Näin paljon kulut nousevat kotikunnassasi

Kustannusten nousu on vuonna 2022 todella rajua, selviää Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksestä. Yli puolessa vertailun kuntia prosentuaalinen kustannusnousu oli vähintään 10 prosenttia. Runsaassa 20 kunnassa nousu menee haarukkaan 15 – 22 prosenttia. Eniten kustannukset nousivat Kouvolassa ja Hyvinkäällä, joissa kustannukset nousivat 21 ja 20 prosenttia. Korotukset kohdistuivat näissä erityisesti sähköön ja kaukolämpöön.

Vertailun kunnissa maltillisimmat nousut osuivat Iisalmeen, Vihtiin ja Savonlinnaan, joiden kokonaiskustannukset ovat nousseet 7 – 8 prosenttia. Kaikissa näissä kunnissa kaukolämmön hinta pysyi paikoillaan, Iisalmessa jopa laski, ja sähkön vertailuhinta nousi keskimääräistä maltillisemmin.  

Porissa, Tampereella ja Vantaalla maltillisinta kustannuskehitystä

Kymmenen suurimman kaupungin keskimääräinen nousu oli 12 prosenttia viime vuodesta, ja muutos oli näilläkin moninkertainen edellisvuoteen verrattuna. Suurimmat kustannusnousut toteutuivat Kouvolassa, Helsingissä ja Espoossa, joista Indeksitalon mukaiset kustannukset nousivat Helsingissä 17 ja Espoossa 16 prosenttia.  

Toista vuotta peräkkäin Porin vertailukustannukset kehittyivät kaikkein edullisimmin isojen kaupunkien joukossa. Porin vertailukustannukset nousivat noin yhdeksän prosenttia. Tampereella ja Vantaalla nousua miltei 10 prosenttia.  

Helsinki jatkaa edelleen suurimpien kaupunkien listan kärjessä. Helsingissä kallistui erityisesti sähkön ja kaukolämmön vertailukustannus, vedenkin hinta kohosi 3,1 prosenttia edellisvuodesta. Jätehuollon kustannus nousi sen sijaan Helsingissä ja HSY-alueella erittäin maltillisesti tänä vuonna. Helsingin vertailukustannukset neliötä kohden kuukaudessa nousivat viime vuoden 3,10 eurosta peräti 3,63 euroon.

Helsingin kaukolämmön energiahinta on nousemassa lokakuusta 2022 lähtien siten, että vuoden 2023 vertailuhinta on nousemassa noin 20 prosenttia jo nyt tiedossa olevilla hintamuutoksilla. Mikäli hinnat nousevat syksyllä 2023 edelleen, vuoden 2023 vertailukustannus nousee entisestään. 

Suurimmista kaupungeista edullisimmat lukemat ovat Oulussa, Porissa ja Vantaalla. Oulussa kustannukset neliötä kohden ovat kuukaudessa 2,81 euroa. Porissa lukema on 2,91 ja Vantaalla 2,93 euroa. Kaikkien vertailussa mukana olevien 59 kunnan keskiarvo nousi edellisvuoden 2,79 eurosta 3,14 euroon.

Indeksitalo-selvitys

Kiinteistöliitto on verrannut vuodesta 2001 syksyisin vakiomuotoisen tyyppitalon ns. Indeksitalon kiinteistöveroja ja muita kuntakohtaisesti määrittyviä kustannuksia maamme suurimmissa kaupungeissa käyttäen voimassa olleita maksuperusteita ja hintoja. Indeksitalo on 10 000 kuutiometrin asuinkerrostalo, joka sijaitsee kaupunkikeskustan ruutukaava-alueella omalla tontilla ja jossa on 40 asuntoa. Talon energian ja veden kulutukset ovat keskimääräisiä, samoin jäteastioiden määrät ja tyhjennysvälit.

Kiinteistösähkössä vertailukustannukset on laskettu vuonna 2022 sähköenergian osalta kaikille kunnille vertailtujen sähkösopimusten keskiarvon mukaisesti, mutta siirtomaksut ovat paikallisen siirtoyhtiön mukaisia. Sähkön vertailutiedot laskettiin nyt uudella tavalla myös vuodelle 2021.

Nyt julkaistavan Indeksitalo 2022 -tietoaineiston on kerännyt KTI Kiinteistötieto Oy Kiinteistöliiton tilaamana ja koordinoimana. Mukana on kaikkiaan 59 kaupunkia ja kuntaa. Indeksitalon vertailukustannukset kattavat keskimäärin runsaat puolet kaikista kerrostaloyhtiön hoitokuluista. Vertailukaupungeissa asuu hieman runsaat neljä miljoonaa henkeä. Vertailun ulkopuolelle jäävät markkinoilta ostettavat, kaikki yksityiset palvelut, kuten isännöinti ja kiinteistöpalvelut (vuonna 2021 kerrostaloyhtiöiden keskimääräiset hoitokulut olivat 5,26 e/m2/kk). Indeksitalo-tiedot on kerätty elokuussa 2022, ja ne koskevat syyskuun tilannetta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kaukolämmön perusmaksu

7.10.2022

Kaupallinen yhteistyö

Miten pienentää taloyhtiön kaukolämmön perusmaksua

Säästöjä tavoitellessa kannattaa kaukolämmön kulutuksen vähentämisen lisäksi huomioida perusmaksuosuus. Kaukolämmön perusmaksua voi pienentää tasoittamalla kulutuspiikkejä ja parantamalla jäähtymää.

Wattinen

7.4.2022

Kuluttaja-asiamies vaatii muutoksia Helenin kaukolämmön hinnankorotuspolitiikkaan

Kaukolämmöstä maksettava hinta muodostuu niin sanotusta vesivirtamaksusta ja energiamaksusta. Helen ryhtyi elokuussa 2021 tekemään sopimusvesivirran tarkistuksia, jotta ne olisivat kaikilla asiakkailla kaukolämmön kulutukseen nähden oikealla tasolla. Energian hintaa puolestaan korotettiin lähes 30 % sekä syyskaudelle 2021 että talvikaudelle 2022 kasvavien tuotantokustannusten takia.

23.3.2022

Kaupallinen yhteistyö

Vedenmittauspalvelut kannattaa huomioida kiinteistön energiaremontissa

Suuri osa asuinkiinteistön energiakustannuksista syntyy käyttövedestä, käyttöveden lämmityksestä ja jätevedestä. Koska vesi on kallista, on veden säästäminen kannattava energiainvestointi. Tämä kannattaa ottaa huomioon kiinteistön energiaremonttia suunniteltaessa.

Smartvatten

20.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Kerrostaloyhtiö Espoossa tiputti kaukolämmön kulutustaan lähes 20 prosenttia älylämmityksen avulla

Taloyhtiö As Oy Espoon Tuulenvireessä nautitaan lähes 20 prosenttia paremmasta energiatehokkuudesta Wattisen ensimmäisen käyttövuoden jälkeen – ja jännitetään, kuinka paljon säästöjä onnistutaan tänä vuonna tekemään talven 2022 kulutuspiikkien aikana. Älylämmitysjärjestelmän käynnistys Wattisen kanssa ylitti vuonna 2005 valmistuneen espoolaistaloyhtiön odotukset. Taloyhtiön hallituksen tekemässä kartoituksessa arvioitiin investoinnin olevan kannattava, mikäli se onnistuisi tuomaan lämmityskustannuksiin vähintään 10 prosentin […]

Wattinen

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti