Mihin kiinnittää huomio ennen asuntokauppoja?

Asunnon ostajan kannattaa välttää vaaran paikat ja perehtyä ainakin muutamaan asiaan ennen kauppoja. Asunnon lisäksi on suotavaa tarkastella myös taloyhtiön tilaa, kirjoittaa Taloussanomat.

Etenkin ensiasunnon ostajille tilanne on uusi, eivätkä kaikki ostoaikeissa olevat välttämättä tiedä, mitä kaikkea on hyvä selvittää.

Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Huplin mukaan erityisesti isännöitsijäntodistus ja asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestys tulisi tutkia. Asunto-osaketta ostettaessa ei osteta vain seiniä, vaan osakkeita yhtiöstä. Kannattaa katselmoida, selvittää ja tiedostaa kokonaistilanne, Hupli neuvoo.

Isännöitsijäntodistus

Isännöitsijäntodistus kertoo kiinteistön tilasta laajemmin. Siitä selviää, mitä remontteja on tehty, ja mistä on tehty päätöksiä. Hyvässä taloyhtiössä kiinteistönpito on suunnitelmallista ja ennakoivaa, Hupli toteaa.

Taloyhtiön hallituksella tulisi olla esittää ammattilaisen tekemä kunnossapitoselvitys, josta selviävät merkittävät korjaustarpeet seuraavan viiden vuoden aikana.

Asunnon ostajan kannattaa kiinnittää huomiota myös taloyhtiön kokoon. Pienellä, muutaman huoneiston taloyhtiöllä, tulisi olla maksuvaraa remontteihin, sillä pankit eivät välttämättä myönnä lainaa niille.

Isännöitsijäntodistus paljastaa myös, onko asunnon edellinen omistaja laiminlyönyt vastikkeita. Uusi omistaja on vastuussa omistusoikeuden siirtokuukauden sekä sitä edeltävien viiden kuukauden vastikkeiden yhteismäärästä. Hupli neuvookin harkitsemaan asiaa, jos hoitovastike on hyvin pieni, sillä silloin kyse voi olla siitä, että kiinteistön kuntoa ollaan ajamassa alas ja korjaustarpeet ovat kasvamassa liian suuriksi.  Jos taloyhtiö sen sijaan saa vuokratuottoa huoneistoista tai liiketiloista, ei pieni hoitovastike ole hälytysmerkki.

Taloyhtiön yhtiöjärjestys

Taloyhtiön yhtiöjärjestys jää Huplin mukaan asunnonostajilta usein tutkimatta. Siitä löytyy kuitenkin olennaista tietoa esimerkiksi osakkeisiin liittyvistä oikeuksista ja velvollisuuksista, kuten vastikeperusteista, jotka voivat olla poikkeuksellisia. Vastikeperuste on esimerkiksi voinut jäädä suuremmaksi kuin sen todellisuudessa kuuluisi olla, jos tilan käyttötarkoitus on muutettu liiketilasta asuinhuoneistoksi.

Yhtiöjärjestyksestä selviää, mikä on osakashallinnassa olevaa tilaa, eli kuuluuko huoneistoon esimerkiksi autopaikka tai varasto.

Myös yhtiöjärjestyksen mahdollinen lunastuslauseke voi olla yllätys joillekin ensiasunnon ostajille. Asuntokaupan jälkeen voi vielä menettää määrätyn ajan asuntonsa, jos taloyhtiö tai sen osakas haluaakin lunastaa asunnon.

Yhtiöjärjestyksessä voi olla myös kieltoja, jotka estävät esimerkiksi tupakoinnin tai lyhytaikaisen majoitus- ja vuokraustoiminnan taloyhtiössä.

Lue lisää täältä.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

23.11.2021

Kaupallinen yhteistyö

Rakennusfirma, joka saa asiakkailtaan kiitosta tarjousvaiheesta alkaen – ”Meille on tärkeää, että asiakas tietää mitä tilaa”

Priimatyö Oy on kiinteistöjen märkätiloihin erikoistunut rakennusalan yritys, joka toimii Oulun ja Tampereen seudulla. Priimatyö Oy toimittaa asiakkailleen läpinäkyvästi hinnoiteltuja ja laadukkaasti toteutettuja kylpyhuoneita, saunoja sekä muita märkätiloja. Asiakkaat kuvailevat palvelua sanoilla: laadukas, asiantunteva, tarkka, ahkera, ystävällinen ja rehellinen.

Priimatyö Oy

20.2.2018

Rakennusala kiinnittää huomiota putoamissuojauksiin

Viime viikkojen aikana Suomen rakennustyömailla on sattunut useita, jopa kuolemaan johtaneita tapaturmia. Hyvin moni sattuneista tapaturmista ja läheltä piti -tilanteista on liittynyt putoamissuojauksen puutteellisuuteen. Tämän vuoksi rakennusalan järjestöt ja liitot eli Rakennusteollisuus RT, Pro ja Rakennusliitto kehottavat rakennustyömailla työskenteleviä tarkkailemaan ja tehostamaan erityisesti putoamissuojausta.

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti