Pihan siistimisen pelisäännöt syytä päivittää ennen kevättalkoita

Taloyhtiöiden pihatalkookausi lähestyy, mutta ennen kuin käynnistää moottorisahan tai kiirehtii puutarhasaksien kanssa puiden ja pensaiden kimppuun, on hyvä kerrata pihan siistimiseen liittyvät pelisäännöt. Näin vältetään puiden ja pensaiden käsittelyyn liittyvät erimielisyydet taloyhtiön sisällä ja naapuritaloyhtiöiden kesken.

”Naapuruussuhdelaki sallii, että naapurin alueelta tunkeutuvat juuret saadaan poistaa, jos niistä aiheutuu haittaa. Sama koskee naapurin alueelta haittaa aiheuttaviin oksiin,” sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Pynnönen korostaa, että oikeus juurien ja oksien poistamiseen edellyttää kuitenkin konkreettista haittaa. Haittana voisi oksien osalta tulla kysymykseen esimerkiksi merkittävä kiinteistön likaantuminen ja rakennuksen tai rakennelman vaurioituminen. Yli tontinrajan ulottuvista oksista haitaksi voidaan lukea varjostumisen aiheuttama kiinteistön kasvillisuuden kasvuolosuhteiden olennainen huonontuminen tai muu konkreettinen haitta.

Tällaisissakin tapauksissa Pynnönen neuvoo ensin keskustelemaan asiasta naapurin kanssa.

”Lainkin perusteella oksien poistamisoikeus syntyy vasta sitten, jos omistaja ei kohtuullisessa ajassa kehotuksen jälkeen poista haittaa aiheuttavia oksia,” hän sanoo.

Ennen kun ryhtyy poistamaan naapurin puolelta kurkottavia oksia tai juuria, on hyvä varmistaa, että pystyy tarvittaessa osoittamaan niistä aiheutuneen konkreettisen haitan.

Puunkaato voi vaatia myös viranomaisluvan

Toisinaan taloyhtiössä voi tulla näkemyseroja myös omalla pihalla sijaitsevien puiden ja pensaiden kohtalosta.

”Näissä asioissa toimivalta on pääsääntöisesti hallituksella. Puut voivat kuitenkin vaikuttaa merkittävästi pihan ilmeeseen, ja kokemuksesta tiedän, että niiden kaataminen usein jakaa mielipiteitä. Jos hallitus haluaa pelata varman päälle, pihapuihin liittyvät päätökset voi viedä yhtiökokouksen tehtäväksi”, Pynnönen suosittelee.

Puunkaatoon voi tarvita myös viranomaisen luvan, ja sitä on varmuuden vuoksi hyvä tiedustella etukäteen kunnasta.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.5.2017

Talkoot ja pihan pelisäännöt

Taloyhtiössä asuminen tarkoittaa yhteiseloa taloyhtiön muiden asukkaiden kanssa. Parhaimmillaan taloyhtiö muodostaa yhteisön, jossa kaikki viihtyvät. Jokaisella osakkaalla ja asukkaalla on tärkeä rooli siinä, että asuminen taloyhtiössä sujuu mukavasti, viihtyisästi ja vastuullisesti.

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

3.5.2022

Hoitamaton piha lisää kiinteistönpidon kustannuksia

Taloyhtiön pihan hoitamattomuudella on euromääräinen hinta. Se herättelee huomaamaan, että istutuksia kannattaa hoitaa säännöllisesti. Pihan hoitaminen maksaa, mutta hoitamatta jättäminen se vasta maksaakin.

1.7.2015

Omakotitalon vuokraus

Omakotitalo soveltuu yhtä lailla vuokralle kuin huoneistokin. Siihen sovelletaan samaa lainsäädäntöä. Kunnossapitoon ja hoitoon liittyvien vastuiden jakamisessa on syytä olla tarkkana.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti