Taloustaito-lehti on haastatellut artikkelissaan kiinteistöalaan erikoistunutta asianajaja Marina Furuhjelmia asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:stä. Furuhjelm on työskennellyt myös Isännöintiliiton lakimiehenä. Hänen mukaansa myyjän vastuu on asuntokaupassa raskain. Myyjän pitää huolehtia siitä, että ostaja saa kaiken tarpeellisen tiedon asunnosta, ja hän myös vastaa asunnon virheistä.
Kaiken ”tarpeellisen tiedon” antaminen kuulostaa yksinkertaiselta, mutta ei välttämättä sitä ole. Myyjän on pystyttävä antamaan ostajalle tarvittavat tiedot sekä asunnosta että taloyhtiöstä. Lisäksi hän on vastuussa myös isännöitsijäntodistuksen sisällöstä, mikä voi tulla yllätyksenä.
− Hankalimpia myyjälle ovat piilevät virheet. Ne ovat virheitä, joista myyjäkään ei ole asuntoa myydessään tiennyt, Marina Furuhjelm sanoo.
Olennaista on, että virhe on ollut olemassa jo silloin kun asuntokauppa tehtiin. Virhe on kuitenkin voinut tulla ilmi vasta myöhemmin.
Sokkokaupassa ostajan oikeudet hupenevat
Ostajalla on asuntokaupassa selonottovelvollisuus, ja hänen vastuullaan on tarkastaa asunto. Muuten hän ei voi myöhemmin vedota puutteisiin tai virheisiin, jotka olisi voinut havaita tarkastuskäynnillä.
Kun ostaja on havainnut virheen, hänen pitää tehdä reklamaationsa ripeästi. Muuten hän voi menettää mahdollisuutensa reklamoida.
Kiinteistönvälittäjää velvoittaa puolestaan hyvä välitystapa. Hänellä on myös laaja selonotto- ja tiedonantovelvollisuus kaupan kohteesta. Ennen kaikkea hän on vastuussa siitä, että hän toimii asunnon myyjän tai ostajan kanssa tekemänsä toimeksiantosopimuksen mukaisesti.
Vaikka välittäjä olisi tehnyt toimeksiantosopimuksen myyjän kanssa, hänen tulee ajatella välitystehtävässään myös ostajan etua. Taloustaito-lehti muistuttaa artikkelinsa lopuksi, että asunnon virheistä ei kuitenkaan vastaa välittäjä, vaan myyjä.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään