Rakli: Rakennushankkeiden käynnistäminen vaikeaa pääkaupunkiseudulla

Rakentamisen kasvu hidastuu

Rakentamisen kasvu hidastuu pääkaupunkiseudulla, kertoo ammattimaisia kiinteistönomistajia ja rakennuttajia edustavan Raklin suhdannetiedote. Syynä ovat rakennuskustannusten raju kasvu, materiaalien saatavuusongelmat, Ukrainan sodan aiheuttama epävarmuus sekä nollakorkoajan päättyminen.

Rakentamisen määrä Suomessa kasvaa vuonna 2022 noin kolme prosenttia erittäin hyvän alkuvuoden takia. Samanlaista kasvua nähdään pääkaupunkiseudullakin. Alan tilauskanta oli toukokuussa edelleen korkealla, vaikka hankkeiden aloitusten ennakoidaan kääntyvän selvään laskuun. Ensi vuonna rakentamisen määrä vähenee neljästä viiteen prosenttia korjausrakentamista lukuun ottamatta.

Vuoden 2021 aikana ammattimainen korjausrakentaminen kasvoi nopeasti. Kasvun ennustetaan jatkuvan sekä tänä että ensi vuonna. Pääkaupunkiseudun osuus Suomen korjausrakentamisesta on noin 40 prosenttia.

Merkittävä korjausrakentamisen muoto on toimistojen muuttaminen asunnoiksi, hotelleiksi ja muuhun käyttöön. Viime vuonna näitä käyttötarkoituksen muutoksia tehtiin noin 90 000 neliömetriä.

Vaikeutena kustannusten nousu ja saatavuusongelmat

Rakentamisen suuri kysyntä, rakennustuotteiden saatavuus ja nopeat hintamuutokset sekä logistiset ongelmat ovat tuoneet ongelmia sekä rakennuttajille että rakentajille. Myös työvoiman saatavuudessa on ongelmia. Ne helpottuvat kuitenkin uusien hankkeiden vähetessä.

Rakennuskustannusten inflaatio on paljon yleistä inflaatiota suurempi, ja Ukrainan sota on kiihdyttänyt sitä edelleen. Rakennuskustannusindeksi kääntyi nopeaan kasvuun vuoden 2021 alussa oltuaan sitä ennen lähes nollatasolla kahden vuoden ajan. Huhtikuussa 2022 rakennuskustannusindeksin vuosinousu oli 9,4 prosenttia, eikä siinä ole toistaiseksi ollut hiipumisen merkkejä.

Puun ja teräksen hinnat ovat nousseet eniten, mutta niillä on suhteessa vähän vaikutusta rakennuksen kokonaiskustannuksiin. Esimerkiksi betoniteräksen osuus kerrostalon rakennuskustannuksista on Tilastokeskuksen mukaan rakennuskustannusindeksissä alle 1 prosenttia.

Rakennuskustannusten nousu aiheuttaa myös tarjoushintojen kasvua lähikuukausina. Urakkatarjousten tekemiseen liittyykin tällä hetkellä runsaasti riskejä hintanäkymän epävarmuuden takia.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

9.11.2018

Kiinteistö- ja rakentamismarkkinat painottuvat yhä selkeämmin pääkaupunkiseudulle

Pääkaupunkiseudun väestönkasvu on omaa luokkaansa Suomessa ja edellyttää aktiivisen rakentamisen jatkumista. Rakentamisen määrä pääkaupunkiseudulla kasvaakin edelleen ensi vuonna, vaikka Suomen tasolla määrän odotetaan pysähtyvän tai kääntyvän laskuun. Pääkaupunkiseudun asuntoaloitusten määrä on kasvanut voimakkaasti kuluvan vuoden kesän lopulle saakka, mutta rakennuslupien reipas lasku ennakoi käänteen tapahtuvan loppuvuonna.

29.4.2015

Osakeasuntojen hinnat laskivat ensimmäisellä vuosineljänneksellä

Ennakkotietojen mukaan vuoden 2015 ensimmäisellä vuosineljänneksellä vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat koko maassa 0,2 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 0,6 prosenttia, kun taas muualla Suomessa hinnat laskivat 1,0 prosenttia. Vuoden 2014 vastaavaan ajankohtaan verrattuna hinnat laskivat koko maassa 1,1 prosenttia.

27.4.2018

Pääkaupunkiseudun rakentamisessa ylikuumenemisen merkkejä

Talouden hyvät näkymät, kaupungistuminen ja muuttoliikenne vaikuttavat edelleen voimakkaasti pääkaupunkiseudun kiinteistö- ja rakennusmarkkinoihin. Pääkaupunkiseutu on kasvattanut osuuttaan Suomen markkinoista sekä kiinteistökaupoissa että uudistalorakentamisessa ja pääkaupunkiseudun osuus kiinteistökaupoista nousi viime vuonna jo 70 prosenttiin. Rakentamisen määrä pysyy korkealla ja käynnistettäväksi suunniteltujen rakennushankkeiden määrä pääkaupunkiseudulla on edelleen kasvussa.

28.1.2015

Osakeasuntojen hinnat laskivat neljännellä vuosineljänneksellä

Ennakkotietojen mukaan vuoden 2014 neljännellä vuosineljänneksellä vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat koko maassa 0,4 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Pääkaupunkiseudulla hinnat laskivat 0,2 prosenttia ja muualla maassa 0,5 prosenttia. Vuoden 2013 vastaavaan ajankohtaan verrattuna hinnat laskivat koko maassa 1,0 prosenttia.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti