Oman alueen kaavaa kannattaa aina seurata

kaava

Usein alueen asukkaat ovat parhaita asiantuntijoita alueelle ehdotettujen uusien järjestelyjen käytännön toimivuudesta, joten taloyhtiöiden onkin suositeltavaa pyrkiä olemaan aktiivisia jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa hanketta.

Kysyimme Kiinteistöliitto Uusimaan juristilta Sanni Nuutiselta, miten taloyhtiöt voisivat valvoa etujaan tämäntapaisten hankkeiden yhteydessä. Nuutinen huomauttaa, että kyseessä on mittava hanke, jonka suunnittelu sisältää useita eri vaiheita ja vaikutusmahdollisuuksia. Ratikan reiteille laaditaan muun muassa katu- ja puistosuunnitelmia sekä asemakaavoja, jotka mahdollistavat aikanaan reittien rakentamisen.

– Kaavoitusmenettelyssä osallisilla on jo kaavatyön alussa mahdollisuus jättää mielipiteensä suunnitelmista. Kun kaavaehdotus valmistuu ja asetetaan julkisesti nähtäville, on mahdollisuus jättää asiasta muistutus.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Suomen Kiinteistölehden tilaajana saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään! Oletko Kiinteistöliiton jäsen? Ota etu käyttöösi tästä

Pekka Virolainen

Kirjoittaja on talousasioihin, sijoittamiseen ja finanssimarkkinoihin perehtynyt freelancer ja Kiinteistölehti Uusimaan ja Kiinteistölehti Lounais-Suomen tuottaja.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

aurinkovoimalan hankinta

5.10.2023

Ota nämä huomioon aurinkovoimalan hankinnassa

Taloyhtiöiden asukkaat voivat hyödyntää aurinkopaneeleiden tuottamaa sähköä omassa taloudessaan energiayhteisön avulla. Energiayhteisö tarkoittaa taloyhtiön osakkaiden yhteenliittymää, joka perustetaan yhteistä sähköntuotantoa varten.

taloyhtiön piha

27.7.2023

Taloyhtiön piha vaatii hoitamista

Kun taloyhtiön pihaa halutaan hoitaa hyvin, kannattaa ensin keskustella tavoitteista ja sitten määritellä omalle pihalle sopiva hoidon taso. Pihan hoidossa voi käyttää apuna viheralan ammattilaista. Hänet kannattaa ottaa mukaan myös tavoitekeskusteluun.

selkeä viestintä

15.2.2023

Selkeä viestintä opastaa asumisessa

Aktiivinen asukasviestintä säästää taloyhtiön hallitukselta aikaa ja rahaa. Joistakin asioista kannattaa muistuttaa joka vuosi, sillä asukkaat vaihtuvat ja monet asiat toistuvat vuosittain. Viestinnän selkeyteen kannattaa panostaa, sillä helppolukuiset viestit menevät varmimmin perille.

taloyhtiöriidat

18.1.2023

Taloyhtiöriidat kannattaa ratkoa sopimalla

Taloyhtiössä voi syntyä riitoja muun muassa remonteista, maksulaiminlyönneistä ja häiriökäyttäytymisestä. Riidoissa kannattaa pyrkiä aina ensisijaisesti sopuratkaisuun, ja oikeusprosessiin lähteä vasta huolellisen harkinnan jälkeen.