Kiinteistöt luovivat koronan keskellä

Koronakriisin aiheuttamat taloudelliset haitat ulottuvat myös kiinteistöosakeyhtiöiden kassoihin. Erityisesti liiketilojen ja remonttien tulevaisuus mietityttävät kiinteistöalalla, kirjoittaa Aamuset (10.6.2020).

Varsinais-Suomen Kiinteistöliiton hallituksen puheenjohtaja Mika Artesola arvioi, että liikehuoneistojen tyhjentyminen on yksi lähitulevaisuuden merkittävimmistä tappioista. Taloyhtiön omistaman liiketilan vähenevät vuokratulot aiheuttavat ongelmia suoraan yhtiölle. Jos liiketilan omistaa yritystä pyörittävä osakas, liikkeen tuottavuuden madaltuminen aiheuttaa hänelle vaikeuksia vastikkeiden maksamisessa.

Myös taloyhtiöiden omistamien asuinhuoneistojen tuottavuus kärsii talouden ongelmista. Aikoinaan vanhemmissa taloyhtiöissä oli talonmiehen asunto, joista monet on asetettu vuokralle. Jos vuokrauskysyntä laskee, tuotto vuokra-asunnosta jää taloyhtiöltä saamatta, Artesola sanoo.

Remontit mietityttävät

Koronarajoitukset ovat Artesolan mukaan saaneet taloyhtiöt pohtimaan erityisesti suurempien remontointiurakoiden tekemistä. Asuinrakennusten korjaushankkeisiin koronavirusepidemian aikana tuli valtion ja kiinteistötoimialaliittojen ohjeistus, mutta jokainen tapaus on yksilöllinen.
Sosiaali- ja terveysministeriön linjaus sanoo, että kesken olevat ja välttämättömät korjaustoimenpiteet voi suorittaa suunnitellun aikataulun mukaisesti, kunhan työskentely noudattaa Työterveyslaitoksen palvelualoille tekemää ohjeistusta.

Rahoitus tiukilla

Ulkopuolinen rahoitus ei ole lisääntynyt kiinteistöosakeyhtiöille koronakriisin aikana. Myös perinteisen pankkilainan saamisen kriteerit ovat tietyiltä osin tiukentuneet, Artesola arvioi. Pankit voivat tarkastella lainan myöntämistä aiempaa tiukemmin, jos taloyhtiön paikkakunnan tulevaisuuden näkymät eivät näytä positiivisilta. Lisäksi yhden osakkaan selkeä enemmistöomistus voidaan katsoa riskiksi.

Pienten taloyhtiöiden taloussuunnittelu tärkeää

Erityisesti pienten taloyhtiöiden kassat ovat nyt vaarassa, mutta tilanteeseen vaikuttaa myös se, miten vastoinkäymisiin on varauduttu, Artesola sanoo. Suurempienkin taloyhtiöiden tilanne riippuu siitä, onko eletty mahdollisimman pienillä yhtiövastikkeilla vai löytyykö kassasta parin kuukauden vastikkeet puskurina. Liian paljon taloyhtiö ei saa kuitenkaan kartuttaa kassaansa rahaa, silloin perustoiminta alkaa muuttua jo pankin suuntaan.

Kiinteistöliitto antoi keväällä ohjeen joustotavoista, joilla on mahdollista sopeuttaa taloyhtiön taloutta kiristyneessä tilanteessa. Näitä ovat muun muassa energiankäytön ja ostopalvelujen kulurakenteen tarkistaminen. Myös kiireettömiä remonttihankkeita voi siirtää myöhäisemmäksi.

Kun koronakriisi on ohi, Artesola toivoo taloyhtiöihin aiempaa avoimempaa keskustelua. Yhtiökokouksissa täytyy käydä strategista keskustelua oikeista valmiuksista ja siitä, peritäänkö yhtiövastiketta liikaa vai liian vähän. Yhteistyöpankin kanssa on myös hyvä käydä keskustelua taloyhtiön ja pankin odotuksista.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

4.7.2016

Kiinteistötahkola osti Kiipro Oy:n Vantaalla

Kiinteistö-Tahkola Helsinki Oy on ostanut Vantaalla sijaitsevan Kiipro Oy:n isännöintiliiketoiminnan sen aikaisemmalta omistajalta Sauli Stoltilta. Kaupan ansiosta Kiipro Oy:n taloyhtiöasiakkaat pääsevät isännöintiin ja vuokra-asuntovälitykseen keskittyneen Kiinteistötahkolan hoidettavaksi. Kiinteistötahkola-konserni on tänä vuonna tehnyt kaksi yrityskauppaa pääkaupunkiseudulla ja yhden Oulussa.

6.3.2020

Isännöintiuutisia: REIM vaalii perinteitä, Kiinteistötahkola aloittaa Turussa

REIMin uusi toimitusjohtaja Jukka Mäkinen luottaa paikallisuuden voimaan isännöinnissä, vaikka digitalisaatio ja uudenlaiset yhteydenpidon tavat muuttavatkin yhteydenpitoa asiakkaisiin. – Hyvä isännöinti vaatii kohdekäyntejä, paikallistuntemusta ja hyviä suhteita yhteistyökumppaneihin, maaliskuun alussa toimitusjohtajana aloittanut Mäkinen sanoo. Hänen mielestään isännöinnin iso haaste on taloudellisesti kannattavan yhtälön rakentaminen isännöinnin uudenlaisten palvelujen ja asiakkaiden maksuhalun välille.

2.2.2018

Kiinteistöpalvelualan TES-neuvotteluissa tauko

Kiinteistötyönantajat ry ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ry ovat neuvotelleet tammikuun aikana kiinteistöpalvelualan työntekijöitä koskevasta työehtosopimuksesta. PAM ilmoitti eilen neuvottelutauosta. PAMin neuvottelijat ovat vaatineet, että työmarkkinapöydässä käsitellään työehtosopimuksen ulkopuolisia asioita.

13.11.2020

Kiinteistöt kiinnostavat sijoittajia, kauppavolyymit silti matalia

KTI Markkinakatsaus ja RAKLI-KTI Toimitilabarometrista ilmenee, että kiinteistöt kiinnostavat sijoittajia, mutta kauppavolyymit pysyvät matalina. Korona korostaa markkinoiden eriytymistä sekä sijoitus- että vuokramarkkinoilla: kun parhaiden kohteiden tuottovaatimukset painuvat ja vuokrakysyntä pysyy vakaana, on riskillisempien kiinteistöjen myytävyys ja vuokrattavuus vallitsevissa olosuhteissa haasteellista. Toimisto- ja liiketilavuokramarkkinoilla epävarmuus kasvaa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti