Osakas, muista nämä yhtiökokouksessa

Taloyhtiön osakas voi vaikuttaa asunto-osakeyhtiön kuluihin ja sen arvon kehittymiseen olemalla aktiivinen. Jokaisen osakkaan tulisi tietää, keitä taloyhtiön hallituksessa istuu, kuka on isännöitsijä ja mikä taho vastaa kiinteistönhuollosta.

– Osakkaan tulisi osallistua yhtiökokouksiin ja mahdollisuuksien mukaan mennä myös hallitukseen. Hallitukset koostuvat maallikoista, joten maalaisjärki ja kiinnostus riittävät. Jokaisen tulisi myös jonkun verran havainnoida kiinteistön yleisilmettä ja ilmoittaa huomaamistaan korjaustarpeista, sanoo Danske Bankin asunto-osakeyhtiörahoituksesta vastaava johtaja Ville Roihu

Ennen kokouksia Roihu kehottaa lukemaan yhtiökokouskutsun, tilinpäätöksen ja budjetin. Huomioita kannattaa kiinnittää erityisesti toteutuneisiin kuluihin ja suunniteltuun budjettiin. Kannattaa myös tarkastaa, onko taloyhtiöllä hoitovastikepuskuri.

– Taloyhtiöllä olisi hyvä olla muutaman kuukauden vastikkeita vastaava summa säästössä äkillisten kulujen varalle, Roihu sanoo.

Remontit kannattaa tehdä ajallaan ja energiatehokkaasti

Kaikki kiinteistöt kuluvat ajan myötä, ja niitä pitää jatkuvasti huoltaa ja korjata suunnitelmallisesti. Taloyhtiöiden remontit kannattaa tehdä riittävän aikaisin ja ennakoiden, koska silloin remontit ovat yleensä edullisempia eikä korjausvelkaa ehdi kertyä liikaa.  

– Asunto-osakeyhtiön remontteja, niiden rahoitusta ja koko taloutta on hyvä suunnitella huomattavasti pidemmällä kuin vaaditulla viiden vuoden ajalla. Näin voidaan tasata asumiskulujen heilahteluja, ja osakkaat voivat suunnitella omaa talouttaan pidemmällä aikavälillä, Roihu sanoo.  

Lämmitys- ja sähkökulut ovat yksi asumisen suurimmista menoeristä. Parantamalla talon energiatehokkuutta voi pidemmällä aikavälillä säästää rahaa. Kaikissa suurissa remonteissa tavoitteeksi kannattaa asettaa energiankulutuksen vähentäminen. 

– Energian hintojen noustessa talojen energiatehokkuus on nyt entistäkin tärkeämpää. Energiatehokkuuttakin on hyvä edistää ennakoiden, sillä lykätty ja yllättävä remontti tulee asujalle usein kalliimmaksi, Roihu sanoo.

Kysy ainakin nämä yhtiökokouksessa

  • Kuinka nousevat kustannukset on huomioitu budjetissa?
  • Jos tulee yllättäviä kuluja, miten toimitaan?
  • Kuinka usein yhtiössä seurataan budjetin toteutumista?
  • Mitä käytännön toimia on tehty ja suunniteltu energian säästämiseksi?
  • Miten tulevaisuuden korjaustarpeet on arvioitu ja mitä on tulossa 10 vuoden sisällä?

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

talkoot

17.5.2022

Ota nämä asiat huomioon kevättalkoissa

Keväällä on aika kunnostaa ja laittaa kesäkuntoon pihat. Kevättalkoisiin liittyy monia lain näkökulmasta huomionarvoisia seikkoja: kuka pihojen kunnossapidosta vastaa, miten osakkaat saadaan osallistumaan talkoisiin ja miten urakoista sovitaan selkeästi.

suorituskyvyttömyysvakuus

7.11.2022

Mitä tarkoittaa perustajaosakkaan suorituskyvyttömyysvakuus?

Kun uusi asuinrakennus on valmistunut, alkaa perustajaosakkaana toimivan rakennusyhtiön vastuuaika. Joskus perustajaosakkaan taloudessa tapahtuu muutoksia, eikä se pysty kantamaan vastuutaan. Sitä varten on suorituskyvyttömyysvakuus.

Tilaajille

kylpyhuoneremontti

17.5.2022

Osakas kustantaa kylpyhuoneen pintaremontin

Osakkaalla on oikeus tehdä huoneistossaan esimerkiksi kylpyhuoneremontti niin halutessaan. Kun kyse on pintaremontista, hän on itse vastuussa remontin kuluista. Eri asia on, jos kylpyhuoneesta paljastuu remontin yhteydessä vesivahinko.

etäyhteys yhtiökokouksessa

9.11.2022

Etäyhteys on oltava yhtiökokouksessakin

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yli 30 huoneiston taloyhtiöiden on tarjottava etäyhteys yhtiökokouksessa. Kokous voidaan pitää myös kokonaan etänä, jos yhtiöjärjestys sen sallii. Etäosallistuminen voi tuoda yhtiökokouksiin jopa lisäaktiivisuutta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti