Korjausvelka vaikeuttaa taloyhtiön lainansaantia

Pahasti korjausvelkaisten taloyhtiöiden voi olla vaikea saada remontteihinsa lainaa, koska yhtiön rakennusten vakuusarvo on laskenut liikaa, kertoo Helsingin Uutiset.

OP Helsingin yhtiöasiakkuuksista vastaavan johtaja Mikko Yli-Isotalon mukaan pahasti korjausvelkaisten yhtiöiden kohdalla voidaan tilanne ratkaista pilkkomalla isoja hankkeita osiin. Remontin jakamiseen ryhdytään, jos rahoitustarve lähenee puolta kiinteistön arvosta. Ennen remontin pilkkomista kartoitetaan yhtiön omistuksessa olevien tilojen myynnin, lisärakentamisen tai ullakkorakentamisen mahdollisuuksia.

Yli-Isotalo arvioi, että korjausvelkaa ei tulisi päästää yli 30 prosenttiin yhtiön käyvästä arvosta. Helsingissä viivyttely remonttien kanssa on hänen mukaansa kohtalokkainta reuna-alueilla Itä- ja Pohjois-Helsingissä, jossa asuntojen arvot ovat matalimpia.

Nordean paikallisjohtaja Sami Hämäläinen puolestaan arvioi, että tekemättömistä remonteista voi pahimmillaan tulla 2 000 euroa lisäkuluja neliötä kohden, esimerkiksi pelkästään putkiremontista 1000 ja sukittamallakin 500 euroa neliöltä. Myös tontinvuokra vaikuttaa taloyhtiön kustannuksiin. Jos taloyhtiö on vuokratontilla ja vuokrakausi on päättymässä, tarkistetaan vuokria ylöspäin, jolloin pahimmassa tapauksessa korotus voi tarkoittaa jopa vastikkeen kaksinkertaistumista.

Lue lisää Helsingin Uutisten artikkelista.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

7.5.2020

Uusi tietopankki avaa taloyhtiön kunnossapitovastuita

Osakkaan ja taloyhtiön kunnossapitovastuut ovat kestopuheenaihe taloyhtiöissä. Kuka maksaa kosteusvaurion korjauskustannukset? Saako rivitalopihalle rakentaa varaston?

23.5.2017

Taloyhtiön hallitus ja tehtävät

Asunto-osakeyhtiön hallituksen tehtäväksi on säädetty huolehtia yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Hallituksella on siten taloyhtiön asioiden yleinen hoitovelvollisuus. Hallitus toimii toimeenpanevana toimielimenä ja voi lisäksi itsenäisesti päättää tehtäviinsä kuuluvista asioista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti