Kuka vastaa virheistä asuntokaupassa?

Taloustaito-lehti on haastatellut artikkelissaan kiinteistöalaan erikoistunutta asianajaja Marina Furuhjelmia asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:stä. Furuhjelm on työskennellyt myös Isännöintiliiton lakimiehenä. Hänen mukaansa myyjän vastuu on asuntokaupassa raskain. Myyjän pitää huolehtia siitä, että ostaja saa kaiken tarpeellisen tiedon asunnosta, ja hän myös vastaa asunnon virheistä.

Kaiken ”tarpeellisen tiedon” antaminen kuulostaa yksinkertaiselta, mutta ei välttämättä sitä ole. Myyjän on pystyttävä antamaan ostajalle tarvittavat tiedot sekä asunnosta että taloyhtiöstä. Lisäksi hän on vastuussa myös isännöitsijäntodistuksen sisällöstä, mikä voi tulla yllätyksenä.

− Hankalimpia myyjälle ovat piilevät virheet. Ne ovat virheitä, joista myyjäkään ei ole asuntoa myydessään tiennyt, Marina Furuhjelm sanoo.

Olennaista on, että virhe on ollut olemassa jo silloin kun asuntokauppa tehtiin. Virhe on kuitenkin voinut tulla ilmi vasta myöhemmin.

Sokkokaupassa ostajan oikeudet hupenevat

Ostajalla on asuntokaupassa selonottovelvollisuus, ja hänen vastuullaan on tarkastaa asunto. Muuten hän ei voi myöhemmin vedota puutteisiin tai virheisiin, jotka olisi voinut havaita tarkastuskäynnillä.

Kun ostaja on havainnut virheen, hänen pitää tehdä reklamaationsa ripeästi. Muuten hän voi menettää mahdollisuutensa reklamoida.

Kiinteistönvälittäjää velvoittaa puolestaan hyvä välitystapa. Hänellä on myös laaja selonotto- ja tiedonantovelvollisuus kaupan kohteesta. Ennen kaikkea hän on vastuussa siitä, että hän toimii asunnon myyjän tai ostajan kanssa tekemänsä toimeksiantosopimuksen mukaisesti.

Vaikka välittäjä olisi tehnyt toimeksiantosopimuksen myyjän kanssa, hänen tulee ajatella välitystehtävässään myös ostajan etua. Taloustaito-lehti muistuttaa artikkelinsa lopuksi, että asunnon virheistä ei kuitenkaan vastaa välittäjä, vaan myyjä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

korjausrakentamisbarometri

2.11.2023

Huono talouskehitys jarruttaa korjausrakentamista

Taloyhtiöiden korjausrakentaminen on jatkunut vilkkaana, mutta kustannusten ja korkojen nousu sekä heikko talouskehitys varjostavat korjauksia. Tulevakaan vuosi ei näytä valoisalta. Tiedot käyvät ilmi Kiinteistöliiton syksyn korjausrakentamisbarometrista.

2.5.2023

Taloyhtiöiden korjausrakentamisessa ei näy kasvua

Taloustilanne varjostaa edelleen raskaasti korjausrakentamisen näkymiä, käy ilmi Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometristä. Pääkaupunkiseudulla näkymät ovat heikentyneet vähiten.

isännöitsijäntodistus

18.9.2023

Kuka vastaa virheistä isännöitsijäntodistuksessa?

Isännöitsijäntodistus on keskeinen kaupankäyntiin liittyvä asiakirja, sillä siitä ilmenee ostajan kannalta olennaista tietoa huoneistosta, yhtiöstä ja sen taloudellisesta tilasta. Isännöitsijäntodistusta voidaan pitää luotettavana, mutta joskus siinä ilmenee virheitä.

Tilaajille

taloyhtiön lumi

13.12.2022

Taloyhtiön lumimuistio

Taloyhtiön vastuulla on jään ja lumen poisto sekä hiekoitus taloyhtiön piha-alueella. Lumet tulee kasata oman pihan alueelle niin, että pelastustiet jäävät vapaiksi. Lumenpudotuksen voi tilata ammattilaiselta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti