytä ilmoittaa huoltoyhtiölle tai isännöitsijälle – tai tarpeen tullen ratkaista ongelma itse. Jokaisen taloyhtiön pihalla on hiekkalaatikot, jotka ovat asukkaidenkin käytössä.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään