Vanhojen asuntojen kauppa kannatteli alkuvuonna koko asuntokauppaa ja korvasi pienentynyttä uudiskohteiden myyntiä, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto syyskuun asuntomarkkinakatsauksestaan. Asuntokauppa oli alkuvuonna samalla tasolla kuin vuosien 2017–2020 vastaavana ajankohtana, vaikka rakenne painottui nyt enemmän vanhojen asuntojen kauppaan.
– On palattu normaaliin kauppatahtiin parin kiihkeän kauppavuoden jälkeen. Myyntiaikojen pidentymistä tai suurta hintojen laskua ei ole havaittavissa, kertoo hallituksen puheenjohtaja Marina Salenius Kiinteistönvälitysalan Keskusliitosta.
Vanhoissa asunnoissa aluekohtaista eriytymistä
Vanhoja asuntoja myytiin heinä-syyskuussa yhteensä 15 789 kappaletta. Vuoden alusta lukien niitä on myyty yhteensä 12 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2021.
Vanhojen asuntojen erityispiirteeksi on muodostumassa aluekohtainen eriytyminen kaupunkien sisällä, toisin sanoen kauppa hidastuu tai vilkastuu kaupunginosan mukaan. Esimerkiksi raideratkaisujen lähettyvillä on sekä kaupankäynti että hintakehitys ollut positiivista.
Uusia asuntoja vuoden kolmannella neljänneksellä myytiin yhteensä 1 283, eli 48,6 prosenttia vähemmän kuin edellisen vuoden vastaavana ajankohtana.
Tilastojen mukaan asuntojen hinnat vakaita
Asuntojen hintojen nopeaa laskua ei tilastoissa näy. Pitkään jatkunut nouseva trendi kuitenkin kääntyi laskuun kolmoskvartaalilla useissa kaupungeissa, erotuksena Turku, jossa hinnat jatkoivat nousuaan.
Pääkaupunkiseudulla vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat kääntyivät laskuun kesällä, mutta elo–syyskuussa lasku pysähtyi. Muissa Suomen kymmenessä suurimmassa kaupungissa vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat laskivat, eikä pääkaupunkiseudun kaltaista tasaantumista ollut nähtävissä. Lasku on kuitenkin ollut melko tasaista, ja vuoden takaiseen verrattuna hinnat ovat edelleen 2,2 prosenttia korkeammat.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään