”Kohtuutta kiinteistöverotukseen” – kerätty summa on noussut jo lähes kahteen miljardiin euroon

kiinteistöverotuspäätökset

Kiinteistöveron valtakunnallinen kertymä on kasvanut vuodesta 1993 viime vuoden loppuun mennessä viisinkertaiseksi. Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja Mika Heikkilän mielestä kiinteistön omistamisesta ei pitäisi rangaista.

− Veronkantomielessä on helppoa ja ymmärrettävää ajatella, että verotetaan sellaista omaisuutta, mikä ei pysty pakenemaan maasta. Toisaalta, onko se sitten oikeudenmukaista, että joku voi omistaa sadoilla tuhansilla tai miljoonilla euroilla pörssiosakkeita ja hän ei maksa omistuksestaan mitään, Heikkilä kysyy.

Heikkilä ei esitä, että osakeomistuksetkin pantaisiin verolle, mutta:

− Miksi kiinteän omaisuuden omistamisesta maksetaan koko ajan veroa ilman tuloja? Aika usein kiinteistön omistaminen aiheuttaa isojakin kustannuksia peruskorjauksineen ennen kuin se joskus myydään – ja silti verottaja katsoo, että omistamista sinänsä pitää koko ajan verottaa.

Veroa vasta myyntivoitosta

Heikkilän mielestä kiinteistöomistuksen verotuksessa tulisi mennä lähemmäs ajatusta, jossa veroa menee vain mahdollisesti saadusta myyntivoitosta tai vuokrasta. Näin verottaja toimii myös osakesijoitusten sekä esimerkiksi metsäkiinteistöjen osalla: vasta puun myyntitulo on veronalaista pääomatuloa.

Kiinteistöverotus lisää myös asumisen kustannuksia. Vuokralla asuvakin maksaa vuokrassaan lopulta kaikki asuntoon kohdistuvat menot – kiinteistövero mukaan lukien.

Kunnille kiinteistövero on ollut kasvava tulonlähde. Valtio määrää verolle minimin verotusarvosta.

− Kuntapäättäjä ei saisi ajatella, että kiinteistöveroa voisi aina kiristää.

Kiinteistöveron korvaaminen jollain toisella veromuodolla olisi sekin hankalaa, samoin veron alentaminen. Heikkilä peräänkuuluttaakin asiassa malttia.

− Nykyinen verotuksen taso saisi jo riittää.

Lue Maaseudun Tulevaisuuden artikkeli kokonaan tästä!

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

13.4.2022

Lasitetun parvekkeen suosio kasvaa edelleen

Lasitetun parvekkeen suosio on noussut viimeisten kolmen vuoden ajan. Tulos käy ilmi YIT:n tilaamasta ja Prior Konsultoinnin toteuttamasta Kestävät kaupunkiympäristöt -barometrista, johon vastasi yli tuhat kaupungissa asuvaa suomalaista viime syyskuussa. Nyt neljättä kertaa toteutetun barometrin tavoitteena on selvittää, millaisia kaupunkiympäristöjä Suomessa halutaan kehittää.

myönteisiä muutoksia

17.10.2022

Nykyaikainen ilmanvaihto mukautuu asukkaiden tarpeisiin

Hyvä ilmanvaihto takaa terveellisen sisäilman. Nykyaikainen ilmanvaihto mukautuu asukkaiden tarpeisiin ja vaihtelevaan henkilömäärään. Ilman poistoilmaventtiilien säännöllistä puhdistusta ei sisäilma kuitenkaan pysy raikkaana.

12.9.2022

Näin paljon kulut nousevat kotikunnassasi

Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksestä käy ilmi, että kustannukset nousevat tänä vuonna todella rajusti. Suurinta kustannusten nousu on Kouvolassa, Helsingissä ja Espoossa, ja pienintä Porissa, Tampereella ja Vantaalla.

12.9.2022

Taloyhtiöiden energiakustannukset jyrkässä nousussa

Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksen mukaan kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänä vuonna jyrkästi. Eniten on noussut sähkön hinta. Kustannusten muutoksissa on suuria eroja kuntien välillä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti