Tällaisia ovat yksityiset vuokranantajat

Suomen Vuokranantajat ry:n tekemä laaja kyselytutkimus paljastaa, että yksityiset vuokranantajat ovat asiakaspalveluhenkisiä, joustavia ja näkevät asuntosijoittamisen kannattavana sijoitusmuotona. Kyselytutkimuksen tarkoituksena oli selvittää suomalaisten vuokranantajien toimintatapoja ja näkemyksiä vuokra-asuntomarkkinoista. Yksityiset vuokranantajat ovat merkittävä asuntopoliittinen toimija, ja heidän omistuksessaan on kaksi kolmasosaa vapaarahoitteisista vuokra-asunnoista. Joulukuussa 2016 tehtyyn Vuokranantaja 2016 -kyselyyn vastasi kaikkiaan yli 3000 yksityistä vuokranantajaa.

Yksityiset vuokranantajat ovat tavallisia palkansaajia

  • Reilu neljäsosa ilmoittaa talouden ansiotuloiksi alle 50 000 €/vuosi. Valtaosa, noin 42 prosenttia vastanneista ilmoittaa ansiotuloiksi 50 000-99 999 €/vuosi.
  • Valtaosa on pienvuokranantajia. Noin 60 prosenttia vastaajista omistaa 1-2 vuokra-asuntoa. Vain reilu 4 prosenttia vastaajista omistaa yli 10 vuokra-asuntoa.
  • Yksityiset vuokranantajat ovat tasaisesti kumpaakin sukupuolta. Vastaajista 47 prosenttia oli naista ja 53 prosenttia miehiä.

Yksityiset vuokranantajat toimivat puskurina vuokramarkkinoilla

  • Vuokrankorotuksen tekee vuosittain vain 18 prosenttia vastanneista. Sopimuksista 92 prosentissa on sovittu korotuksista, mutta korotuspykäliä ei juurikaan käytetä. 38 prosenttia vastaajista käyttää vuokrankorotusperusteena elinkustannusindeksiä.
  • Kaksi kolmasosaa vuokrasopimuksista on toistaiseksi voimassa olevia. Täysin määräaikaisiin sopimuksiin luottaa vain 4 prosenttia yksityisistä vuokranantajista. Vuokranantajat arvostavat pitkiä ja toimivia vuokrasuhteita.
  • Vakuus on yksityisille vuokranantajille tärkeä turva. Lähes kaksi kolmasosaa pyytää vakuutena kahden kuukauden vuokraa vastaavan summan.

Vuokrasuhdetta pyritään hoitamaan hyvin

  • Vuokralaisiin halutaan pitää yhteyttä säännöllisesti. Yhteydenpito tapahtuu sähköpostin, puhelimen ja tekstiviestien välityksellä. Kaksi kolmasosaa pitää yhteyttä vuokralaisiin kerran vuodessa tai useammin. 29 prosenttia vastaajista on yhteydessä vuokralaiseen vain tarvittaessa.
  • Reilu kolmasosa vuokranantajista vierailee vuokra-asunnossa kerran vuodessa tai useammin. Puolet vuokranantajista käy asunnossa vain tarvittaessa.
  • Kolme tärkeintä vuokralaisvalintaan vaikuttavaa tekijää ovat säännölliset tulot (52 prosenttia vastanneista), työ- tai opiskelupaikka (58 prosenttia vastanneista) ja vuokralaiskandidaatin puhtaat luottotiedot (74 prosenttia vastanneista).
  • Vuokrasuhteen purkaminen johtuu yleisimmin vuokranmaksun laiminlyönnistä. Kolmasosa vuokranantajista on joutunut purkamaan vuokrasopimuksen ja kolme neljäsosaa vuokrasopimuksen purkamisista johtuu maksamattomista vuokrista. Keskimäärin vuokranantajat ovat ryhtyneet toimiin, kun kahden kuukauden vuokrat ovat olleet maksamatta (48%).

Asuntosijoittaminen on kannattavaa

  • 37 prosenttia vastaajista sijoittaa asuntoihin, koska kokee sen kannattavaksi sijoitusmuodoksi.
  • 55 prosenttia harkitsisi uuden vuokra-asunnon hankintaa, mikäli pääomatuloveroa kevennettäisiin. Pääomatuloveroa on kiristetty viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana.
  • Bruttovuokratuotto on yleisimmin 3-5 prosentin välillä. Tuotot ovat matalammat kuin esimerkiksi pörssisijoittamisessa, mutta asuntosijoittamisessa pitkäjänteisyys on valttia.
  • Tietoa ja apua vuokraustoimintaan vastaajat saavat parhaiten Suomen Vuokranantajilta (90 prosenttia), Internetistä (60 prosenttia) ja tuttavilta (37 prosenttia).

Lue lisää tutkimuksesta Suomen Vuokranantajien nettisivuilta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vuokranantajat riskejä

12.1.2023

Yksityiset vuokranantajat kaihtavat riskejä

Vuokranantajat ottavat nyt velkaa ja korottavat vuokria maltillisesti, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta jäsenkyselystä. Riskejä halutaan välttää hoitokulujen ja korkojen noustessa. Into uusien sijoitusasuntojen ostoon on laskenut.

5.10.2023

Kysely: Vuokranantajat pärjänneet kohonneessa korkotasossa

Sijoitusasuntojen myyntiaikeet ovat laskussa, eikä vuokranantajilla ole suuria vaikeuksia vastikkeiden maksamisessa, selviää Suomen Vuokranantajien kyselystä.

16.8.2023

Kustannusten nousu ei aina oikeuta vuokrankorotukseen

Korkojen ja vastikkeiden nousu ei automaattisesti mahdollista vuokrankorotuksia, muistuttaa Suomen Vuokranantajat. Vuokrankorotusehto kannattaa kirjata vuokrasopimukseen, ja jos näin ei ole tehty, vuokranantaja ja vuokralainen voivat neuvotella asiasta.

taloyhtiöiden kustannukset

12.9.2023

Indeksitalo-tutkimus: Taloyhtiöiden kustannukset nousseet laajasti

Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänäkin vuonna tuntuvasti, ja nousu on ollut aiempaa laaja-alaisempaa. Vertailun kalleimmat kunnat ovat Helsinki, Järvenpää ja Hämeenlinna. Sähköenergia on halventunut, mutta perusmaksut ja siirtohinnat nousseet.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti