Osakas kustantaa kylpyhuoneen pintaremontin

Osakkaalla on asunto-osakeyhtiölain (AOYL) perusteella varsin laaja oikeus tehdä huoneistossaan erilaisia remontteja. Työläimpien ja kalleimpien remonttien joukkoon kuuluu esimerkiksi kylpyhuoneremontti. Kun kylpyhuoneessa sinänsä ole mitään teknistä vikaa, vaan osakas ryhtyy remonttiin sen takia, että kylpyhuoneen värimaailma ei miellytä ja se halutaan päivittää nykyajan mukaiseksi, puhutaan usein ns. mukavuusremontista. Tällaisen remontin osalta kaikista kuluista vastaa lähtökohtaisesti osakkeenomistaja itse.

Kokonaisvaltaisessa kylpyhuoneremontissa, jossa tila puretaan ns. betonille, joudutaan uusimaan myös vedeneristeet. Vaikka vedeneriste kuuluukin AOYL:n mukaan yhtiön kunnossapitovastuulle, osakas vastaa tällaisessa mukavuusremontissa myös vedeneristämisestä aiheutuvista kustannuksista. Osakas vastaa myös yhtiön kohtuullisista valvontakustannuksista. Ajatuksena on, että osakkaan mukavuusremontista ei tulisi aiheutua yhtiölle mitään kuluja.

Tärkeä huomioitava asia liittyy tilanteisiin, joissa osakkaan remontin yhteydessä kylpyhuoneesta paljastuu vesivahinko. Tällöin vastuu kylpyhuoneen korjaamisesta siirtyy yhtiölle. Yhtiö vastaa tällöin niin rakenteiden, vedeneristeen kuin pinnoitteidenkin ennallistamisesta yhtiön perustasoon. Lain näkökulmasta ei esimerkiksi riitä, että yhtiö korjaa vedeneristeeseen asti ja osakas hoitaa pinnat. Mikäli osakas haluaa tällaisen yhtiön korjauksen yhteydessä parantaa kylpyhuoneensa tasoa, osakas vastaa tasonparannuksen kustannuksista.

Artikkeli on julkaistu Suomen Kiinteistölehden numerossa 4/2022.

Jaakko Lindfors

Kirjoittaja on vanhempi lakimies Suomen Kiinteistöliitto ry:ssä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vesimaksut

31.10.2022

Miten puuttua maksamattomiin vesimaksuihin?

Osakkeenomistaja on velvollinen maksamaan vesimaksua yhtiöjärjestykseen kirjatun vastikeperusteen mukaisesti. Vedestä aiheutuneet kustannukset voidaan kattaa myös hoitovastikkeella. Jos osakas ei maksa vesimaksuja, taloyhtiö voi puuttua asiaan.

Tilaajille

talkoot

17.5.2022

Ota nämä asiat huomioon kevättalkoissa

Keväällä on aika kunnostaa ja laittaa kesäkuntoon pihat. Kevättalkoisiin liittyy monia lain näkökulmasta huomionarvoisia seikkoja: kuka pihojen kunnossapidosta vastaa, miten osakkaat saadaan osallistumaan talkoisiin ja miten urakoista sovitaan selkeästi.

esteettömyyskartoitus

4.1.2023

Esteettömyyskartoitus osaksi remonttia

Lainsäädäntö edellyttää esteettömyyden huomioimista linjasaneerauksen ja muiden isojen remonttien yhteydessä. Asiantuntija auttaa kartoittamaan, mitä remontissa pitäisi huomioida.

saunan kiuas

17.5.2022

Varo saunoja ja laajennettuja kylpyhuoneita

Kun ostaa asunnon, ei sitä halua heti alkaa remontoimaan. Siksi aiempien omistajien tekemät remontit kannattaa selvittää ennen kauppoja. Vuoden 2010 jälkeen tehdyt osakasremontit löytyvät isännöitsijäntodistuksesta.