
Sähkökatkoihin kannattaa varautua
Taloyhtiöissäkin on syytä varautua sähköpulasta johtuviin sähkökatkoihin. Tärkeintä on viestiä asukkaille toimista sähkökatkon aikana. Sähköpulaa voi torjua säästämällä sähköä.
Mökkeilykausi alkaa käydä kuumimmillaan. Monet ovat jo kevään mittaan käyneet laittamassa kesäasuntoja valmiiksi tulevia lomia varten. Keväthuoltoon kuuluu myös sähkö- ja kaasulaitteiden kunnon tarkastaminen.
Sään tai eläinten aiheuttamien mahdollisten tuhojen korjaamisen lisäksi on syytä tarkastaa erityisesti mökin sähkö- ja kaasulaitteiden kunto talven ja pakkasten jälkeen.
Mökin lämmitys kannattaa aloittaa hitaasti ja ajan kanssa. Sähkölaitteita, tv:tä, radiota tai muuta elektroniikkaa, ei tule ottaa käyttöön, ennen kuin huonelämpötila on +20 astetta ainakin parin tunnin ajan. Pattereilla lämmittäessä kannattaa ne ensin lämmittää 5-10 asteeseen, jotta sähköpattereiden pinnalla oleva kosteus ehtii kuivua. Sähkökaappi on myös hyvä tarkastaa ja tuulettaa, jotta siellä oleva kosteus haihtuu. Jos mökissä on tulisija, tulee senkin lämmittäminen aloittaa varovasti, jotta savuhormiin ei tule halkeamia. Hormi ja tulisija ovat talven jäljiltä vielä kosteita ja kylmiä. Savuhormin kunto on syytä selvittää ja tulisijat tarkistuttaa nuohoojalla noin joka kolmas vuosi.
Sähköjohdot ja kaapelit tulee tutkia eläinten järsimien vaurioiden varalta. Jos niissä havaitaan ongelmia, on aika kutsua sähköasentaja paikalle. Pölyjen ja hämähäkinseittien poistaminen ja muu puhdistus lisää laitteiden ikää ja toimintavarmuutta. Jos mökki on ollut talven peruslämmöllä ja lämminvesivaraaja pois päältä, veden lämmitys ja pitäminen ainakin kaksi tuntia 65-asteisena poistaa Legionella-bakteeririskin. Kodinkoneiden, esimerkiksi jääkaapin, käyttöikä lyhenee, jos se on päällä 10-16 asteen huoneenlämmössä. Alle viiden asteen huonelämpötilassa pakastinta ei tulisi käyttää lainkaan.
Mökin kaasulaitteiden, -pullojen, -liesien tai -jääkaappien huoltaminen on paloturvallisuuden kannalta tärkeää. Kaasu on syttymisherkkää ja huoltamattomat laitteet voivat tuottaa häkää, joka muodostuu epätäydellisestä palamisesta. Kesämökille on hyvä hankkia palovaroittimen lisäksi häkävaroitin. Kaasulaitteiden käyttöohjeita tulee noudattaa sekä huolehtia hyvästä ilmanvaihdosta.
Kun kaasulaitteet ovat pitkään käyttämättä, tulee mökkikauden aluksi varmistaa kaasulaitteiden toiminta ja letkujen sekä liitosten kunto. Kaasupullon letkut hapertuvat helposti tai niihin voi tulla pieniä hiusmurtumia. Kaasuletkun kunto on helppo tarkastaa taivuttelemalla sitä mutkalle. Liitoksen voi tarkistaa sivelemällä saippuavettä liitoskohtiin. Jos kuplia syntyy, letkun liitoskohdat vuotavat ja vaativat kiristystä. Kaasuletku on muutenkin hyvä vaihtaa ainakin viiden vuoden välein ja paineensäädin noin 10 vuoden välein.
Myös kaasulaitteet pitää puhdistaa huolella, jotta palaminen olisi täydellistä, eikä häkää pääsisi syntymään. Älä myöskään koskaan säilytä varakaasupulloa mökin sisätiloissa.
Varmista myös, että palo- ja häkävaroittimien patterit ovat vielä kunnossa ja tarkista käsisammutin ja sammutuspeite. Uusia sähköllä tai kaasulla toimivia laitteita kesäasunnolle ostettaessa on hyvä tiedustella, mitkä mallit kestävät lämpötilojen vaihteluita parhaiten.
Kesämökin kesäkuntoon saattamiseen auttaa syksyllä huolella tehdyt huoltotoimenpiteet. Kaikkeen ei kuitenkaan aina voi varautua, joten kesän aluksi on syytä tarkastaa, että kaikki toimii asianmukaisesti. Näin varmistat itsellesi mukavan ja rentouttavan loman!
Toukotalkoot-kampanja palauttaa mieliin asumiseen liittyviä helppoja huolto- ja tarkistustoimia, jotka ovat asukkaan omalla vastuulla ja lisäävät asumismukavuutta, energiatehokkuutta, terveellisyyttä ja turvallisuutta. Tarkastustoimia helpottamaan on laadittu tarkastuslista, jonka voi tulostaa osoitteesta www.toukotalkoot.fi. Kerros- ja pientaloista on omat tarkistuslistansa. Niissä käydään läpi yksinkertaiset tarkistustoimet turva- ja sähkölaitteista vesi- ja viemärilaitteisiin sekä ilmanvaihtoon. Lisäksi pientaloasukkaiden listassa on huomioitu lämmityslaitteisto sekä salaoja- ja sadevesijärjestelmät.
Mukana Toukotalkoot-kampanjassa ovat Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Lämmitysenergia Yhdistys, Suomen Omakotiliitto ja Suomen Kiinteistöliitto.
Taloyhtiöissäkin on syytä varautua sähköpulasta johtuviin sähkökatkoihin. Tärkeintä on viestiä asukkaille toimista sähkökatkon aikana. Sähköpulaa voi torjua säästämällä sähköä.
Taloyhtiön sähköjärjestelmä on syytä saneerata, jos se on todettu turvallisuudeltaan puutteelliseksi tai kapasiteetiltaan riittämättömäksi nykypäivän tarpeisiin. Nykypäivänä suomalaisten sähkönkäyttö on huomattavan suurta. Sähköt voidaan päivittää esimerkiksi putkiremontin yhteydessä.
Sähköpulan takia voidaan tulevana talvena joutua tekemään lyhyitä sähkökatkoja. Niihin on hyvä varautua etukäteen esimerkiksi 72 tunnin kotivaralla ja säästämällä sähköä. Tärkeintä on pysyä rauhallisena.
Leuto talvi, tuontisähkön hyvä saatavuus, kotimaisen tuotannon luotettava toiminta ja sähkön säästäminen varmistivat sähkön riittävyyden kuluneena talvena. Niukin tilanne oli joulukuussa ja kulutushuippu saavutettiin vasta maaliskuussa.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään