Rakentamisen kasvu hidastuu pääkaupunkiseudulla, kertoo ammattimaisia kiinteistönomistajia ja rakennuttajia edustavan Raklin suhdannetiedote. Syynä ovat rakennuskustannusten raju kasvu, materiaalien saatavuusongelmat, Ukrainan sodan aiheuttama epävarmuus sekä nollakorkoajan päättyminen.
Rakentamisen määrä Suomessa kasvaa vuonna 2022 noin kolme prosenttia erittäin hyvän alkuvuoden takia. Samanlaista kasvua nähdään pääkaupunkiseudullakin. Alan tilauskanta oli toukokuussa edelleen korkealla, vaikka hankkeiden aloitusten ennakoidaan kääntyvän selvään laskuun. Ensi vuonna rakentamisen määrä vähenee neljästä viiteen prosenttia korjausrakentamista lukuun ottamatta.
Vuoden 2021 aikana ammattimainen korjausrakentaminen kasvoi nopeasti. Kasvun ennustetaan jatkuvan sekä tänä että ensi vuonna. Pääkaupunkiseudun osuus Suomen korjausrakentamisesta on noin 40 prosenttia.
Merkittävä korjausrakentamisen muoto on toimistojen muuttaminen asunnoiksi, hotelleiksi ja muuhun käyttöön. Viime vuonna näitä käyttötarkoituksen muutoksia tehtiin noin 90 000 neliömetriä.
Vaikeutena kustannusten nousu ja saatavuusongelmat
Rakentamisen suuri kysyntä, rakennustuotteiden saatavuus ja nopeat hintamuutokset sekä logistiset ongelmat ovat tuoneet ongelmia sekä rakennuttajille että rakentajille. Myös työvoiman saatavuudessa on ongelmia. Ne helpottuvat kuitenkin uusien hankkeiden vähetessä.
Rakennuskustannusten inflaatio on paljon yleistä inflaatiota suurempi, ja Ukrainan sota on kiihdyttänyt sitä edelleen. Rakennuskustannusindeksi kääntyi nopeaan kasvuun vuoden 2021 alussa oltuaan sitä ennen lähes nollatasolla kahden vuoden ajan. Huhtikuussa 2022 rakennuskustannusindeksin vuosinousu oli 9,4 prosenttia, eikä siinä ole toistaiseksi ollut hiipumisen merkkejä.
Puun ja teräksen hinnat ovat nousseet eniten, mutta niillä on suhteessa vähän vaikutusta rakennuksen kokonaiskustannuksiin. Esimerkiksi betoniteräksen osuus kerrostalon rakennuskustannuksista on Tilastokeskuksen mukaan rakennuskustannusindeksissä alle 1 prosenttia.
Rakennuskustannusten nousu aiheuttaa myös tarjoushintojen kasvua lähikuukausina. Urakkatarjousten tekemiseen liittyykin tällä hetkellä runsaasti riskejä hintanäkymän epävarmuuden takia.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään