Suomi voi siirtyä luottavaisin mielin vuoteen 2020

Maailmantalouden ongelmat ovat vaikuttaneet Suomen talouteen pelättyä vähemmän. Yritysten luottamus tulevaisuuteen on elpynyt ja kuluttajien luottamus vahventunut, kirjoittaa Kauppalehti.

Syksyllä asuntoluottojen kysyntä on ollut jopa yllättävän kiihkeää kuluttajien luottamukseen nähden. Myös rakentamisen luottamus on pysynyt melko vahvana, vaikka rakentamisen uudistuotanto tulee ennusteiden mukaan vähenemään vuonna 2020. Syöksykierrettä rakennusalalle ei kuitenkaan ole odotettavissa.

Vielä syksyllä kuluttajien luottamusta talouteen horjutti Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasodan uhka. Ensimmäisen vaiheen kauppasovun synnyttyä luottamus on kuitenkin palautunut Euroopan keskuspankin elvyttävän rahapolitiikan ja hyvän työllisyystilanteen ohessa. Suomen bruttokansantuote on Tilastokeskuksen mukaan kasvanut kolmannella neljänneksellä 2,2 prosentin vauhdilla, vaikka vientimarkkinat ovat takkuilleet pidemmän aikaa. Vuonna 2019 talouskasvu onkin perustunut pitkälti yksityiseen kulutukseen ja palveluihin.

Danske Bankin ekonomistien mukaan vuosi 2020 alkaa hitaan ja varovaisen kasvun merkeissä. Suhdannekatsaukset ovat kuitenkin antaneet toiveita talouden taantuman välttämisestä. Ennustelaitosten mukaan Suomen talouskasvu jää tulevana vuotena 0,5–1,0 prosenttiin.

Lue lisää Kauppalehdestä

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

14.2.2022

Putkiremonttien kiivain vaihe on jo hellittämässä – nyt korjataan 1980-luvun rivitaloja

Tilastokeskuksen asiantuntijan, Eetu Toivasen, mukaan näyttää siltä, että putkiremonttibuumi saavutti huippunsa vuonna 2017. Vuonna 2020 putkiremontteihin käytettiin 790 miljoonaa euroa, kun niihin vuonna 2017 käytettiin 880 miljoonaa euroa. Väliin mahtuu kaksi vielä laihempaa vuotta Putkiremontteihin käytetystä rahamäärästä ei kuitenkaan voida suoraan päätellä putkiremonttien määrää.

osakeasuntojen

28.10.2022

Osakeasuntojen kauppa vaimeni heinä–syyskuussa

Vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat samalla tasolla kuin viime vuonna samaan aikaan. Hinnat laskivat kuluvan vuoden edellisestä neljänneksestä 1,7 prosenttia. Uusien asuntojen kauppoja tehtiin lähes puolet vähemmän kuin vuotta aiemmin.

7.4.2022

OP: Mökkilainojen kysyntä yhä korkealla – myrskyjen aiheuttamat vahingot lisääntyneet viime vuosina

Koronapandemiaa edeltävään aikaan verrattuna mökkilainan suosio on edelleen korkealla, sillä vapaa-ajan asuntojen lainoja on haettu kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 13 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan vuonna 2020. Viime vuoden huippulukemiin verrattuna vapaa-ajan asuntojen ostoon ja rakentamiseen haettujen lainojen määrä kuitenkin laski alkuvuonna lähes kolmanneksella. – Viime vuoden ensimmäisinä kuukausina vapaa-ajan asuntoihin haettujen lainahakemusten määrä oli […]

4.2.2022

Kaupallinen yhteistyö

Vantaan Energia on elämäsi paras energiapäätös

Lämmityksen hankkiminen Vantaan Energialta on vastuullinen teko ilmaston hyväksi. Fossiilisista polttoaineista luopuminen vuoteen 2026 mennessä takaa kilpailukykyiset hinnat, jotka pysyvät vakaina myös tulevaisuudessa. Ihmisten tarpeet ja toiveet lämmityksen ja energian käytön suhteen ovat hiljalleen viime vuosien aikana muuttuneet.

Vantaan Energia

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti