RAKENNUSTEOLLISUUS RT: Remonttipalvelut saatava kotitalousvähennyksen korotukseen

Hallituksen budjettiesitys jättää remonttipalveluiden kotitalousvähennyksen ennalleen. Tämä on Rakennusteollisuus RT:n mielestä harmillinen linjaus, sillä juuri asuinkiinteistöjen huolto- ja korjaustöitä kannattaisi sen mielestä tukea.

− Kasvukeskuksissa rakennus- ja remonttimarkkina on melko vilkas, mutta tilanne on täysin toisenlainen muualla Suomessa. Nimenomaan paikalliset, pienet yritykset tekevät kotitalouksille huoltoja ja korjauksia, joten remonttipalveluiden merkitys työllisyyden lisäämisessä, ja siten osaltaan hallituksen tavoitetoimissa nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin, on valtakunnallisesti merkittävä, sanoo LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n toimitusjohtaja Mika Hokkanen, joka vastaa Rakennusteollisuus RT:ssä korjausrakentamisesta.

Korona-aika on nostanut esiin myös kaksipaikkaisuuden, kun ihmiset ovat asuneet ja työskennelleet enemmän vapaa-ajan asunnoiltaan käsin. Näiden kiinteistöjen ympärivuotisen käytettävyyden parantaminen – ja useassa tapauksessa elinkaaren jatkaminen – edellyttävät nykyistä enemmän perusparannustöitä ja säännöllisempää huoltoa, tähän kotitalousvähennyksen korotus olisi oiva alku.

Tehokas harmaan talouden torjuntakeino käyttöön

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärän korotus remonttipalveluissa olisi valtiolle tehokas keino pienentää harmaasta taloudesta johtuvia kustannuksia ja verovajetta.

− Korona-aika aktivoi kuluttajia remontoimaan mökkejään ja kotejaan. Moni näistä on toteutettu omatoimisesti – tai ehkä pimeästi –, eivätkä ne silloin ole työllistäneet paikallisia, velvoitteistaan huolehtivia urakoitsijoita. Kotitalousvähennyksen korotus kannustaisi kiinteistön omistajia teettämään ammattilaisilla tarpeellisia talotekniikkaan ja rakenteisiin liittyviä huoltotöitä ja korjauksia.

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärän korotuksen tukema korjausmarkkinan kasvu kannustaisi perustamaan uusia yrityksiä, mikä puolestaan kasvattaisi verokertymää. Se myös lisäisi remonttipalvelujen tarjontaa kotitalouksille ja helpottaisi oikean ammattilaisen löytymistä.

Tasavertainen kohtelu asumismuodosta riippumatta

Rakennusteollisuus RT ja LVI-TU pitävät erityisen tärkeänä kotitalousvähennyksen enimmäismäärän korotusta 5 000 euroon ja laajentamista koskemaan taloyhtiön muitakin remontteja, ei vain lämmitystapamuutoksia. Asukkaan kannustin huolehtia omaisuudestaan ei pitäisi olla kiinni asumismuodosta.

− Nykytilanne hidastaa taloyhtiön korjaustoimia ja asettaa osakkaat eriarvoiseen asemaan omakotiasujiin nähden. Muutoksella edistettäisiin tehokkaasti kotitalouksien tasavertaisuutta, koronan aiheuttaman korjaustulpan aukeamista sekä maamme kiinteistökannan energiatehokkuutta, Hokkanen sanoo.

Tuore IPCC-raportti vahvistaa korjausrakentamisen merkitystä vihreässä siirtymässä kohti hiilineutraalimpaa hyvinvointiyhteiskuntaa. ARA:n Energia-avustus sekä öljylämmityksen korvaamisen edistäminen kotitalousvähennyksellä on hyvä alku.

− Mutta se ei riitä, mikäli haluamme saavuttaa hallituksen asettamat ilmastotavoitteet. Todellinen täsmäase rakennetusta ympäristöstä aiheutuvien päästöjen vähentämiseen ja ilmastotavoitteiden toteutumiseen on kotitalousvähennyksen korottaminen ja ulottaminen myös taloyhtiöiden korjauksiin, Mika Hokkanen toteaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

6.3.2023

Vastuu yhtiölainasta on yhteistä

Taloyhtiö voi ottaa yhtiölainaa esimerkiksi korjaushankkeita varten. Sitä lyhennetään yleensä osakkeenomistajilta kuukausittain kerättävillä pääomavastikkeilla. Jos joku osakkaista ei pysty maksamaan vastikettaan, se jää viime kädessä muiden osakkaiden maksettavaksi.

Tilaajille

12.10.2022

Asuntorakentaminen kannattelee rakennusalaa

Vahvana jatkuneen asuntorakentamisen vuoksi rakentaminen kasvaa kuluvana vuonna parilla prosentilla. Rakennusalaa kurittaa kuitenkin jo kolmas kriisi lyhyen ajan sisällä: energiapulan aiheuttama inflaatio.

31.1.2023

Kiinteistö- ja rakentamisala: Suomi tarvitsee rakennetun ympäristön ministerin

Kiinteistö- ja rakentamisalan järjestöt julkaisivat tavoitteensa hallituskaudelle 2023–2027. Järjestöt peräänkuuluttavat vahvaa sitoutumista vihreää siirtymää tukevaan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan rahoitukseen sekä ratkaisuja osaajapulaan.

ilma-vesilämpöpumppu

14.10.2022

Ilma-vesilämpöpumput yleistyvät vauhdilla

Kerrostalot etsivät nyt vaihtoehtoa kaukolämmölle. Erilaiset lämpöpumput ovat taloudellisesti järkevä ratkaisu. Vesi-ilmalämpöpumppu sopii myös suurempien asuintalojen lämmönlähteeksi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti