Pikalatauspisteet kalliita taloyhtiöille

Sähkötekniikan asiantuntija Matti Lehtonen linjaa Hämeen Sanomissa, että kiinteistöjä ei vielä pitäisi velvoittaa rakentamaan tehokkaita latauspisteitä.

Aalto-yliopiston professori Lehtosen mielestä ainakin alkuvaiheessa riittäisi tavallinen suojamaadoitettu pistorasia, joita nytkin käytetään autojen lohkolämmittimien lämmittamisessä talvella. Tehokkaan latauspisteen rakentaminen vanhaan kiinteistöön voi maksaa paljon, ja mikäli sähköliittymää joudutaaan suurentamaan, kasvavat taloyhtiön sähkön siirtomaksut merkittävästi. Lehtosen mukaan tarve vahvistaa taloyhtiöiden verkkoja tulee vasta sitten, kun yli 50 prosenttia autoista on sähköautoja. Sitä ennen pärjätään nykyisen sähköverkon lataustehoilla.

Myös Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia neuvoo varomaan kalliita ratkaisuja. Hänen mukaansa taloyhtiöiden latauspisteet tulevat pääsääntöisesti olemaan hitaita, eikä taloyhtiöihin ole järkeä tehdä nopeita latauspisteitä.

Sähköauton lataus tavallisesta pistorasiasta matkakaapelin avulla kestää noin puolitoista kertaa sen, mitä sähköauton lataaminen latausta varten asennetusta pistorasiasta. Huomattavasti näitä ratkaisuja nopeammat sähköauton latauspisteet edellyttävät pahimmillaan koko kiinteistön sähköverkon rakentamista uudelleen.

Suomessa valmistellaan tällä hetkellä latauspisteiden rakentamiseen velvoittavaa lainsäädäntöä. Taustalla on EU-direktiivi, jossa edellytetään kiinteistöiltä vähintäänkin varautumista sähköautojen latauspistokkeiden rakentamiseen.

Lue lisää Hämeen Sanomien artikkelista.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

19.6.2019

Jalkakäytävän paikalle tehdystä muurista harmia taloyhtiöille Turussa

Grynderi rakensi taloyhtiöille kauniin muurin. Se vain tuli katualueelle. Kaupunki ehti jo painaa hyväksyntäleimat.

11.6.2020

GBCF: Taloyhtiöissä miljardien liiketoimintamahdollisuudet ilmastoviisaille palveluille

Taloyhtiöiden kiinnostus rakennusten ilmastovaikutusten vähentämiseen on kasvussa. Taloyhtiöt tarjoavat yrityksille miljardien eurojen liiketoimintamahdollisuudet energiankulutuksen ja päästöjen vähentämiseen 2020-luvulla. Ratkaisuilta vaaditaan helppoutta, selkeyttä ja kustannustehokkuutta.

6.2.2017

Sweco vahvistaa taloyhtiöille suunnattuja suunnittelu- ja asiantuntijapalveluitaan

Sweco ostaa Karves Yhtiöt Oy:n liiketoiminnan sekä sen tytäryhtiöiden Karves Suunnittelu Oy:n ja Karves Energia & Valvonta Oy:n koko osakekannan. Kaupan myötä Sweco vahvistaa taloyhtiöille suunnattuja suunnittelu- ja asiantuntijapalveluitaan. Karves tarjoaa pääsääntöisesti asuntoyhtiöiden korjausrakentamisen suunnittelu- ja asiantuntijapalveluita pääkaupunkiseudulla ja näihin liittyviä energia- ja elinkaaripalveluita koko maan laajuisesti.

28.9.2017

Laptilta Tontista tuottoa -palvelu taloyhtiöille helpottamaan lisärakennusoikeuden hankintaa

Vetovoimaisilla ja väljään rakennetuilla asuinalueilla edistetään lisärakentamista voimakkaasti taloyhtiöille myönnetyillä lisärakentamisoikeuksilla. Lapti on tuonut markkinoille taloyhtiöille Tontista tuottoa -palvelun helpottamaan eri tyyppisten hankkeiden asemakaavamuutosten ja lisärakennusoikeuden hakemisessa. Kaavamuutokset ovat aikaa vieviä hankkeita, joista kertyy taloyhtiölle kustannuksia.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti