Sähkö- ja kaasulaitteiden talviloma loppuu – tarkastus tuo turvallisuutta

Mökkeilykausi alkaa käydä kuumimmillaan. Monet ovat jo kevään mittaan käyneet laittamassa kesäasuntoja valmiiksi tulevia lomia varten. Keväthuoltoon kuuluu myös sähkö- ja kaasulaitteiden kunnon tarkastaminen.

Sään tai eläinten aiheuttamien mahdollisten tuhojen korjaamisen lisäksi on syytä tarkastaa erityisesti mökin sähkö- ja kaasulaitteiden kunto talven ja pakkasten jälkeen.

Mökin lämmitys kannattaa aloittaa hitaasti ja ajan kanssa. Sähkölaitteita, tv:tä, radiota tai muuta elektroniikkaa, ei tule ottaa käyttöön, ennen kuin huonelämpötila on +20 astetta ainakin parin tunnin ajan. Pattereilla lämmittäessä kannattaa ne ensin lämmittää 5-10 asteeseen, jotta sähköpattereiden pinnalla oleva kosteus ehtii kuivua. Sähkökaappi on myös hyvä tarkastaa ja tuulettaa, jotta siellä oleva kosteus haihtuu. Jos mökissä on tulisija, tulee senkin lämmittäminen aloittaa varovasti, jotta savuhormiin ei tule halkeamia. Hormi ja tulisija ovat talven jäljiltä vielä kosteita ja kylmiä. Savuhormin kunto on syytä selvittää ja tulisijat tarkistuttaa nuohoojalla noin joka kolmas vuosi.

Sähköjohdot ja kaapelit tulee tutkia eläinten järsimien vaurioiden varalta. Jos niissä havaitaan ongelmia, on aika kutsua sähköasentaja paikalle. Pölyjen ja hämähäkinseittien poistaminen ja muu puhdistus lisää laitteiden ikää ja toimintavarmuutta. Jos mökki on ollut talven peruslämmöllä ja lämminvesivaraaja pois päältä, veden lämmitys ja pitäminen ainakin kaksi tuntia 65-asteisena poistaa Legionella-bakteeririskin. Kodinkoneiden, esimerkiksi jääkaapin, käyttöikä lyhenee, jos se on päällä 10-16 asteen huoneenlämmössä. Alle viiden asteen huonelämpötilassa pakastinta ei tulisi käyttää lainkaan.

Kaasun kanssa tarkkana

Mökin kaasulaitteiden, -pullojen, -liesien tai -jääkaappien huoltaminen on paloturvallisuuden kannalta tärkeää. Kaasu on syttymisherkkää ja huoltamattomat laitteet voivat tuottaa häkää, joka muodostuu epätäydellisestä palamisesta. Kesämökille on hyvä hankkia palovaroittimen lisäksi häkävaroitin. Kaasulaitteiden käyttöohjeita tulee noudattaa sekä huolehtia hyvästä ilmanvaihdosta.

Kun kaasulaitteet ovat pitkään käyttämättä, tulee mökkikauden aluksi varmistaa kaasulaitteiden toiminta ja letkujen sekä liitosten kunto. Kaasupullon letkut hapertuvat helposti tai niihin voi tulla pieniä hiusmurtumia. Kaasuletkun kunto on helppo tarkastaa taivuttelemalla sitä mutkalle. Liitoksen voi tarkistaa sivelemällä saippuavettä liitoskohtiin. Jos kuplia syntyy, letkun liitoskohdat vuotavat ja vaativat kiristystä. Kaasuletku on muutenkin hyvä vaihtaa ainakin viiden vuoden välein ja paineensäädin noin 10 vuoden välein.

Myös kaasulaitteet pitää puhdistaa huolella, jotta palaminen olisi täydellistä, eikä häkää pääsisi syntymään. Älä myöskään koskaan säilytä varakaasupulloa mökin sisätiloissa.

Varmista myös, että palo- ja häkävaroittimien patterit ovat vielä kunnossa ja tarkista käsisammutin ja sammutuspeite. Uusia sähköllä tai kaasulla toimivia laitteita kesäasunnolle ostettaessa on hyvä tiedustella, mitkä mallit kestävät lämpötilojen vaihteluita parhaiten.

Kesämökin kesäkuntoon saattamiseen auttaa syksyllä huolella tehdyt huoltotoimenpiteet. Kaikkeen ei kuitenkaan aina voi varautua, joten kesän aluksi on syytä tarkastaa, että kaikki toimii asianmukaisesti. Näin varmistat itsellesi mukavan ja rentouttavan loman!

Seitsemän vinkkiä mökin turvatarkastukseen

  1. Tarkastuta savuhormi säännöllisesti
  2. Aloita mökin sähkölaitteiden käyttö vasta kun huonelämpötila on noussut +20 asteeseen pariksi tunniksi
  3. Tarkasta kaasulaitteiden kunto, liitosten tiiveys ja se, että kaasuletkuissa ei ole hiusmurtumia. Pidä laitteet puhtaana.
  4. Älä säilytä varakaasupulloa sisätiloissa
  5. Tarkasta palavaroittimen kunto, myös häkävaroitin on hyvä hankkia loma-asuntoon.
  6. Käyttövesijärjestelmän veden lämmittäminen ja pitäminen pari tuntia 65-asteisena poistaa Legionella-bakteerin riskin
  7. Pidä mökillä saatavilla käsisammutinta ja sammutuspeitettä

Toukotalkoot-kampanja palauttaa mieliin asumiseen liittyviä helppoja huolto- ja tarkistustoimia, jotka ovat asukkaan omalla vastuulla ja lisäävät asumismukavuutta, energiatehokkuutta, terveellisyyttä ja turvallisuutta. Tarkastustoimia helpottamaan on laadittu tarkastuslista, jonka voi tulostaa osoitteesta www.toukotalkoot.fi. Kerros- ja pientaloista on omat tarkistuslistansa. Niissä käydään läpi yksinkertaiset tarkistustoimet turva- ja sähkölaitteista vesi- ja viemärilaitteisiin sekä ilmanvaihtoon. Lisäksi pientaloasukkaiden listassa on huomioitu lämmityslaitteisto sekä salaoja- ja sadevesijärjestelmät.

Mukana Toukotalkoot-kampanjassa ovat Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Lämmitysenergia Yhdistys, Suomen Omakotiliitto ja Suomen Kiinteistöliitto.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

4.4.2022

Kymmenientuhansien taloyhtiöiden tiedot uupuvat yhä sähköisestä huoneistotietojärjestelmästä

Maanmittauslaitoksen mukaan vanhemmat taloyhtiöt ovat siirtäneet tietojaan uuteen sähköiseen huoneistotietojärjestelmään toistaiseksi varsin vähän. Järjestelmään on kertynyt tähän mennessä tiedot noin 9 000 taloyhtiöstä, joista vanhempia eli ennen vuotta 2019 perustettuja yhtiöitä on noin 4 400. –  Vasta hyvin pieni osa osakeluettelojen siirroista on tehty, sanoo johtaja Janne Murtoniemi Maanmittauslaitokselta.

11.11.2021

Vanhat sähköjärjestelmät ovat turvallisuusriski

Kun sähköjärjestelmä päädytään saneeraamaan kokonaan, pitää vaihtaa johdotukset, sähkökalusteet ja koko sähkökeskus. Turvallisuuden lisäksi tärkeä osa sähkösaneerausta on järjestelmän modernisointi tämän päivän käyttötottumuksia ja tarpeita vastaavaksi. Sähköjärjestelmän käyttöikä on keskimäärin 20–40 vuotta.

29.10.2021

Tutkimus: Ilmasto-olosuhteet vaikuttavat sähköautojen latausratkaisuihin

LUT-yliopiston tutkimushanke ”Sähköautojen latauksen muodostama kuormitus- ja mitoitusteho erilaisissa toimintaympäristöissä” tarjoaa vastauksia sähköautojen latauspisteiden mitoituksen tueksi ja antaa hyvän yleiskuvan kylmien olosuhteiden vaikutuksesta lataukseen. − Mittasimme joukon sähköautoja laboratoriossa ja havaitsimme, että autojen latauksen tehoprofiili on hyvin lämpötilariippuvainen. Lisäksi autojen kuluttama energia lisääntyy ajon aikana kylmissä olosuhteissa, projektipäällikkö Ville Tikka sanoo.

tietoa sähköautoilusta

4.8.2022

Taloyhtiöille tietoa sähköautoilusta

Sähköautojen määrä kasvaa koko ajan. Niiden käyttöön ja lataukseen liittyy kuitenkin myös epäluuloja. Sähköautoista kaivataan enemmän tietoa, ja sitä on nyt saatavilla Sähköautoillen.fi-sivustolta, jossa kerrotaan sähköautoista kansantajuisesti.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti