Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto: Vanhojen asuntojen kauppa vilkasta

vanhojen asuntojen kauppa

Vanhojen asuntojen kauppa kannatteli alkuvuonna koko asuntokauppaa ja korvasi pienentynyttä uudiskohteiden myyntiä, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto syyskuun asuntomarkkinakatsauksestaan. Asuntokauppa oli alkuvuonna samalla tasolla kuin vuosien 2017–2020 vastaavana ajankohtana, vaikka rakenne painottui nyt enemmän vanhojen asuntojen kauppaan.

– On palattu normaaliin kauppatahtiin parin kiihkeän kauppavuoden jälkeen. Myyntiaikojen pidentymistä tai suurta hintojen laskua ei ole havaittavissa, kertoo hallituksen puheenjohtaja Marina Salenius Kiinteistönvälitysalan Keskusliitosta.

Vanhoissa asunnoissa aluekohtaista eriytymistä

Vanhoja asuntoja myytiin heinä-syyskuussa yhteensä 15 789 kappaletta. Vuoden alusta lukien niitä on myyty yhteensä 12 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2021.

Vanhojen asuntojen erityispiirteeksi on muodostumassa aluekohtainen eriytyminen kaupunkien sisällä, toisin sanoen kauppa hidastuu tai vilkastuu kaupunginosan mukaan. Esimerkiksi raideratkaisujen lähettyvillä on sekä kaupankäynti että hintakehitys ollut positiivista.

Uusia asuntoja vuoden kolmannella neljänneksellä myytiin yhteensä 1 283, eli 48,6 prosenttia vähemmän kuin edellisen vuoden vastaavana ajankohtana.

Tilastojen mukaan asuntojen hinnat vakaita

Asuntojen hintojen nopeaa laskua ei tilastoissa näy. Pitkään jatkunut nouseva trendi kuitenkin kääntyi laskuun kolmoskvartaalilla useissa kaupungeissa, erotuksena Turku, jossa hinnat jatkoivat nousuaan.

Pääkaupunkiseudulla vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat kääntyivät laskuun kesällä, mutta elo–syyskuussa lasku pysähtyi. Muissa Suomen kymmenessä suurimmassa kaupungissa vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat laskivat, eikä pääkaupunkiseudun kaltaista tasaantumista ollut nähtävissä. Lasku on kuitenkin ollut melko tasaista, ja vuoden takaiseen verrattuna hinnat ovat edelleen 2,2 prosenttia korkeammat.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

osakeasuntojen

28.10.2022

Osakeasuntojen kauppa vaimeni heinä–syyskuussa

Vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat samalla tasolla kuin viime vuonna samaan aikaan. Hinnat laskivat kuluvan vuoden edellisestä neljänneksestä 1,7 prosenttia. Uusien asuntojen kauppoja tehtiin lähes puolet vähemmän kuin vuotta aiemmin.

16.2.2022

Tyhjiä asuntoja on yhä enemmän

OP Ryhmän tuoreen asuntomarkkinakatsauksen mukaan Suomen asuntokannasta 11,4 prosenttia on vailla vakituista asukasta. Tilastokeskuksen mukaan vailla vakituista asukasta oli yli 357 000 asuntoa vuonna 2020. Asuntomarkkinatutkimusten mukaan tyhjien asuntojen luonnollinen osuus asuntokannasta olisi noin viisi prosenttia.

1.3.2022

Ukrainan sota synkentää asuntokaupan näkymiä

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat tammikuussa viime vuoteen verrattuna kaikissa suurimmissa kaupungeissa Espoota lukuun ottamatta. Espoossa hinnat laskivat vajaan prosentin. Koko maassa hinnat nousivat 3,3 prosenttia edellisvuodesta.

11.1.2022

Asuntojen myyntiä pantataan, kun ostettavaakaan ei löydy

Vuosituhannen ennätysvuosi 2021 kiinteistönvälityksessä päättyi odottavissa tunnelmissa. SKVL näkee etenkin suurten ikäluokkien lisääntyvän liikehdinnän tuovan mielenkiintoisen lisän markkinoihin, kunhan koronan aiheuttama epäröinti väistyy. − Asuntomarkkinoilla on vedetty henkeä ja alkaneelta vuodelta 2022 odotetaan jatkuvan hyvän kysynnän myötä loivaa hintojen nousua, sanoo SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg järjestön tiedotteessa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti