Onko tarkastusvaliokunta unohtanut viimevuotisen tutkimuksensa?

Eduskunnan tarkastusvaliokunta julkaisi eilen (9.10.2018) mietinnön asuntopolitiikan kehittämiskohteista. Mietinnössä on muutamia hyviä ja laajasti hyväksyttyjä tavoitteita asuntopolitiikan kehittämiseksi. Tällaisina on pidettävä pitkäjänteistä asuntopolitiikan kehittämisohjelmaa sekä rakentamisen laadun parantamiseen tähtääviä kirjauksia. Mietintö sisältää kuitenkin myös runsaasti tutkimustiedon valossa kyseenalaisia kannanottoja.

Tarkastusvaliokunta selvitti vasta viime vuonna tutkimushankkeella asuntopolitiikan kehittämiskohteita. Tämän tutkimuksen suosituksia oli mm. se, että ARA-tuotannon tontit tulisi vuokrata samoilla hintakriteereillä vapaarahoitteisen asuntotuotannon kanssa. Lisäksi johtopäätöksissä painotettiin sitä, että ARA-kanta ja muut yhteiskunnan kontrollissa olevat asunnot eivät ole itsetarkoitus.

Valitettavasti ARA-toimijoiden vahva edustus kuultavina asiantuntijoina näyttää saaneen tarkastusvaliokunnan unohtamaan itse tilaamansa tutkimushankkeen argumentit. Mietinnössä kohtuuhintaista asuntotuotantoa pidetään juuri itsetarkoituksena ja yksiselitteisenä ratkaisuna kasvukeskuksien nouseviin asumiskustannuksiin. Tutkimustiedon perusteella asia ei ole näin. Lisäksi eduskunnan tulisi kiinnittää erityistä huomiota tuotantotukien kohdentumiseen aidosti pienituloisille sekä tuotantotukijärjestelmän aiheuttamaan segregaatioon.

– Ennen kuin eduskunta alkaa taloustieteilijöiden näkemysten vastaisesti painottaa kohtuuhintaisen vuokra-asuntotuotannon lisäämistä, tulisi tarkoin selvittää koko tuotantotukijärjestelmän hyödyt, kustannukset ja tarkoituksenmukaisuus. Tällä hetkellä tukijärjestelmän kokonaisuus on läpinäkymätön, ja VATTin tutkimusten mukaan Helsingissä tuotantotukijärjestelmän kustannukset vastaavat asumistuen kustannuksia, toteaa Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Valiokunnan mietinnössä esitetään myös osuuskuntamallin käyttöönottoa Suomen asuntomarkkinoille yhtenä täysin uutena järjestelmänä. Suomen Vuokranantajien mielestä osuuskuntamallilla voitaisiin mahdollisesti huolellisen valmistelun jälkeen korvata asumisoikeusjärjestelmä. Sen sijaan kokonaan uutta asumisen muotoa, joka sisältää mm. valtion takaamaa lainoitusta, ei voida pitää kansantaloudellisesti perusteltuna. Valtion tulisi pikemminkin vähentää rooliaan asuntomarkkinoilla kuin lisätä sitä. Lisäksi on syytä muistaa, että suomalainen asunto-osakeyhtiömalli on kansainvälisesti poikkeuksellisen toimiva eikä sen asemaa ole syytä heikentää.

– Kokonaisuudessaan on erikoista, että valiokunnan poliitikkojen hyväksymä mietintö poikkeaa olennaisesti valiokunnan viime vuonna teettämän tutkimushankkeen johtopäätöksistä. Kun asuntopolitiikkaa toivottavasti aletaan tehdä aiempaa pitkäjänteisemmin, on keskiössä oltava tutkimustulokset. Asumiskustannusten kohtuullisena pitämisessä tehokkain lääke on kuitenkin aina taloustieteen perusoppienkin mukaan riittävä ja joustava kysyntään vastaava tarjonta, Koro-Kanerva jatkaa.

Suomen Vuokranantajat edustaa yksityisiä vuokranantajia, jotka vuokraavat noin 300 000 vapaarahoitteista asuntoa. Nämä asunnot muodostavat reilun kolmasosan kaikista vuokra-asunnoista ja niissä asuu noin 430 000 asukasta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

valokuidusta

2.10.2023

Kaupallinen yhteistyö

Kaikki kohisevat valokuidusta, mitä siitä pitäisi nyt tietää?

Valokuitu kiinnostaa tällä hetkellä ennennäkemättömän paljon. Valokuitunen listasi tärkeimmät seikat, jotka jokaisen tulisi nyt tietää valokuidusta.

Valokuitunen

nettiyhteys taloyhtiölle

9.11.2023

Kaupallinen yhteistyö

Viisi vinkkiä nettiyhteyden hankkimiseen taloyhtiöille

Millaisia asioita taloyhtiön laajakaistan valinnassa kannattaa ottaa huomioon? Entä mistä kaivaa lisätietoa, kun nettiliittymien sanasto hämmentää? DNA Taloyhtiöpalvelun ammattilaistiimi auttaa valitsemaan sopivimmat palvelut taloyhtiölle.

DNA ja Wattinen

osakkaan piha

31.7.2023

Mitä omalla pihalla saa tehdä?

Jos osakas haluaa tehdä pihallaan muutostöitä, hänen täytyy selvittää, onko piha hänen vai yhtiön hallinnassa. Yhtiön hallinnassa olevalla pihalla ei saa tehdä muutostöitä, eikä osakkaan hallinnassa olevalla pihallakaan saa tehdä mitä tahansa.

huoneiston hallintaanotto

27.10.2023

Milloin taloyhtiö voi ottaa huoneiston hallintaansa?

Häiritsevä elämä tarkoittaa sitä, että naapureille aiheutuu jatkuvaa ja toistuvaa häiriötä, eikä se ole merkitykseltään vähäistä. Taloyhtiö voi puuttua häiritsevään elämään huoneiston hallintaanotolla, mutta näin järeälle toimenpiteelle tarvitaan aina painavat perustelut.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti