Nuoret vuokranantajat tavoitteellisempia

Tyypillinen suomalainen yksityinen vuokranantaja on yli 60-vuotias piensijoittaja, joka omistaa yhden tai kaksi asuntoa. Nousemassa on sukupolvi, joka tavoittelee korkeampaa tuottoa ja panostaa myös asiakassuhteen vaalimiseen.

Suomen Vuokranantajien Vuokranantaja 2016 -kyselyn mukaan alle 40-vuotiaat vuokranantajat ovat ensisijaisesti asuntosijoittajia, joilla on vähän muuta sijoitusvarallisuutta.

– Ammattimaisuus ja tuotto-odotukset ovat nuoremmilla vuokranantajilla hieman korkeammat kuin vanhemmilla. Uusi asuntosijoittajien sukupolvi suhtautuu asuntosäästämiseen kunnianhimoisemmin, sanoo Suomen Vuokranantajien asiantuntija Tuomas Viljamaa.

– Asuntosijoittamista pidetään varmatuottoisena kohteena. Nuoret näyttävät sijoittavan jo suhteellisen pieniäkin säästöjä suoraan asuntoihin. Pitkäjänteinen sijoitustoiminta on myös kyselyn mukaan avain vaurastumiseen.

Nuoret käyttävät vähemmän välittäjiä

Nuorten tavoitteellisuus näkyy paremman kannattavuuden hakemisena. Nuoremmilla vuokranantajilla bruttovuokratuotto on yleisimmin 5–7 % ja vanhemmilla 3–5 %.

– Nuoremmat vuokranantajat kiinnittävät kannattavuuteen enemmän huomiota. Kannattavuus muodostuu tuoton lisäksi pitkäjänteisestä ja hyvästä asiakassuhteen hoidosta, sanoo Viljamaa.

Asuntojen määrä on melko pieni kaikilla vastanneilla. Valtaosa vuokraa 1–2 asuntoa.

Nuoret vuokranantajat käyttävät välittäjää huomattavasti vähemmän. Alle 40-vuotiaista 10 % käyttää säännöllisesti vuokravälittäjää, yli 60-vuotiaista lähes kolmannes. Sosiaalinen media ja vuokravälityssivustot ovat vähentäneet välittäjien käyttöä.

Työttömyyden kasvu huolettaa

Kaikenikäiset vuokranantajat ovat huolissaan talouden tilanteesta, työttömyyden kasvusta ja verotuksen kiristymisestä. Yksityisten vuokranantajien on entistä haastavampi löytää hyviä kohteita.

– Asumistuen leikkaaminen ei näytä erityisen paljon huolettavan yksityisiä vuokranantajia. Asuntorahastot ovat tulleet ryminällä vuokra-asuntomarkkinoille ja lisänneet kilpailua hyvistä vuokralaisista. Näyttää siltä, että yksityiset vuokranantajat joustavat eniten markkinassa hyvän vuokralaisen saamiseksi, analysoi Viljamaa.

Suomen Vuokranantajien joulukuussa 2016 tehtyyn kyselyyn vastasi yli 3000 yksityistä vuokranantajaa. Nuorempia vastaajia oli 583, joista 17,84% alle 30-vuotiaita. Alle 40-vuotiaista vastaajista kaksi kolmesta on miehiä.

Nuorista vastaajista noin 87 % ja vanhemmista 90 % mainitsee tärkeimmäksi tuekseen Suomen Vuokranantajat.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

27.3.2017

Vuokranantajien uusi sukupolvi yhä tavoitteellisempi vuokraustoiminnassaan

Tyypillinen suomalainen yksityinen vuokranantaja on yli 60-vuotias piensijoittaja, joka omistaa yksi tai kaksi asuntoa. Nuoremmissa ikäluokissa on kuitenkin nousemassa uusi vuokranantajien sukupolvi, joka suhtautuu vuokranantajatoimintaan yhä tavoitteellisemmin. Nuoremmat vuokranantajat tavoittelevat korkeampaa tuottoa ja panostavat myös asiakassuhteen vaalimiseen.

19.1.2017

Tällaisia ovat yksityiset vuokranantajat

Suomen Vuokranantajat ry:n tekemä laaja kyselytutkimus paljastaa, että yksityiset vuokranantajat ovat asiakaspalveluhenkisiä, joustavia ja näkevät asuntosijoittamisen kannattavana sijoitusmuotona. Kyselytutkimuksen tarkoituksena oli selvittää suomalaisten vuokranantajien toimintatapoja ja näkemyksiä vuokra-asuntomarkkinoista. Yksityiset vuokranantajat ovat merkittävä asuntopoliittinen toimija, ja heidän omistuksessaan on kaksi kolmasosaa vapaarahoitteisista vuokra-asunnoista.

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

8.12.2017

Yksityiset vuokranantajat asuntomarkkinoiden joustavimpia – verotus estää toiminnan laajentumista

Suomen Vuokranantajat ry:n tekemä laaja kyselytutkimus osoittaa, että yksityiset vuokranantajat ovat asuntomarkkinoiden joustavin ja maltillisin toimija vuokrankorotuksissa. Vain 16 prosenttia yksityisistä vuokranantajista korottaa vuokraa vuosittain. Vuokratuloihin kohdistuva pääomatulovero koetaan kireäksi ja esteenä uusien asuntojen hankinnalle.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti