Purkumateriaalit hyötykäyttöön Mikkelissä

Käyttöikänsä loppuun tulleiden, sisäilmaongelmaisten tai muutoin tyhjiksi jääneiden rakennusten purkaminen on kiihtynyt Mikkelin seudulla. CityLoops- ja Rapurc-hankkeissa selvitetään ja kokeillaan uusia toimintatapoja, joilla purkumateriaaleja hyödynnetään entistä arvokkaampiin käyttökohteisiin.

Purkamisen kiertotalouteen on kiinnitetty viime aikoina paljon huomiota EU:n ja Suomen tasolla. Ympäristöministeriö julkaisi vuosi sitten oppaan purkukartoituksen tekemiseen.

– CityLoops-hankkeessa purkumateriaalikartoitus toteutettiin ensimmäisten joukossa Suomessa Pankalammen entisen hammashoitolan rakennuksessa, kertoo ympäristöturvallisuuden asiantuntija Vuokko Malk Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkista.

Vuosina 2018–2020 Mikkelin kaupungin rakennusvalvonta myönsi 32 purkulupaa omakotitaloja suuremmille kohteille. Purettavien kohteiden kerrosala on yhteensä 48 000 m2. Näistä kaupungin omia kohteita oli kymmenen. Lisäksi pientaloille ja piharakennuksille myönnettiin 107 purkulupaa, kerrosalaltaan yhteensä 6 200 m2.

Purettavista kohteista syntyvä jätemäärä on merkittävä. Esimerkiksi viljasiilojen purkamisesta syntyi betoni- ja tiilijätettä yli 8 000 tonnia. Pankalammen vanhainkodin purkamisesta syntyi betonijätettä 6 900 tonnia, puujätettä 800 tonnia ja metalliromua 190 tonnia. Metsäsairila Oy vastaanotti vuonna 2019 rakennus- ja purkujätettä yhteensä noin 28 000 tonnia.

– Ennen rakennuksen koneellista purkamista on tärkeää, että rakennuksesta inventoidaan, irrotetaan ja toimitetaan uudelleen käyttöön käyttökelpoinen irtaimisto, LVI-laitteet, ovet ja ikkunat, ympäristöasiantuntija Raimo Lilja Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:stä sanoo.

Kaupungin omien kohteiden osalta purkujätteen lajittelu työmaalla ja sen hyödyntäminen Metsäsairila Oy:ssa on hyvällä tasolla. Vain 1–4 prosenttia kaupungin kohteiden purkujätteestä on päätynyt Metsäsairilan lajittelu- ja kierrätyskeskukseen lajittelemattomana. Lajittelu on tehokasta, sillä sekalaisen rakennusjätteen käsittelystä peritään korkeampi hinta kuin lajitellusta jätteestä.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

30.6.2017

Kesän Asuntomessuilla yli 100 ohjelmanumeroa

Asuntomessut on tänä vuonna toisenlainen tapahtuma kuin aiemmin. Mikkelissä perinteinen messukierros talosta taloon muuttuu entistä monipuolisemmaksi kokonaisuudeksi uuden ohjelmasisällön myötä.  Asuntomessujen teemaviikot, erilaiset tapahtumat ja messuilla esiintyvät viihdeartistit rytmittävät kuukauden kestäviä messuja. – Asuntomessuilla Mikkelissä on esillä 31 oikeaa messukotia, mutta niiden lisäksi tänä vuonna suomalainen asuminen pääsee esille Asuntomessuilla myös keskustelupaneeleissa, työpajoissa, tietoiskuissa ja […]

20.4.2017

Asuntomessujen uutuus on AsukasAreena

Asuntomessut järjestetään luonnon helmassa Saimaan rannalla Mikkelin Kirkonvarkaudessa 14.7.–13.8.2017, vain kolme kilometriä Mikkelin torilta. Asuntomessuilla esiteltävien 31 messukohteen lisäksi alueen keskellä sijaitsevalla AsukasAreenalla nähdään asumiseen liittyvää ohjelmaa koko kuukauden ajan. – Mikkelissä luonnon keskelle, mutta kuitenkin kaupunkikeskustan välittömään yhteyteen rakentuvan uuden asuinalueen lisäksi haluamme nostaa asukkaiden hyvinvointiin liittyviä asioita esille entistäkin monipuolisemmin.

14.8.2017

Asuntomessut kasvoivat entisestään Mikkelissä

Asuntomessut Mikkelissä päättyivät sunnuntaina 13.8. Tämän vuoden Asuntomessuilla nähtiin monenlaisia messukoteja kauniilla luonnonläheisellä messualueella Saimaan rannalla. Messukohteiden lisäksi Asuntomessut kasvoivat kymmenien keskustelutapahtumien ja yli sadan muun ohjelmanumeron myötä asumistietouden runsaudensarveksi.

1.11.2016

Ihminen voi paremmin kun asuminen on yhteydessä luontoon

Suomalaisten haave asumisesta luonnon lähellä ei ole kuollut. Tätä kertovat sekä viime aikoina asiasta tehdyt tutkimukset että ne asukkaat, jotka rakentavat tällä hetkellä unelmatalojaan Mikkelin asuntomessualueelle. Mikkelin Kirkonvarkauteen syntyy uusi asuinalue, jossa luonto on lähellä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti