
Pidä patteriverkosto kunnossa
Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.
Kallistunut energianhinta saa suomalaiset säästämään sähköä. Moni miettii kesämökin lämmityksen laskemista tai jopa lopettamista koko talveksi. Tämä voi lisätä vuotovahinkoja, varoittaa vakuutusyhtiö LähiTapiola.
– Putkirikot tapahtuvat tyypillisesti talvella, kun putket ovat jäätyneet ja pakkanen hieman lauhtuu. Mökit ovat vuotovahingoille siitä erityisen riskialttiita, ettei niillä usein käydä pitkään aikaan, jolloin vesi voi ehtiä valua pitkään, sanoo korvauspäällikkö Maarika Vauhkonen.
Mökeillä putket voivat myös olla yllättävän vanhoja, Vauhkonen varoittaa. Siksi kannattaa harkita tarkkaan ja varautua, ennen kuin tekee suuria muutoksia mökin lämpötilaan.
Yksinkertaisin ja tärkein tapa vuotovahinkojen ehkäisyyn on katkaista rakennuksesta vedet, kun siellä ei oleskella. Olipa mökiltä pois vain joitain päiviä tai koko talven, veden pääsulku täytyy aina sulkea ennen lähtöä. Jos mökkiin tulee vesi omasta kaivosta, käyttövesipumppu tulee kytkeä pois käytöstä.
Kun rakennuksen vedet on katkaistu, putkien hajotessa niihin ei virtaa paineella lisää vettä. Veden katkaisu on hyvä muistaa siksikin, että putkirikko voi aiheutua myös muista syistä kuin jäätymisestä.
Sisätilojen lämpötilan lasku muutamilla asteilla on hyvä energiansäästötapa, mutta isoissa lämpötilan pudotuksissa kannattaa toimia harkiten. Jos mökin putkissa tai säiliöissä on vettä, rakennuksessa tulisi aina olla peruslämpö. Tämä ehkäisee putkien jäätymistä.
Ilmalämpöpumppu ei talvella riitä rakennuksen ainoaksi lämmönlähteeksi. Se voi jäätyä tai muuten rikkoutua, jolloin sisätilat voivat huomaamatta jäädä ilman lämmitystä.
Jos mökki jätetään talveksi kokonaan ilman lämmitystä ja valvontaa, vesijohtoverkko on paras tyhjentää kokonaan. Näin putkiin tai säiliöihin jäänyt vesi ei pääse jäätyessään rikkomaan paikkoja ja aiheuttamaan vuotoja.
Kun rakennuksen vedet on katkaistu pääsulusta, putkistossa olevaa vettä voi juoksuttaa hanoista ja letkuista. Kaikkia vesiä ei näin välttämättä saada poistettua. Silloin voidaan puhaltaa ilmaa putkiin paineilmakompressorilla, jolloin vedet lähtevät liikkeelle ja putkisto tyhjenee.
Talvea vasten vesi kannattaa poistaa mahdollisuuksien mukaan myös muista paikoista, joihin se voi jäätyessään aiheuttaa vahinkoa, esimerkiksi puutarhaletkusta ja hajulukoista.
Kun mökille palaa kylmän jakson jälkeen, rakennuksessa on hyvä tehdä alkuun pieni tarkastuskierros. Kun kytket veden pääsulusta päälle, seuraa aluksi, ettei missään esiinny vuotoja.
Putkien jäätymisestä tai rikkoutumisesta voi kieliä esimerkiksi se, jos vettä tulee hanasta tavallista pienemmällä paineella. Myös vesimittari voi paljastaa muutoksen vedenkulutuksessa.
Jäätyneitä putkia ei tule yrittää sulattaa itse. Tällöin tulee kutsua apuun lvi-alan ammattilainen.
Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.
Viisi vaasalaista taloyhtiötä rakensi uuden yhteisen jätepisteen entisten erillisten tilalle. Uuden jätepisteen Molok-syväkeräyssäiliöt vaativat tyhjennystä harvemmin, mikä säästää rahaa ja ympäristöä.
Molok
Turkulaisessa Hepokullan lähiössä on käynnissä laaja ryhmäkorjaushanke. Alueen kerrostaloille oli kerääntynyt korjausvelkaa vuosien saatossa, ja nyt ne päätettiin korjata kaikki yhtä aikaa. Yhteistyö on tuonut hankkeeseen sujuvuutta ja nopeutta.
Tähtiartikkeli
Tilaajille
Taloyhtiöissäkin on syytä varautua sähköpulasta johtuviin sähkökatkoihin. Tärkeintä on viestiä asukkaille toimista sähkökatkon aikana. Sähköpulaa voi torjua säästämällä sähköä.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään