Kiinteistöpalvelualan työehtosopimusneuvotteluihin paussi

Palvelualojen ammattiliitto PAM lopetti tänään lyhyeen neuvottelurupeamansa Kiinteistötyönantajien kanssa kiinteistöpalvelualan työehdoista. Näin kävi jo toista kertaa. PAMin puheenjohtaja Ann Selinin mukaan neuvotteluja on leimannut työnantajaliiton mittava heikennyslista ja samaan aikaan haluttomuus aidosti neuvotella.

Kiinteistötyönantajien tekemät esitykset työehtosopimukseen alentaisivat alan työvoimakuluja 8 prosenttia, PAM arvioi. Vaikutus olisi siis työntekijöille reippaasti miinusmerkkinen.

”Käsissämme on tällainen lista, mutta silti emme ole päässeet kunnolla neuvottelemaan, PAMin puheenjohtaja Ann Selin tuskailee tilannetta.

Muun muassa siivoojien ja kiinteistönhoitajien työehtoja määrittelevän työehtosopimuksen voimassaoloaika päättyi eilen. PAMilla ja Kiinteistötyönantajilla on ollut neuvottelutapaamisia vähän ja Selinin mukaan niidenkään aikana ei ymmärrys toisen osapuolen tavoitteista ole juuri lisääntynyt.

”On vaikea päästä eteenpäin, kun toinen osapuoli ei antaudu neuvottelupöydässä vuorovaikutukseen. Samojen lauseiden jankkaaminen ei nimittäin auta”, Selin sanoo.

”Meidän tavoitteenamme on kuitenkin edelleen päästä sopimaan ja neuvottelemaan alan työehdoista yhdessä työnantajaliiton kanssa tavanomaisen työmarkkinakäytännön mukaisesti”, Selin toteaa.

Kiinteistötyönantajat esittää muun muassa kaikista lauantai-, aatto-, sunnuntai- ja pyhäpäiväkorvauksista ja luopumista ja erilaisia päivittäisen työajan pidennyksiä, joihin työnantaja voisi yksipuolisesti määrätä työntekijän.

Tyypillinen kokoaikaisen siivoojan peruspalkka on työehtosopimuksen mukaan 1663 euroa kuukaudessa.

”Työ on raskasta, ja sen merkitys on suuri sisäilmaongelmista kärsivässä Suomessa”, Selin toteaa.

Kiinteistönhoidossa taas akuutit tilanteet, kuten lumimyräkät tai vaikkapa vesivahingot, vaativat nopeaa toimintaa ja käytännössä usein pitkiä työpäiviä.

”Lumilingot jaksavat kyllä pyöriä ympäri vuorokauden, mutta ihmisen laita on toinen”, Selin tokaisee.

Hän toteaa, että työnantajien paljon puhuma työvoimapula ei varmasti hellitä, jos työehtoja alati heikennetään.

PAM on esittänyt neuvotteluissa työntekijöiden palkkakehityksen pitämistä mukana muun yhteiskunnan vauhdissa. Se haluaa tarkentaa palkkausjärjestelmän käytön ohjeita. Työntekijän olisi aina saatava hyödykseen tekemänsä pitkät työvuorot ja ylityöt, kun nyt sairastuminen tai arkipyhät voivat syödä ne.

PAMin arvion mukaan sen esitysten kustannusvaikutus olisi yhteensä 1,3 prosenttia ilman palkankorotuksia, jos kaikki sen esittämät muutokset työehtosopimukseen toteutettaisiin.

Kiinteistöpalvelualan yleissitovan työehtosopimuksen piirissä on noin 70 000 työntekijää.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

14.3.2023

Kiinteistöpalvelualaa uhkaa lakko – huomioi nämä asiat lakon aikana

Palvelualojen ammattiliitto PAM on antanut kaksi lakkovaroitusta kiinteistöpalvelualan työnseisauksista. Työnseisaukset sijoittuvat viikoille 11 ja 12. Lakon aikana taloyhtiön hallituksen täytyy ottaa vastuuta talvikunnossapidosta.

harmaan talouden torjunta

5.5.2023

Harmaan talouden torjunta huomioitava rakennusurakoissa

Taloyhtiön hallituksen täytyy ottaa huomioon harmaan talouden torjunta hankkiessaan palveluja ulkopuolisilta palveluntarjoajilta. Hallituksen kannattaa palkata ulkopuolinen projektijohtaja valvomaan urakoitsijan valintaa.

4.10.2023

Kiinteistöpalvelujen kysynnän odotetaan laskevan

Kiinteistöpalvelualan suhdannetilanne heikkenee, mutta siitä huolimatta ammattitaitoisen työvoiman puute pysyy merkittävänä vaikeutena. Hakijoiden puute on suurin syy rekrytointivaikeuksille.

kunnossapitovastuu taloyhtiössä

8.9.2023

Miten kunnossapitovastuu taloyhtiössä jakautuu?

Asunto-osakeyhtiölaki määrää, mitkä kunnossapitotoimet kuuluvat taloyhtiölle ja mitkä osakkaalle. Yhtiö vastaa rakenteiden, eristeiden ja perusjärjestelmien kunnossapidosta. Osakkeenomistajalle kuuluu vastuu huoneiston sisäosien ja kiinteiden kalusteiden kunnossapidosta.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti