Rakli: Rakennushankkeiden käynnistäminen vaikeaa pääkaupunkiseudulla

Rakentamisen kasvu hidastuu

Rakentamisen kasvu hidastuu pääkaupunkiseudulla, kertoo ammattimaisia kiinteistönomistajia ja rakennuttajia edustavan Raklin suhdannetiedote. Syynä ovat rakennuskustannusten raju kasvu, materiaalien saatavuusongelmat, Ukrainan sodan aiheuttama epävarmuus sekä nollakorkoajan päättyminen.

Rakentamisen määrä Suomessa kasvaa vuonna 2022 noin kolme prosenttia erittäin hyvän alkuvuoden takia. Samanlaista kasvua nähdään pääkaupunkiseudullakin. Alan tilauskanta oli toukokuussa edelleen korkealla, vaikka hankkeiden aloitusten ennakoidaan kääntyvän selvään laskuun. Ensi vuonna rakentamisen määrä vähenee neljästä viiteen prosenttia korjausrakentamista lukuun ottamatta.

Vuoden 2021 aikana ammattimainen korjausrakentaminen kasvoi nopeasti. Kasvun ennustetaan jatkuvan sekä tänä että ensi vuonna. Pääkaupunkiseudun osuus Suomen korjausrakentamisesta on noin 40 prosenttia.

Merkittävä korjausrakentamisen muoto on toimistojen muuttaminen asunnoiksi, hotelleiksi ja muuhun käyttöön. Viime vuonna näitä käyttötarkoituksen muutoksia tehtiin noin 90 000 neliömetriä.

Vaikeutena kustannusten nousu ja saatavuusongelmat

Rakentamisen suuri kysyntä, rakennustuotteiden saatavuus ja nopeat hintamuutokset sekä logistiset ongelmat ovat tuoneet ongelmia sekä rakennuttajille että rakentajille. Myös työvoiman saatavuudessa on ongelmia. Ne helpottuvat kuitenkin uusien hankkeiden vähetessä.

Rakennuskustannusten inflaatio on paljon yleistä inflaatiota suurempi, ja Ukrainan sota on kiihdyttänyt sitä edelleen. Rakennuskustannusindeksi kääntyi nopeaan kasvuun vuoden 2021 alussa oltuaan sitä ennen lähes nollatasolla kahden vuoden ajan. Huhtikuussa 2022 rakennuskustannusindeksin vuosinousu oli 9,4 prosenttia, eikä siinä ole toistaiseksi ollut hiipumisen merkkejä.

Puun ja teräksen hinnat ovat nousseet eniten, mutta niillä on suhteessa vähän vaikutusta rakennuksen kokonaiskustannuksiin. Esimerkiksi betoniteräksen osuus kerrostalon rakennuskustannuksista on Tilastokeskuksen mukaan rakennuskustannusindeksissä alle 1 prosenttia.

Rakennuskustannusten nousu aiheuttaa myös tarjoushintojen kasvua lähikuukausina. Urakkatarjousten tekemiseen liittyykin tällä hetkellä runsaasti riskejä hintanäkymän epävarmuuden takia.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vähentää rakentamista

1.12.2022

Rakli: Talouden epävarmuus vähentää rakentamista

Korkojen ja kustannustason nousu sekä talouden epävarmuudet vähentävät rakentamisen ja kiinteistökauppojen määrää, kertoo Rakli. Rakennuskustannusten raju nousu kuitenkin hiipuu. Vuokra-asuntojen kysyntä vilkastuu ja vuokrat nousevat suurissa kaupungeissa.

asuinrakennusten energia-avustukset

26.10.2022

Rakli: Asuinrakennusten energia-avustukset kaikille

Asuinrakennusten energiatehokkuusremontteja tuetaan vuosittain avustuksilla. Avustusten piiriin eivät kuitenkaan kuulu taloudellista toimintaa harjoittavat yhteisöt. Niidenkin pitäisi olla oikeutettuja avustuksiin, jotta vihreä siirtymän tavoitteet voitaisiin oikeasti saavuttaa, huomauttaa Rakli.

Rakli kiinteistövero

19.5.2022

Rakli: Kiinteistöveron uudistus tuo kohtuuttomia korotuksia

Kiinteistöveron uudistaminen on parhaillaan lausuntokierroksella. Ammattimaisia kiinteistönomistajia ja rakennuttajia edustava Rakli näkee, että uudistus uhkaa johtaa kohtuuttomiin korotuksiin yksittäisissä kiinteistöissä. Raklin mukaan lainsäädännöllä luodaan samalla kiinteistö- ja rakentamisalalle suurta epävarmuutta, sillä maapohjan verotusarvon määrittelyn hintakartat on tarkoitus julkaista vasta vuoden 2023 aikana.

rakennuskustannukset

16.9.2022

Kustannukset rajoittavat vuokra-asuntojen rakentamista

Rakennuskustannusten arvioidaan vaikeuttavan uusien vuokra-asuntojen rakentamista, selviää Raklin vuokra-asuntobarometrista. Ammattimaiset toimijat kuitenkin jatkavat sijoitustensa kasvattamista epävarmoista ajoista huolimatta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti