Rakli: Rakennushankkeiden käynnistäminen vaikeaa pääkaupunkiseudulla

Rakentamisen kasvu hidastuu

Rakentamisen kasvu hidastuu pääkaupunkiseudulla, kertoo ammattimaisia kiinteistönomistajia ja rakennuttajia edustavan Raklin suhdannetiedote. Syynä ovat rakennuskustannusten raju kasvu, materiaalien saatavuusongelmat, Ukrainan sodan aiheuttama epävarmuus sekä nollakorkoajan päättyminen.

Rakentamisen määrä Suomessa kasvaa vuonna 2022 noin kolme prosenttia erittäin hyvän alkuvuoden takia. Samanlaista kasvua nähdään pääkaupunkiseudullakin. Alan tilauskanta oli toukokuussa edelleen korkealla, vaikka hankkeiden aloitusten ennakoidaan kääntyvän selvään laskuun. Ensi vuonna rakentamisen määrä vähenee neljästä viiteen prosenttia korjausrakentamista lukuun ottamatta.

Vuoden 2021 aikana ammattimainen korjausrakentaminen kasvoi nopeasti. Kasvun ennustetaan jatkuvan sekä tänä että ensi vuonna. Pääkaupunkiseudun osuus Suomen korjausrakentamisesta on noin 40 prosenttia.

Merkittävä korjausrakentamisen muoto on toimistojen muuttaminen asunnoiksi, hotelleiksi ja muuhun käyttöön. Viime vuonna näitä käyttötarkoituksen muutoksia tehtiin noin 90 000 neliömetriä.

Vaikeutena kustannusten nousu ja saatavuusongelmat

Rakentamisen suuri kysyntä, rakennustuotteiden saatavuus ja nopeat hintamuutokset sekä logistiset ongelmat ovat tuoneet ongelmia sekä rakennuttajille että rakentajille. Myös työvoiman saatavuudessa on ongelmia. Ne helpottuvat kuitenkin uusien hankkeiden vähetessä.

Rakennuskustannusten inflaatio on paljon yleistä inflaatiota suurempi, ja Ukrainan sota on kiihdyttänyt sitä edelleen. Rakennuskustannusindeksi kääntyi nopeaan kasvuun vuoden 2021 alussa oltuaan sitä ennen lähes nollatasolla kahden vuoden ajan. Huhtikuussa 2022 rakennuskustannusindeksin vuosinousu oli 9,4 prosenttia, eikä siinä ole toistaiseksi ollut hiipumisen merkkejä.

Puun ja teräksen hinnat ovat nousseet eniten, mutta niillä on suhteessa vähän vaikutusta rakennuksen kokonaiskustannuksiin. Esimerkiksi betoniteräksen osuus kerrostalon rakennuskustannuksista on Tilastokeskuksen mukaan rakennuskustannusindeksissä alle 1 prosenttia.

Rakennuskustannusten nousu aiheuttaa myös tarjoushintojen kasvua lähikuukausina. Urakkatarjousten tekemiseen liittyykin tällä hetkellä runsaasti riskejä hintanäkymän epävarmuuden takia.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Rakli kiinteistövero

19.5.2022

Rakli: Kiinteistöveron uudistus tuo kohtuuttomia korotuksia

Kiinteistöveron uudistaminen on parhaillaan lausuntokierroksella. Ammattimaisia kiinteistönomistajia ja rakennuttajia edustava Rakli näkee, että uudistus uhkaa johtaa kohtuuttomiin korotuksiin yksittäisissä kiinteistöissä. Raklin mukaan lainsäädännöllä luodaan samalla kiinteistö- ja rakentamisalalle suurta epävarmuutta, sillä maapohjan verotusarvon määrittelyn hintakartat on tarkoitus julkaista vasta vuoden 2023 aikana.

rakennuskustannukset

16.9.2022

Kustannukset rajoittavat vuokra-asuntojen rakentamista

Rakennuskustannusten arvioidaan vaikeuttavan uusien vuokra-asuntojen rakentamista, selviää Raklin vuokra-asuntobarometrista. Ammattimaiset toimijat kuitenkin jatkavat sijoitustensa kasvattamista epävarmoista ajoista huolimatta.

vuokra-asuntomarkkina

5.8.2022

Vuokra-asuntomarkkina elpymässä

Vuokra-asuntomarkkinat ovat elpymässä pandemian jälkeen. Vuokrat ovat lähteneet nousuun, vuokra-asuntojen markkinointiajat ovat lyhentyneet ja kysyntä on vahvistunut kesää kohti. Vuokra-asuntomarkkinat ovat nyt samalla tasolla kuin vuonna 2019 ennen pandemiaa.

27.4.2022

Asuinrakennusten vuosittainen korjaustarve lähes 8 miljardia euroa

Rakennus- ja asuntokanta on tärkeä osa kansallisomaisuutta ja kotitalouksien varallisuutta, mutta sen korjaustarpeesta on ollut vain vähän tietoa. Nyt julkaistu raportti päivittää korjaustarpeen tilannekuvan vuoteen 2050 saakka. Vuoden 2020 lopussa Suomessa oli yli 1,3 miljoonaa asuinrakennusta, joiden yhteinen arvo on noin 480 miljardia euroa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti