Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski muistuttaa muun muassa Etelä-Suomen Sanomissa julkaistussa artikkelissa, että kaikki kodit ovat erilaisia ja siksi niissä on erilaisia tapoja, joilla voi vaikuttaa sähkölaskunsa suuruuteen. Kunkin laitteen kohdalla säästö voi olla pientä, mutta niistä saatava yhteisvaikutus voi olla suuri.
Ahkerassa käytössä oleva sähkökiuas vie rutkasti energiaa. Suur-Uski nimittää sitä kodin suuritehoisimmaksi laitteeksi.
– Saunan käyttömäärä kuitenkin ratkaisee. Sinänsä sähkökiuas ei ole syöppö. Lauteille kannattaa nousta heti, kun sauna on lämmin. Kiuas tulee myös sammuttaa välittömästi saunomisen jälkeen, jotta se on päällä mahdollisimman lyhyen ajan, asiantuntija opastaa.
RUOAN valmistuksessa ja lämmittämisessä ei yleensä kulu paljoa sähköä. Siitäkin pystyy silti nipistämään.
Ruoka kannattaa lämmittää mikrossa, koska se on nopeampaa ja vie vähemmän energiaa kuin lämmitys muulla tavalla. Liesi on puolestaan uunia parempi valinta. Suur-Uskin mukaan uuni vie tuplasti sähköä lieteen verrattuna.
Ruoan kylmäsäilytykseen käytettävät laitteet ovat päällä koko ajan. Jos ne ovat vanhoja, ovat ne usein myös energiasyöppöjä.
Enen led-lamppujen tuloa valaistus vei paljon enemmän sähköä kuin nykyään. Suur-Uski neuvookin hankkimaan ledit, jos ei ole sitä vielä tehnyt.
– Vaikka ledit ovat energiatehokkaita, ei tyhjää tilaa edelleenkään kannata valaista. Kun poistuu huoneesta, valot kannattaa sammuttaa.
Nyrkkisääntönä on, että vanhat laitteet kuluttavat paljon enemmän sähköä kuin uudet laitteet. Kehitys on mennyt hyvään suuntaan esimerkiksi televisioissa, jääkaapeissa ja pakastimissa.
– Mitä suurempi tv, sitä enemmän se kuluttaa. Valmiustilassa uudet led-televisiot kuluttavat vähän sähköä verrattuna vanhempiin plasmatelevisioihin, joten virran katkaisulla ei saada aikaan merkittävää säästöä.
Laitteen merkinnästä näkee, paljonko laite kuluttaa energiaa. Kotona jo olevien laitteiden kuluttamaa sähköä voi mitata kulutusmittarilla. Sen voi saada lainaksi sähköyhtiöstä tai kirjastosta.
KANNETTAVAT ja ladattavat laitteet käyttävät vähemmän energiaa kuin verkkosähköä käyttävät. Esimerkiksi pöytäkone kuluttaa energiaa moninkertaisesti sekä käytettäessä että valmiustilassa läppäriin verrattuna.
– Merkittävimmät säästöt saadaan aikaan talotekniikkaan liittyvissä laiteissa kuten esimerkiksi lattialämmityksessä ja ilmanvaihdossa. Uudemmissa kerrostaloissa on huoneistokohtainen ilmanvaihto, joka vaikuttaa omaan sähkölaskuun. Rahaa säästyy, kun niitä käyttää oikein.
Lämmityslasku on Suur-Uskin mukaan suurempi kuluerä kuin sähkölasku. Kerrostalossa se näkyy taloyhtiön kaukolämpölaskussa, joka tulee asukkaiden maksettavaksi.
Suur-Uski sanoo, että erityisesti lämpimän veden käyttö näkyy kuluissa, vaikka ei välttämättä suoraan omassa sähkölaskussa. Energiatehokkuutta tavoiteltaessa suihkuaikaa kannattaa lyhentää. Taloyhtiössä, jossa vedestä ei makseta kulutuksen mukaan, vedenkäytön lasku näkyy taloyhtiön kuluissa.
Lue Keskisuomalainen-konsernin laatimat 10 vinkkiä sähkön säästämiseksi.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään