Taloyhtiö myy liikalämmön

Tamperelainen taloyhtiö puolitti energiankulutuksensa EU:n tuella. Tulevaisuudessa se aikoo tehdä tuottamallaan ”liikalämmöllä” bisnestä.

Tamperelaisen As Oy Tampereen Pohjolankatu 18-20:n edustajat kuulivat sattumalta mahdollisuudesta päästä osalliseksi EU:n rahoituksesta.

– Olimme paikalla, kun tästä mahdollisuudesta kerrottiin Tammelan täydentämisrakentamista käsitelleessä tilaisuudessa. Sanoin saman tien hallituksen varapuheenjohtajalle Erkki Paloselle, että tähän me iskemme kiinni, kertoo EU-avustuksen taustoista hallituksen puheenjohtaja Pertti Vesterinen.

Kyse oli EU-GUGLE -nimellä kulkevasta projektista, joka tähtää energiankäytön radikaaliin pudottamiseen.

– Me pienensimme energiankulutustamme vaaditut 50 % ja ylikin. Niinpä saimme EU:lta investointeihimme tukea 87 000 euroa.  Olihan siinä monenlaista paperisotaa ja byrokratian kukkasta matkan varrella, mutta vuoden 2015 elokuussa rahat kilahtivat tilillemme.

Monenlaisia säästökeinoja

Jo ennen GUGLE:n käynnistymistä taloyhtiö oli vaihtanut ikkunat ja hankkinut uudet vakiopaineventtiilit.

– Projektissa asennettiin katolle kymmenen neliömetriä aurinkokeräimiä, joilla tuotetaan 6,8 MWh vuodessa. Tietysti auringonpaisteesta riippuen, aloittaa Pertti Vesterinen luettelonsa.

– Vaihdoimme ulko-ovet, koska vanhoista ovista veti, vaikka ne olivat kiinni. Porraskäytäviin ja autokatokseen asennettiin ajastettu LED-valaistus. Autopistorasiat uusittiin ja niihin asetettiin kahden tunnin ajastimet. Aikaisemmin jotkut olivat lämmittäneet autoaan päivät pitkät. Samassa yhteydessä järjestimme neljälle sähköautolle latauspisteet.

Näiden toimien ansiosta kaukolämmön kulutus pieneni yli 70 %. Sähkönkulutus pieneni 60 %, mutta euromääräisesti vähennys ei sähkön hinnan nousun takia ollut aivan yhtä reipas.

EU:n tutkijat kävivät Tampereen Pohjolankadulla tutustumassa tilanteeseen ja myönsivät, että kyllä, vaadittu 50 %:n vähennys oli saavutettu.

– Olimme hoitaneet kaikki investoinnit loppuun jo vuoden 2014 aikana, vaikka tavoite oli vasta 2016 lopussa.

Energiaa ei osteta, sitä myydään!

EU:lta saatu 87 000 euron investointituki kattaa puolet energiansäästötoimien kustannuksista. Mutta ei tämä vielä mitään – taloyhtiö tavoittelee vielä isompaa pottia…

Tamperelaisella taloyhtiöllä on suuria suunnitelmia: lämpöenergialla aiotaan tienata.

– Hallituksessa olemme kallistuneet sille kannalle, että otamme käyttöön maalämmön. Lisäksi aiomme ottaa lämmön talteen viemäristä. Eli teemme rahaa ”sillä itsellään”. Huoneistokohtaisessa jäähdytyksessä syntyvän lämmön aiomme niin ikään ottaa talteen.

Ikkunoihin asennetaan uudentyyppiset korvausilmaventtiilit.

Pertti Vesterinen kertoo taloyhtiön tavoittelevan ”miinusmerkkistä lämpölaskua”.

– Se merkitsee, että pystyisimme myymään kaukolämpöä takaisin Tampereen kaupungille.  Teknisesti tämä on mahdollista ja hinnoistakin olemme jo sopineet.  Parhaillaan Kiinteistöliiton juristit selvittävät verotuskysymyksiä.

Pohjolankatu 18-20 huomasi, että taloyhtiön on mahdollista päästä vielä suuremmille osille EU-tuesta. Jos kaikki menee nappiin, taloyhtiö tekee 300 000 euron bruttoinvestoinnit, kääntää lämpölaskunsa miinuspuolelle – ja nettoaa EU:lta 120 000 euroa.

– Osakkailta olemme saaneet myönteistä palautetta. Ratkaisujamme on käynyt katsomassa jo 350 henkilöä; EU:n, Kuntaliiton ja oppilaitosten väkeä ja muiden taloyhtiöiden aktiiveja.

– Me kerromme kaikille avoimesti, mitä olemme tehneet ja suunnitelleet tekevämme.  Jos joku haluaa ideoitamme hyödyntää, niin siitä vaan.

Juttu on julkaistu Kiinteistölehdessä 9/2016.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

uusi lämmitysjärjestelmä

10.10.2022

Uusi lämmitysjärjestelmä tuo säästöjä

Helsinkiläinen As Oy Katajaharjuntie 15 vaihtoi kaukolämmön usean energialähteen yhdistelmään. Poistoilman lämmön talteenotosta, maalämmöstä ja aurinkoenergiasta koostuva yhdistelmä on ollut huoleton ratkaisu ja tuonut säästöjä.

jätekeräys

19.5.2023

Jätekeräys kuntoon pienellä pihalla

As Oy Porvoon Rauhankatu 39 uusi jäteastiansa kolme vuotta sitten. Vanha jätepiste sijaitsi talon seinustalla ja oli siten paloturvallisuusriski. Jätelain muutokset voivat tuottaa vaikeuksia erityisesti pienille taloyhtiöille, mutta ratkaisuja löytyy.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

täydennysrakentaminen

30.11.2022

Täydennysrakentaminen tuo mahdollisuuksia

Monella taloyhtiöllä on suuri piha-alue, ja kasvukeskuksissa kaivataan rakennettavaa maata. Täydennysrakentaminen tuo mahdollisuuden hyödyntää tyhjää tonttia. Helsingin Oulunkylässä As Oy Kivipadontie 6:n tontille nousee kaksitasoinen pysäköintitila sekä kaksi asuintaloa.

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti