Joka kolmas suomalainen aiheuttaa itselleen turvallisuusriskin yöaikaan – lataa puhelintaan vuoteen vieressä

Oman kodin paloturvallisuudessa suomalaisia huolettavat eniten kodin sähkövika ja puhelimen tai muun elektronisen laitteen syttyminen palamaan, paljastaa tuore kyselytutkimus. Silti joka kolmas suomalainen lataa kännykkäänsä vuoteensa vieressä.

Suomalaiset ovat huolissaan sähkölaitteiden ja elektroniikan aiheuttamasta paloriskistä kotonaan, mutta silti moni suhtautuu huolettomasti laitteiden käyttöön, selviää Verisuren teettämästä kyselytutkimuksesta.

Eniten tulipalon pelätään aiheutuvan kodin sähköviasta, toiseksi eniten puhelimen, tabletin tai muun elektronisen laitteen syttymisestä palamaan ja kolmanneksi hellan unohtamisesta päälle. Huolesta huolimatta yli 30 prosenttia suomalaisista lataa kuitenkin esimerkiksi puhelintaan öisin vuoteensa vieressä ja lähes puolet samassa huoneessa, missä nukkuu.

– Tulos on huolestuttava, sillä yksi yleisimmistä tulipalon syttymissyistä on viallinen sähkölaite tai varomattomuus sen käytössä. Erityisesti nuoret ovat huolettomia elektroniikan kanssa, sillä alle 35-vuotiaista selkeä enemmistö, 60 prosenttia, lataa puhelinta vuoteensa vierellä, kertoo kodinturvapalveluja tarjoavan Verisuren markkinointijohtaja Raija Velez.

Suurin osa sähköpaloista estettävissä

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön SPEKin mukaan sähkölaitteista johtuvia tulipaloja syttyy vuosittain lähes tuhat. Suurin osa näistä paloista olisi estettävissä ihmisten omalla toiminnalla, kuten viemällä vioittuneet laitteet huoltoon ja käyttämällä laitteita vain ohjeiden mukaan.

– Esimerkiksi kännyköitä tulisi aina ladata juuri kyseiseen puhelimeen tarkoitetulla laturilla ja erilaisten vara-akkujen kanssa tulee olla tarkkana, neuvoo Verisuren tuotantopäällikkö Kimmo Valkeapää.

Valkeapään mukaan mitään elektroniikkaa ei tulisi koskaan ladata asukkaan ollessa poissa kotoa tai yöaikaan.

– Turvallisuutta voi lisätä erilaisilla ajastimilla, jolloin laite menee päälle tai sammuu haluttuun kellonaikaan, Valkeapää sanoo.

Lauantaina 11. helmikuuta 2017 vietetään koko Euroopan laajuista 112-päivää. Kuluvalla viikolla halutaan kiinnittää suomalaisten huomio tapaturmien ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn kotona, töissä ja vapaa-ajalla. 112-päivän tapahtumia järjestetään ympäri Suomen.

Tutkimus: Tutkimuksen on toteuttanut Verisure Oy:n toimeksiannosta YouGov. Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten suhtautumista kotinsa turvallisuuteen. Tutkimus on toteutettu 24.11.– 27.11.2016. Kyselyyn vastasi 1005 yli 18-vuotiasta suomalaista. Lopullinen vastaajajoukko on painotettu väestöä edustavaksi iän, sukupuolen ja kotipaikan mukaan. Kysely toteutettiin myös Ruotsissa ja Norjassa

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

latauspisteet

2.11.2023

Laki määrää taloyhtiöt asentamaan latauspisteitä

Laki määrää taloyhtiöitä asentamaan kiinteistöihinsä sähköajoneuvojen latauspistevalmiuden. Taloyhtiöt eivät ole velvoitettuja tekemään latauspaikkoja, vaan yksinomaan valmiudet sellaisen asentamiseksi. Uusi laki on aiheuttanut taloyhtiöille päänvaivaa.

Tilaajille

liikunnallisten apuvälineiden

11.1.2023

Missä sähkömopoa voi säilyttää?

Yhdenvertaisuuslain mukaan taloyhtiön tulisi tarjota mahdollisuus liikunnallisten apuvälineiden säilytykseen ja lataukseen yhtiön varastotiloissa. Mikäli säilytystila on määritelty paloturvallisuuden kannalta turvattomaksi, taloyhtiö ei voi sallia apuvälineiden latausta.

säännöllinen kattohuolto

20.9.2023

Kaupallinen yhteistyö

Säännöllinen kattohuolto tuo vakautta vastikkeisiin

Helpoin tapa ennalta ehkäistä mahdollisia katto-ongelmia on säännöllinen ja ennakoiva katon ylläpito. Satojen eurojen vuosittaisilla huoltokustannuksilla voidaan parhaimmillaan välttyä jopa satojentuhansien eurojen yllättäviltä korjauksilta.

Kattotutka Oy

huoneiston hallintaanotto

27.10.2023

Milloin taloyhtiö voi ottaa huoneiston hallintaansa?

Häiritsevä elämä tarkoittaa sitä, että naapureille aiheutuu jatkuvaa ja toistuvaa häiriötä, eikä se ole merkitykseltään vähäistä. Taloyhtiö voi puuttua häiritsevään elämään huoneiston hallintaanotolla, mutta näin järeälle toimenpiteelle tarvitaan aina painavat perustelut.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti