Kiinteistöt luovivat koronan keskellä

Koronakriisin aiheuttamat taloudelliset haitat ulottuvat myös kiinteistöosakeyhtiöiden kassoihin. Erityisesti liiketilojen ja remonttien tulevaisuus mietityttävät kiinteistöalalla, kirjoittaa Aamuset (10.6.2020).

Varsinais-Suomen Kiinteistöliiton hallituksen puheenjohtaja Mika Artesola arvioi, että liikehuoneistojen tyhjentyminen on yksi lähitulevaisuuden merkittävimmistä tappioista. Taloyhtiön omistaman liiketilan vähenevät vuokratulot aiheuttavat ongelmia suoraan yhtiölle. Jos liiketilan omistaa yritystä pyörittävä osakas, liikkeen tuottavuuden madaltuminen aiheuttaa hänelle vaikeuksia vastikkeiden maksamisessa.

Myös taloyhtiöiden omistamien asuinhuoneistojen tuottavuus kärsii talouden ongelmista. Aikoinaan vanhemmissa taloyhtiöissä oli talonmiehen asunto, joista monet on asetettu vuokralle. Jos vuokrauskysyntä laskee, tuotto vuokra-asunnosta jää taloyhtiöltä saamatta, Artesola sanoo.

Remontit mietityttävät

Koronarajoitukset ovat Artesolan mukaan saaneet taloyhtiöt pohtimaan erityisesti suurempien remontointiurakoiden tekemistä. Asuinrakennusten korjaushankkeisiin koronavirusepidemian aikana tuli valtion ja kiinteistötoimialaliittojen ohjeistus, mutta jokainen tapaus on yksilöllinen.
Sosiaali- ja terveysministeriön linjaus sanoo, että kesken olevat ja välttämättömät korjaustoimenpiteet voi suorittaa suunnitellun aikataulun mukaisesti, kunhan työskentely noudattaa Työterveyslaitoksen palvelualoille tekemää ohjeistusta.

Rahoitus tiukilla

Ulkopuolinen rahoitus ei ole lisääntynyt kiinteistöosakeyhtiöille koronakriisin aikana. Myös perinteisen pankkilainan saamisen kriteerit ovat tietyiltä osin tiukentuneet, Artesola arvioi. Pankit voivat tarkastella lainan myöntämistä aiempaa tiukemmin, jos taloyhtiön paikkakunnan tulevaisuuden näkymät eivät näytä positiivisilta. Lisäksi yhden osakkaan selkeä enemmistöomistus voidaan katsoa riskiksi.

Pienten taloyhtiöiden taloussuunnittelu tärkeää

Erityisesti pienten taloyhtiöiden kassat ovat nyt vaarassa, mutta tilanteeseen vaikuttaa myös se, miten vastoinkäymisiin on varauduttu, Artesola sanoo. Suurempienkin taloyhtiöiden tilanne riippuu siitä, onko eletty mahdollisimman pienillä yhtiövastikkeilla vai löytyykö kassasta parin kuukauden vastikkeet puskurina. Liian paljon taloyhtiö ei saa kuitenkaan kartuttaa kassaansa rahaa, silloin perustoiminta alkaa muuttua jo pankin suuntaan.

Kiinteistöliitto antoi keväällä ohjeen joustotavoista, joilla on mahdollista sopeuttaa taloyhtiön taloutta kiristyneessä tilanteessa. Näitä ovat muun muassa energiankäytön ja ostopalvelujen kulurakenteen tarkistaminen. Myös kiireettömiä remonttihankkeita voi siirtää myöhäisemmäksi.

Kun koronakriisi on ohi, Artesola toivoo taloyhtiöihin aiempaa avoimempaa keskustelua. Yhtiökokouksissa täytyy käydä strategista keskustelua oikeista valmiuksista ja siitä, peritäänkö yhtiövastiketta liikaa vai liian vähän. Yhteistyöpankin kanssa on myös hyvä käydä keskustelua taloyhtiön ja pankin odotuksista.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

18.2.2022

Kokonaisia kerrostaloja myydään nyt myös kuluttajille

Etuovessa tai Oikotiessä tulee harvemmin vastaan myynti-ilmoituksia, joissa myydään kokonaisia kerrostaloja. Viime aikoina kuluttajasivustoille on kuitenkin ilmestynyt keskikokoisissa suomalaiskaupungeissa sijaitsevia kerrostalokohteita, jotka seisovat kohtuullisen hyvillä paikoilla. Talouselämä-lehti kertoo Rovaniemen keskustassa helmikuun alussa myynnissä olevasta 15 asuinhuoneistosta ja kahdesta liiketilasta pyydetään 2,85 miljoonaa euroa.

15.12.2022

Isännöintikartelli johti miljoonien seuraamusmaksuihin

Markkinaoikeus on antanut päätöksen helmikuussa 2021 esiin tulleesta isännöintikartellijutusta. Asianosaiset määrättiin maksamaan liki viiden miljoonan euron seuraamusmaksut.

rakennuskustannukset

16.9.2022

Kustannukset rajoittavat vuokra-asuntojen rakentamista

Rakennuskustannusten arvioidaan vaikeuttavan uusien vuokra-asuntojen rakentamista, selviää Raklin vuokra-asuntobarometrista. Ammattimaiset toimijat kuitenkin jatkavat sijoitustensa kasvattamista epävarmoista ajoista huolimatta.

19.1.2023

Isännöintikartellipäätöksestä useita valituksia

Kilpailu- ja kuluttajavirasto sekä kolme isännöintialan yritystä ovat valittaneet markkinaoikeuden isännöintikartellia koskevasta ratkaisusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti