RAKENNUSTEOLLISUUS RT: Remonttipalvelut saatava kotitalousvähennyksen korotukseen

Hallituksen budjettiesitys jättää remonttipalveluiden kotitalousvähennyksen ennalleen. Tämä on Rakennusteollisuus RT:n mielestä harmillinen linjaus, sillä juuri asuinkiinteistöjen huolto- ja korjaustöitä kannattaisi sen mielestä tukea.

− Kasvukeskuksissa rakennus- ja remonttimarkkina on melko vilkas, mutta tilanne on täysin toisenlainen muualla Suomessa. Nimenomaan paikalliset, pienet yritykset tekevät kotitalouksille huoltoja ja korjauksia, joten remonttipalveluiden merkitys työllisyyden lisäämisessä, ja siten osaltaan hallituksen tavoitetoimissa nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin, on valtakunnallisesti merkittävä, sanoo LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n toimitusjohtaja Mika Hokkanen, joka vastaa Rakennusteollisuus RT:ssä korjausrakentamisesta.

Korona-aika on nostanut esiin myös kaksipaikkaisuuden, kun ihmiset ovat asuneet ja työskennelleet enemmän vapaa-ajan asunnoiltaan käsin. Näiden kiinteistöjen ympärivuotisen käytettävyyden parantaminen – ja useassa tapauksessa elinkaaren jatkaminen – edellyttävät nykyistä enemmän perusparannustöitä ja säännöllisempää huoltoa, tähän kotitalousvähennyksen korotus olisi oiva alku.

Tehokas harmaan talouden torjuntakeino käyttöön

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärän korotus remonttipalveluissa olisi valtiolle tehokas keino pienentää harmaasta taloudesta johtuvia kustannuksia ja verovajetta.

− Korona-aika aktivoi kuluttajia remontoimaan mökkejään ja kotejaan. Moni näistä on toteutettu omatoimisesti – tai ehkä pimeästi –, eivätkä ne silloin ole työllistäneet paikallisia, velvoitteistaan huolehtivia urakoitsijoita. Kotitalousvähennyksen korotus kannustaisi kiinteistön omistajia teettämään ammattilaisilla tarpeellisia talotekniikkaan ja rakenteisiin liittyviä huoltotöitä ja korjauksia.

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärän korotuksen tukema korjausmarkkinan kasvu kannustaisi perustamaan uusia yrityksiä, mikä puolestaan kasvattaisi verokertymää. Se myös lisäisi remonttipalvelujen tarjontaa kotitalouksille ja helpottaisi oikean ammattilaisen löytymistä.

Tasavertainen kohtelu asumismuodosta riippumatta

Rakennusteollisuus RT ja LVI-TU pitävät erityisen tärkeänä kotitalousvähennyksen enimmäismäärän korotusta 5 000 euroon ja laajentamista koskemaan taloyhtiön muitakin remontteja, ei vain lämmitystapamuutoksia. Asukkaan kannustin huolehtia omaisuudestaan ei pitäisi olla kiinni asumismuodosta.

− Nykytilanne hidastaa taloyhtiön korjaustoimia ja asettaa osakkaat eriarvoiseen asemaan omakotiasujiin nähden. Muutoksella edistettäisiin tehokkaasti kotitalouksien tasavertaisuutta, koronan aiheuttaman korjaustulpan aukeamista sekä maamme kiinteistökannan energiatehokkuutta, Hokkanen sanoo.

Tuore IPCC-raportti vahvistaa korjausrakentamisen merkitystä vihreässä siirtymässä kohti hiilineutraalimpaa hyvinvointiyhteiskuntaa. ARA:n Energia-avustus sekä öljylämmityksen korvaamisen edistäminen kotitalousvähennyksellä on hyvä alku.

− Mutta se ei riitä, mikäli haluamme saavuttaa hallituksen asettamat ilmastotavoitteet. Todellinen täsmäase rakennetusta ympäristöstä aiheutuvien päästöjen vähentämiseen ja ilmastotavoitteiden toteutumiseen on kotitalousvähennyksen korottaminen ja ulottaminen myös taloyhtiöiden korjauksiin, Mika Hokkanen toteaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

17.12.2021

Kyselytutkimus: Puolet remonteista jäisi tekemättä ilman kotitalousvähennystä

Omakotiliitto ja Rauta- ja sisustustavarakaupan yhdistys RASI ry pitävät kiinni kannastaan – kotitalousvähennyksen tasoa tulee nostaa. Tällä hetkellä kotitaloudet voivat saada enintään 2250 euroa vähennystä kotiin ja loma-asuntoihin ostettavien remonttien työn osuudesta. Omakotiliitto ja RASI toteuttivat syyskuussa 2021 omakotiasujille kyselytutkimuksen selvittääkseen kotitalousvähennyksen käyttöä ja merkitystä.

17.12.2021

Asuntopoliittisen selonteon toimenpide-ehdotuksia arvostellaan suppeiksi ja yksipuolisiksi

Valtioneuvosto julkisti eilen esityksen Asuntopoliittiseksi kehittämisohjelmaksi vuosiksi 2021–2028. Suomen Vuokranantajat ja Rakennusteollisuus RT sanovat kannanotoissaan, että hallituksen linja asuntopolitiikassa nojaa liiaksi valtion tukemaan ARA-tuotantoon. Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtajan Sanna Hughesin mielestä selonteossa unohdetaan toimivan asuntomarkkinan merkitys kohtuuhintaiseen asumiseen.

25.10.2021

Kotitalousvähennys ei muutu remonttien osalta

Remontoimalla kiinteistö säilyttää arvonsa ja kotitalousvähennyksen ansiosta remonttikustannuksista osaa palaa takaisin verotuksessa. Vähennyksen voi tehdä joka vuosi, jos remontoitavaa vaan riittää. – Samasta remontista ei ole laillista jakaa kotitalousvähennystä kahdelle vuodelle.

12.10.2021

Rakennusteollisuus yllättyi hyvistä kasvuennusteista

Rakentaminen supistui viime vuonna 4,1 prosenttia, mutta Rakennusteollisuus RT uskaltaa ennustaa paljon parempaa. Tänä vuonna rakentaminen kasvaa 1,3 ja ensi vuonna 2,6 prosenttia. Vasta viime maaliskuussa RT odotti, että rakentaminen vähenisi tänä vuonna 2,0 prosenttia.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti