Mihin kiinnittää huomio ennen asuntokauppoja?

Asunnon ostajan kannattaa välttää vaaran paikat ja perehtyä ainakin muutamaan asiaan ennen kauppoja. Asunnon lisäksi on suotavaa tarkastella myös taloyhtiön tilaa, kirjoittaa Taloussanomat.

Etenkin ensiasunnon ostajille tilanne on uusi, eivätkä kaikki ostoaikeissa olevat välttämättä tiedä, mitä kaikkea on hyvä selvittää.

Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Huplin mukaan erityisesti isännöitsijäntodistus ja asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestys tulisi tutkia. Asunto-osaketta ostettaessa ei osteta vain seiniä, vaan osakkeita yhtiöstä. Kannattaa katselmoida, selvittää ja tiedostaa kokonaistilanne, Hupli neuvoo.

Isännöitsijäntodistus

Isännöitsijäntodistus kertoo kiinteistön tilasta laajemmin. Siitä selviää, mitä remontteja on tehty, ja mistä on tehty päätöksiä. Hyvässä taloyhtiössä kiinteistönpito on suunnitelmallista ja ennakoivaa, Hupli toteaa.

Taloyhtiön hallituksella tulisi olla esittää ammattilaisen tekemä kunnossapitoselvitys, josta selviävät merkittävät korjaustarpeet seuraavan viiden vuoden aikana.

Asunnon ostajan kannattaa kiinnittää huomiota myös taloyhtiön kokoon. Pienellä, muutaman huoneiston taloyhtiöllä, tulisi olla maksuvaraa remontteihin, sillä pankit eivät välttämättä myönnä lainaa niille.

Isännöitsijäntodistus paljastaa myös, onko asunnon edellinen omistaja laiminlyönyt vastikkeita. Uusi omistaja on vastuussa omistusoikeuden siirtokuukauden sekä sitä edeltävien viiden kuukauden vastikkeiden yhteismäärästä. Hupli neuvookin harkitsemaan asiaa, jos hoitovastike on hyvin pieni, sillä silloin kyse voi olla siitä, että kiinteistön kuntoa ollaan ajamassa alas ja korjaustarpeet ovat kasvamassa liian suuriksi.  Jos taloyhtiö sen sijaan saa vuokratuottoa huoneistoista tai liiketiloista, ei pieni hoitovastike ole hälytysmerkki.

Taloyhtiön yhtiöjärjestys

Taloyhtiön yhtiöjärjestys jää Huplin mukaan asunnonostajilta usein tutkimatta. Siitä löytyy kuitenkin olennaista tietoa esimerkiksi osakkeisiin liittyvistä oikeuksista ja velvollisuuksista, kuten vastikeperusteista, jotka voivat olla poikkeuksellisia. Vastikeperuste on esimerkiksi voinut jäädä suuremmaksi kuin sen todellisuudessa kuuluisi olla, jos tilan käyttötarkoitus on muutettu liiketilasta asuinhuoneistoksi.

Yhtiöjärjestyksestä selviää, mikä on osakashallinnassa olevaa tilaa, eli kuuluuko huoneistoon esimerkiksi autopaikka tai varasto.

Myös yhtiöjärjestyksen mahdollinen lunastuslauseke voi olla yllätys joillekin ensiasunnon ostajille. Asuntokaupan jälkeen voi vielä menettää määrätyn ajan asuntonsa, jos taloyhtiö tai sen osakas haluaakin lunastaa asunnon.

Yhtiöjärjestyksessä voi olla myös kieltoja, jotka estävät esimerkiksi tupakoinnin tai lyhytaikaisen majoitus- ja vuokraustoiminnan taloyhtiössä.

Lue lisää täältä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

tilinpäätös

13.9.2023

Taloyhtiön tilinpäätös toimii tiedon lähteenä

Kaikkien taloyhtiöiden tulee laatia tilinpäätös ja toimintakertomus sekä talousarvio yhtiökokouksessa käsiteltäväksi. Tilinpäätösasiakirjoista löytyy tietoa tilikauden tapahtumien lisäksi yhtiön taloudellisesta tilasta ja tulevaisuuden näkymistä. Sen avulla yhtiö voi varautua tulevaisuuteen.

taloyhtiön ikkunaremontti

5.9.2023

Kaupallinen yhteistyö

Lue vinkit onnistuneeseen taloyhtiön ikkunaremontin toteutukseen

Taloyhtiön ikkunaremontti on monivaiheinen kokonaisuus, jonka vuoksi jo kilpailutusvaiheessa on hyvä olla huolellinen. Pihlan asiantuntija listaa viisi vinkkiä, joilla kilpailutus onnistuu ja jotka varmistavat ikkunaremontin onnistuneen toteutuksen.

Pihla-Tiivi

16.1.2023

Asumisviihtyvyys huomioon

Rakennuksen asumisviihtyvyyteen vaikuttavat keskeisesti asumisterveys ja esteettömyys. Muun muassa sisäilman laadulla ja äänieristyksellä on paljon merkitystä. Asumisviihtyvyyteen tulee panostaa jo rakennusvaiheessa.

Tilaajille

23.3.2023

Isännöinnin erillisveloitukset nousseet kuukausipalkkioita enemmän

Isännöintiyritykset laskuttavat taloyhtiöiltä kiinteän kuukausipalkkion lisäksi erillisveloituksia. Niiden suuruus vaihtelee huomattavasti. Erillisveloitukset ovat nousseet vuoteen 2020 verrattuna.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti