Onko taloyhtiössäsi ollut viime vuosina vesivuotovahinkoja?

Vesivuotovahinkojen ennaltaehkäisyyn liittyvät hankinnat etenevät hitaasti taloyhtiössä. Kun kyse on sellaisesta, mitä ei juuri tässä ja nyt välttämättä näytä tarvittavan, hankinta hautuu muiden kuten kiireisten vesivuotokorjausten alle. Vakuutusyhtiöt suosittelevat nykyisin vesivuotokaukalon kaveriksi vesivuotohälyttimiä, mutta vain harvoilla tämä järjestelmä on käytössä.

Ympäristöministeriön teettämässä tuoreessa selvityksessä kerrotaan asuinrakennusten korjaustarpeesta ja kosteusvaurioiden korjaustoiminnasta. Kosteusvaurioiden skaala on laaja. Kartoituksen mukaan lukumääräisesti eniten kosteusvaurioita aiheuttivat putkirikot ja laitteiden tai kalusteiden ja putkien väliset vuotavat liitokset. Toisena tulivat virheelliset rakenteet kuten puuttuva vedeneristys.

Selvitystä varten kerättiin tiedot 431 kosteusvauriosta, mukana oli kaikenikäisiä rakennuksia ja erilaisia rakenteita. Selvityksen mukaan noin puolessa tapauksista (47 %:ssa tapauksista ja 48 %:ssa niiden kustannuksista) kosteusvaurion aiheuttama vahinko olisi voitu estää tai minimoida.

Selvityksen mukaan toinen puoli vahingoista oli luonteeltaan sellaisia, ettei asukas itse olisi voinut niihin vaikuttaa. Näissä tapauksissa mainittiin rakenne- ja materiaalivauriot, mutta myös jääkaapin ja astianpesukoneen rikkoutumiset.

Korjausrakentaminen jyrää ennaltaehkäisyn

Finanssialan Keskusliiton mukaan korvattavia vesivuotovahinkoja oli vuonna 2015 yhteensä 35 082 kappaletta, euroissa 145 miljoonaa, noin 100 vesivahinkoa per päivä. Rakennuskannan korjausvelka on Suomessa noin 30 – 50 miljardia euroa. Vuotovahingot ovat merkittävä osa korjausvelasta. Kosteus- ja homevaurioiden terveydellisten talousvaikutusten suuruusluokka on noin 500 miljoonaa euroa vuodessa. Kosteus- ja homeongelmiin liittyvät terveyshaitat aiheuttavat vuodessa 450 miljoonan euron kustannukset, jotka koituvat suurimmaksi osaksi kuntien maksettavaksi.

Taloyhtiöt ja asukkaat talkoisiin

Jokainen asukas voi vaikuttaa omilla toimillaan. Muista tarkastaa säännöllisesti vettä käyttävien laitteiden liitokset, sulata jääkaappi riittävän usein, huolla laitteet tarvittaessa. Katsasta myös aika ajoin kotisi, onko merkkejä kosteusvaurioista. Tämä ei toki yksin riitä. Rakennuttajien ja korjaajien tulee toimia vastuullisesti. Taloyhtiöiden hallitusten jäsenten pitää olla perillä oman taloyhtiönsä asioista ja kiinteistön tilasta.

Vuotokaukalon kaveriksi vesivuotohälytin

Astianpesukoneen alle oikein asennettu ja oikean kokoinen vesivuotokaukalo antaa perussuojan, mutta se ei paljasta kaikkia vuotoja eikä estä vahinkoa, jos asukas on vaikkapa matkoilla. Vuotokaukalon kaveriksi kannattaa hankkia vesivuotohälytin, joka lähettää tiedon vesivuodosta tekstiviestillä haluttuun numeroon. Vesivuotohälytin ilmoittaa niin vuotavista liitoksista kuin rikkimenneen jääkaapin vesivuotovalumista.

─ Järjestelmä on estänyt vakavan vahingon viidessä vuodessa kuusi kertaa. Asennusten yhteydessä löytyi jo kaksi alkavaa vesivuotoa. Järjestelmän hinta on pieni verrattuna saatuun säästöön, kertoo Asunto Oy Peltoniemenkuja 4 hallituksen pj. Vesa Oinonen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

7.4.2022

OP: Mökkilainojen kysyntä yhä korkealla – myrskyjen aiheuttamat vahingot lisääntyneet viime vuosina

Koronapandemiaa edeltävään aikaan verrattuna mökkilainan suosio on edelleen korkealla, sillä vapaa-ajan asuntojen lainoja on haettu kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 13 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan vuonna 2020. Viime vuoden huippulukemiin verrattuna vapaa-ajan asuntojen ostoon ja rakentamiseen haettujen lainojen määrä kuitenkin laski alkuvuonna lähes kolmanneksella. – Viime vuoden ensimmäisinä kuukausina vapaa-ajan asuntoihin haettujen lainahakemusten määrä oli […]

6.5.2022

Kaupallinen yhteistyö

Lisärakentaminen voi rahoittaa taloyhtiön peruskorjauksen – 4 vinkkiä

Lisärakentamisen avulla taloyhtiö voi rahoittaa kalliin peruskorjauksen jopa kokonaan tai osittain. Tekniset selvitykset ja perusteelliset laskelmat paljastavat hankkeen kannattavuuden, kertoo A-Insinöörien suunnittelujohtaja Tuomas Koski-Lammi. Onko taloyhtiöösi tulossa suuria peruskorjauksia kuten putki- tai hissiremontteja?

A-Insinöörit

korjausrakentamisen näkymät

1.11.2022

Barometri: Korjausrakentamisen näkymät hiipuneet

Epävakaa taloustilanne vaikeuttaa taloyhtiöiden korjaushankkeita, selviää Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometrista. Rahoituksen saatavuus on heikentynyt. Yleisin korjaushanke tänä vuonna on lämmitysjärjestelmän uudistaminen.

Kiinteistökauppa

20.10.2022

Kiinteistökauppojen määrät ja hinnat laskussa

Maanmittauslaitoksen mukaan kiinteistöjen kauppamäärät ovat laskeneet selvästi. Kauppamääriin heijastuu Ukrainan sodan aiheuttama epävarmuus markkinoilla. Pientalojen kauppamäärät ovat pandemiaa edeltävällä tasolla.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti