Vantaalainen lämpö on ilmastoystävällinen ja hintavakaa lämmitysratkaisu

Kiertotalousenergiayhtiö Vantaan Energia lämmittää Vantaan ilmastoystävällisesti kotimaisin polttoainein. Vantaalainen lämpö tuotetaan Jätevoimalassa kuluttajien sekajätteestä sekä Martinlaakson biovoimalassa, joka hyödyntää kotimaista biopolttoainetta. Vantaan Energia lämmittää Vantaan jo nyt kivihiilettömästi ja fossiilittomaan lämmöntuotantoon Vantaalla päästään vuonna 2026. Tämän jälkeen Vantaan Energia etenee kohti hiilinegatiivisuutta vuonna 2030. Vantaalainen lämpö on pääkaupunkiseudun edullisinta ja koko Suomen tasolla edullisimpien joukossa.

– Vantaan Energia on aktiivinen ilmastokysymysten ratkaisija, joka ei lepäile laakereillaan, vaan tarttui aiheeseen jo vuosikymmen sitten. Nyt pitkällisen työn hedelmiä poimitaan, ja ilmastoystävällisen lämmityksen lisäksi asiakkaamme saavat nauttia pääkaupunkiseudun edullisimmasta lämmön hinnasta. Fossiilisista polttoaineista luopuminen mahdollistaa lämmön hinnan pysymisen vakaana myös pitkälle tulevaisuuteen, kertoo Vantaan Energian Energiapalveluliiketoiminnan johtaja Matti Wallin.

Vantaalla lämmityksen päästöt ovat laskeneet johdonmukaisesti vuosi toisensa jälkeen Vantaan Energian toteuttaessa hankkeitaan kohti päästötöntä energiantuotantoa. Vuonna 2014 käyttöönotettu Jätevoimala yhdessä vuonna 2019 käyttöönotetun Martinlaakson biovoimalan kanssa vähensivät yhtiön hiilidioksidipäästöt puoleen. Jätevoimalan laajennuksen käyttöönotto keväällä 2022 on mahdollistanut sen, että Vantaan Energian energiantuotanto on nyt kivihiiletöntä ja lämmityksen päästöt ovat laskeneet jopa 70 % kymmenen vuoden takaisesta tasosta. 

Ilmastoystävällisen lämmöntuotannon lisäksi Martinlaakson biovoimala ja Jätevoimala edistävät molemmat kiertotaloutta ja varmistavat osaltaan kotimaisen energiantuotannon huoltovarmuuden. Biovoimala käyttää polttoaineenaan kotimaista metsäpolttoainetta ja metsäteollisuuden sivutuotteita eli käytännössä haketta esimerkiksi metsien harvennushakkuista sekä kuorta ja sahanpurua puuteollisuuden hukkapaloista. Jätevoimala taas hyödyntää pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan asukkaiden syntypaikkalajiteltua sekajätettä.

– Vantaan lämmöntuotannossa ei käytetä enää tänä päivänä kivihiiltä ja viimeisistäkin fossiilisten polttoaineiden rippeistä luovutaan vuoteen 2026 mennessä. Tämän jälkeen Vantaan Energia etenee kohti hiilinegatiivisuutta vuonna 2030. Näillä hankkeilla varmistetaan vantaalaisen lämmön hintavakaus ja ilmastoystävällisuus pitkälle tulevaisuuteen, summaa Wallin.

Vantaan energia hintatilasto
Kaukolämmön hinnat laskettu 600 MWh vuosikulutuksella Energiaviraston tyyppikerrostalon kulutusprofiililla. Hintatilastossa esitetään tyyppirakennusten kaukolämmön verollinen hinta €/MWh siten, että maksuissa on mukana energiamaksut ja kiinteät maksut (tehomaksut) veroineen (arvonlisävero sekä polttoaineiden valmisteverot).

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Katso myös nämä

13.6.2023

Jäähdytä järkevästi hellepäivinä

Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva varoittaa liiallisesta jäähdyttämisestä hellepäivinä. Lämpötila on helteellä järkevämpää pitää lähempänä 25:tä kuin 21:tä astetta. Sisälämpötilaa voi viilentää myös muilla keinoin kuin koneellisesti jäähdyttämällä.

asunnot lämpenevät

12.5.2023

Tutkimus: Uudet asunnot lämpenevät vanhoja lievemmin

Pitkittyneet hellejaksot nostavat rakennusten sisälämpötiloja liikaa, ja tulevaisuudessa sisätilojen kuumuus pahenee entisestään. Lämpötiloissa ei ole juuri eroa uusien ja vanhojen asuntojen välillä. Liiallinen kuumuus lisää ennenaikaisia kuolemia.

lämmitysjärjestelmästä pakkasilla

1.2.2023

Tarkista nämä asiat lämmitysjärjestelmästä pakkasilla

Pakkasilla kannattaa tarkastaa lämmitysjärjestelmän toiminta säännöllisesti. Järjestelmän puutteellinen toiminta paljastuu helpoiten pakkasilla, kun sen pitäisi tuottaa eniten lämpöä. Aktiivisella seuraamisella ongelmat voidaan havaita ajoissa.

13.12.2022

Kuukauden kasvo: Kaikki säästökeinot käyttöön

Vuoden LVI-nainen, Kangasalan Putkilämpö Oy:n toimitusjohtaja Virpi Rannikko kertoo vinkkejä taloyhtiön energiansäästöön. Lämmityksen pienentäminen, valaistuksen vaihtaminen led-valoihin ja veden säästäväinen käyttö pienentävät energialaskua jo merkittävästi.