Mitkä taloyhtiön remontit kannattaa yhdistää?

Taloyhtiö toteuttaa hallinnoimiinsa rakennuksiin säännöllisesti erikokoisia korjaustoimenpiteitä. Toisinaan toimenpiteet ovat laajempia ja vaativat monien vuosien työn, joskus taas parin päivän työ riittää. Ajan ja rahan säästämiseksi toimenpiteitä suositellaan yhdistämään, mutta miten taloyhtiö onnistuu siinä parhaalla mahdollisella tavalla?

Remonttien yhdistämisen hyödyt

Jokaisen kiinteistön takana on yksilöllinen korjaus- ja huoltohistoria sekä rakentamistapa ja -materiaalit. Siksi kiinteistöä pitää aina tarkastella kokonaisuutena. Remonttien oikea-aikainen toteuttaminen pitää kiinteistön hyväkuntoisena, mutta myös säästää taloyhtiön aikaa ja rahaa. Taloyhtiö ei joudu elämään jatkuvasti työmaan keskellä ja korjaustoimenpiteistä syntyvät kulut jakautuvat säännöllisesti eri vuosille.

Taloyhtiöt omaavat harvoin niin laajaa osaamista, jota remonttikokonaisuuksien hallintaan tarvitaan. Erityisesti laajat korjaushankkeet ovat heille kerran elämässä -tilanteita, joissa moni asia on uutta.

’’Meille rakennuttajakonsulteille taloyhtiöiden remontit ovat arkipäivää. Viemme erilaisia korjaushankkeita maaliin jatkuvasti, joten meidän osaavaan apuun kannattaa turvautua jo siinä vaiheessa, kun laajempien korjaustoimenpiteiden toteuttamista harkitaan, kertoo Raksystemsin rakennuttamisen ja valvonnan osaston johtaja Jarno Nurminen.

Mitä remontteja yleensä yhdistetään?

Yksinkertaisuudessaan voidaan sanoa, että aina kun kiinteistön rakenteita avataan tai ne liittyvät toisiinsa, kannattaa remonttiin yhdistää useampia korjaustoimenpiteitä. Kokonaisuuksien valintaa ohjaa kiinteistön rakenteiden, laitteiden, järjestelmien ja rakenneosien tekninen käyttöikä.

Putkiremonttiin sisällytetään yleensä vesi- ja viemäriputkien uusimisen lisäksi kylpyhuoneiden uusiminen. Julkisivuremonttien yhteydessä kannattaa taas uusia ikkunat ja parvekkeet. Myös ilmanvaihto-, sähkö- ja telejärjestelmien korjaustoimenpiteen yhdistetään moneen laajempaan korjaushankkeeseen.

’’Esimerkiksi Ikkunoiden ja parvekkeiden uusimisen yhteydessä joudutaan usein purkamaan julkisivun rappausta, joten on kustannustehokasta hoitaa ne samanaikaisesti’’, kertoo Nurminen.

Myös energiatehokkuuden parantamista harkitaan korjaustoimenpiteiden yhteydessä toteutettavaksi tänä päivänä lähes jokaisessa taloyhtiössä. Esimerkiksi putkiremontti on erinomaista aikaa lämmitystavan vaihdolle, vesikattoremontti aurinkopaneelien asentamiselle ja salaojaremontti sähköautojen latauspisteiden kartoittamiselle.

’’Energiaremontti kannattaa aina, sillä se tuo asumisviihtyvyyden lisäksi myös rahallista säästöä pitkällä aikavälillä. Remontteihin myönnetään nyt myös Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen toimesta avustuksia’’, sanoo Nurminen.

Toisinaan remontit kannattaa laajentaa myös yleisiin tiloihin. Esimerkiksi saunatilojen uusiminen voi nostaa kiinteistön arvoa tai tyhjillään olevaan ullakkotilaan voidaan rakentaa asuntoja, joiden myynnillä voidaan rahoittaa remontin kuluja.

’’Vaihtoehtoja remonttikokonaisuuksiin on lukuisia. Kokeneet rakennuttajakonsultit osaavat niputtaa korjaustoimenpiteet taloudellisesti ja teknisesti järkeviin kokonaisuuksiin’’, jatkaa Nurminen.

Kuka remonttikokonaisuudesta päättää?

Aina, kun korjaustoimenpide vaikuttaa ratkaisevasti taloyhtiön asukkaiden asumiskustannuksiin, jatkosta päättää yhtiökokous. Lopullisen hankekokonaisuuden päättää siis aina koko taloyhtiö. Aloitteen remonttiin ryhtymisestä tekee kuitenkin lähes poikkeuksessa taloyhtiön hallitus.

Taloyhtiön hallitusjäsenten ja osakkaiden näkemykset hankekokonaisuudesta eriävät usein toisistaan. Ruoanlaittaja vannoo kaasuverkon säilyttämisen nimeen ja sähköauton omistaja toivoo pihapiiriin sähköautojen latauspaikkoja. Sijoitusasunnon omistajaa kiinnostaa taas yleensä mahdollisimman pienet kertakustannukset. Mielipiteitä on monia, joten yhteisen linjan löytymiseen kannattaa varata runsaasti aikaa.

’’Harkinta-ajallakin on kuitenkin rajansa. Mikäli vesivahinko on jo päällä, remontti on pakko tehdä kiireellä ja kokonaisuus ei ole aina järkevä. Ennakointi on siis tässäkin asiassa valttia’’ lopettaa Nurminen.

Lue lisää Raksystemsin taloyhtiöille suunnatuista palveluista.

 

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Raksystems

Hyvinvointia kiinteistöille, niiden omistajille ja käyttäjille sekä ympäristölle

Tutustu yritykseen

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Mukana päätöksissä

17.8.2022

Kuukauden kasvo: Mukana taloyhtiön päätöksissä

Monessa taloyhtiössä valitaan keväällä uusi hallitus. Pitkäaikainen taloyhtiönhallitusaktiivi Seppo Simola antaa vinkkejä hallitustyöskentelyyn uusille ja vanhoille hallituksen jäsenille.

taloyhtiön korjaushankkeen osapuolet

17.5.2022

Kaupallinen yhteistyö

Mitkä ovat taloyhtiön korjaushankkeen osapuolten tehtävät?

Taloyhtiön korjaushankkeisiin osallistuu hallituksen ja isännöitsijän lisäksi monenmoista muutakin tekijää. Heillä kaikilla on tärkeä osa korjaushankkeessa, mutta miten osapuolten roolit ja tehtävät jakautuvat tarkemmin?

Raksystems

4.3.2022

Kunnosta väestönsuojasi ajan tasalle

Suomessa on suojapaikkoja noin 4,5 miljoonalle ihmiselle, ja olemme kansainvälistä kärkeä muiden Pohjoismaiden sekä Israelin ja Sveitsin ohella. Harvassa maassa väestönsuojia ylipäänsä rakennetaan. Rauhan oloissa suojautumistarvetta voivat aiheuttaa äkilliset säteily- tai kemikaalionnettomuudet, joilta suojaudutaan lähtökohtaisesti omaan asuntoon.

taloyhtiön turvallisuus

2.3.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Varautuminen tulipaloihin ja muihin vaaratilanteisiin on asumisturvallisuuden perusta. Pelastussuunnitelma toimii taloyhtiöiden suunnittelun työvälineenä turvallisuuden rakentamisessa. Sen sisällön määrittävät pelastuslaki ja -asetus.