Milloin vuokralainen voi purkaa vuokrasopimuksen ennenaikaisesti?

Helsingin hovioikeus on helmikuussa 2023 arvioinut kysymystä vuokralaisen oikeudesta purkaa vuokrasopimus ennenaikaisesti, kun taloyhtiö on uhannut huoneiston hallintaanotolla.

Tapauksessa vuokranantaja ja vuokralainen ovat solmineet 10.9.2018 toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen, jonka ensimmäinen mahdollinen irtisanomispäivä on 30.9.2023, kohteeseen, joka oli sopimuksen mukaan käsittänyt lounaskahvilatoimintaa. Vuokralainen oli purkanut sopimuksen ennen liiketoiminnan aloittamista helmikuussa 2019, sillä taloyhtiö oli ilmoittanut vuokranantajalle sekä vuokralaiselle ottavansa huoneiston haltuunsa, jos vuokralainen alkaa harjoittaa tilassa liiketoimintaa. Hovioikeus arvioi, onko vuokralaisella ollut näillä perustein syy purkaa vuokrasopimus ja vaatia vuokranantajaa korvaamaan jo suoritetut vuokrat sekä muita aiheutuneita kustannuksia.

Liikehuoneiston vuokrauksesta annetun lain mukaan vuokralaisella on oikeus purkaa vuokrasopimus, jos huoneisto tai osa siitä on joutunut pois vuokralaisen hallinnasta tai jos vuokranantaja olennaisesti rikkoo sitä, mitä huoneiston osalta on sovittu. Hallituksen esityksen mukaan vuokralainen olisi oikeutettu purkamaan sopimuksen, mikäli hän menettäisi huoneiston hallinnan taloyhtiön huoneiston hallintaanoton takia, eikä yhtiö vuokraisi huoneistoa hänelle. Purkuperuste täyttyy esityksen mukaan myös silloin, jos vuokralainen joutuisi hyväksymään ankarammat sopimusehdot, kuten korkeamman vuokran, saadakseen vuokrata taloyhtiön hallinnassa olevaa huoneistoa.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Kirsi Alppi-Takkinen

Kirjoittaja on varatuomari, laillistettu kiinteistönvälittäjä (LKV) ja executive Master of Business Administration (eMBA). Hän työskentelee Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanervassa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

huoneistoa hoidetaan huonosti

17.2.2023

Vuokrasopimuksen voi purkaa, jos huoneistoa hoidetaan huonosti

Jos vuokralainen hoitaa asuntoa huonosti, vuokranantajalla on oikeus purkaa vuokrasopimus. Huoneiston huolelliseen hoitamiseen voidaan katsoa kuuluvan ainakin huoneiston tavanomainen puhtaanapito ja sen siivoaminen. Suuri tavaramäärä asunnossa vaikeuttaa siivousta ja on paloturvallisuusriski.

Tilaajille

17.5.2023

Takausta ei ole tarkoitettu säännölliseen vuokranmaksuun

Korkein oikeus päätyi ennakkoratkaisussaan kohtuullistamaan yksityishenkilön vuokrasopimuksen velvoitteiden vakuudeksi antamaa takaussitoumusta. Vuokranantajien mukaan henkilötakaus on yhä varteenotettava vakuusmuoto.

joustamalla sopimuksessa

8.2.2023

Näin houkuttelet vuokralaisia joustamalla sopimuksessa

Vuokra-asunnon houkuttelevuutta voi lisätä tekemällä joustoja vuokrasopimukseen, sanoo Suomen Vuokranantajat ry. Jos etsii vuokralaista sesongin ulkopuolella, kannattaa kuunnella vuokralaisehdokkaita tarkasti ja selvittää, mitä toiveita heillä on vuokrasopimuksen suhteen.

vuokralaisen vastuu

24.4.2023

Nämä viisi asiaa kuuluvat vuokralaisen vastuulle

Vuokralaisella on velvollisuus hoitaa vuokraamansa asuntoa hyvin ja pitää se kunnossa. Useimmat vuokralaisen kunnossapitovastuulle kuuluvat asiat voi tarkastaa vaikka kevätsiivouksen yhteydessä. Hoitovelvoitetta ei pidä laiminlyödä, sillä siitä voi joutua vahingonkorvausvastuuseen.