Kesämökki

Uusimmat artikkelit

turvallisuus mökillä

5.4.2023

Muista nämä turvallisuusseikat mökkikauden alussa

Talven jälkeen mökkikautta aloittaessa on syytä ottaa huomioon turvallisuusriskit. Palovaroittimen toimivuus tulee testata, tulisijaa lämmittää varovasti ja sähkölaitteiden kunto tarkastaa. Riskitilanteisiin on hyvä varautua, sillä avun saaminen mökille voi kestää.

4.10.2022

Säilytä polttopuut oikein

Polttopuille kannattaa etsiä hyvä, lukollinen säilytyspaikka, sillä niitä varastetaan joka vuosi. Puut kannattaa säilyttää paikassa, jossa ei ole palavaa materiaalia ympärillä. Polttopuut voi myös vakuuttaa.

21.9.2022

Näin estät vuotovahingot kesämökillä

Talvella tyhjillään olevalla kesämökillä voi sattua putkirikko putkien jäätyessä. Vedet tulisikin katkaista ja peruslämpö jättää päälle mökkiä talviteloille laittaessa. Jos putket silti jäätyvät, niitä ei saa sulattaa itse.

20.8.2021

Mökkibuumi rauhoittumassa, tarjontaa ei ole riittävästi

Koronapandemian matkustusrajoitusten aiheuttama mökkibuumi osoittaa hiljenemisen merkkejä, selviää Maanmittauslaitoksen torstaina julkistamista tilastoista. Tehtyjen mökkikauppojen määrä kasvoi vuosi sitten tammi–heinäkuussa huimat 50 prosenttia vuoden 2019 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. − Kiinteistövälittäjien mukaan mökeistä on ollut kova kysyntä.

14.5.2021

Kesämökille halutaan terassi, pizzauuni ja palju

Vapaa-ajan asunnoilla vietetty aika on lisääntynyt ja ihmiset kunnostavat mökkejään ahkerasti. Se näkyy puutavaran ja maalien kysynnän nousuna. Mökkeilijät haluavat myös mukavuuksia.

5.6.2020

Pelastusala toivoo mökkeilijöiden noudattavan turvallisuutta

Pelastustoimi ja pelastusalan järjestöt toivovat, että ihmiset kiinnittävät huomiota turvalliseen toimintaan mökeillä. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK kehottaa tarkistamaan kymmenen kohdan listan omalla tai vuokramökillä. Oman toiminnan vastuullisuus on keskeistä asumisen turvallisuuteen liittyvissä asioissa, ollaan sitten kotona tai mökillä.

2.6.2020

Suomen kalleimmat mökkikunnat

Omakotiliiton tekemän tutkimuksen suurimmat kulut mökkeilystä koituvat Savonlinnassa, Kuopiossa, Mikkelissä, Paraisilla, Kangasalla, Mäntyharjulla ja Lohjalla. Liitto muistuttaa, että mökkiläiset elvyttävät paikkakuntaa, joten pakolliset kustannukset kannattaa pitää maltillisina. Omakotiliiton tutkimuksen mukaan 20 suurimmalla mökkipaikkakunnilla maksetaan moninkertaisesti suurempia kunnallisia maksuja kuin vähemmän suosituilla paikkakunnilla.

17.7.2019

Vanhoja raitiovaunuja myytiin kesämökeiksi 1950–1970-luvuilla

Korpilahdella Jyväskylässä on erikoinen paikallisnähtävyys: keskellä metsää lahoaa kaksi graffitien peittämää vanhaa raitiovaunua, kertoo Helsingin Sanomat. Korpilahden raitiovaunut ovat herättäneet vuosien saatossa ihmetystä. Mitenkään poikkeuksellista ei vanhojen raitiovaunujen ottaminen kesämökkikäyttöön ole kuitenkaan ollut.

28.5.2019

Muistilista mökkiläiselle

Kesämökkikausi alkaa toden teolla, vaikka sää juuri nyt onkin viileä. Monet ovat jo tarkastaneet ja huoltaneet mökkinsä talven jäljiltä, mutta tässä vielä tarkistuslista. Suomen Kiinteistölehti toivottaa hyvää mökkeilykautta! Tarkasta mökki ja muut rakennukset silmämääräisesti.

21.5.2019

Kesämökin omistaa useimmiten pari- tai omakotitalossa asuva

Kesämökin omistajista yli puolet asuu omakoti- tai paritalossa, kertoo Tilastokeskus. Kerrostaloissa asuu puolestaan vain 28 ja rivitaloissa 11 prosenttia kesämökin omistajista. Kesämökkejä oli Suomessa vuonna 2018 noin 510 000, joista henkilöomisteisia mökkejä noin 432 000.

23.4.2019

Näin kierrät mökin jätevesiremontin sudenkuopat

Tänä keväänä mökkikentällä nousee yksi puheenaihe ylitse muiden: syksyllä voimaan astuva jätevesilaki. Laki edellyttää, että ranta- ja pohjavesialueilla olevien mökkien jätevedenkäsittely on laitettava kuntoon ennen lokakuun loppua. Siirtymäajan pidennykset sekä vaatimustason muutokset ovat saaneet mökinomistajat kuitenkin odottavalle kannalle.