Kiinteistöliitto: Sähköautojen latauspistepakko tuo vaikeuksia pienille taloyhtiöille

Kiinteistöliitto kantaa huolta hallituksen esityksestä sähköautojen latauspistepakon ulottamisesta koskemaan kaikkia yli neljä autopaikkaa käsittäviä taloyhtiöitä. Hallitus antoi torstaina eduskunnalle sähköautojen latauspisteitä koskevan lakiesityksensä, joka sisältää alkuperäiseen EU-direktiiviin verrattuna huomattavia lisäkiristyksiä taloyhtiöiden velvoitteisiin.

Suomenkin EU:ssa hyväksymän rakennusten energiatehokkuusdirektiivin mukaan velvollisuus latauspistevalmiuden rakentamiseen merkittävien korjaushankkeiden yhteydessä koskee kaikkia yli kymmenen autopaikkaa käsittäviä taloyhtiöitä. Tämänkokoisia ja suurempia taloyhtiöitä on Suomessa noin 39 000, ja niissä yhteensä noin 1,4 miljoonaa autopaikkaa. Hallituksen esitys ulottaa velvoitteet koskemaan jo neljän autopaikan taloyhtiöitä tuo sääntelyn piiriin peräti noin 30 000 taloyhtiötä lisää, mutta yhtiöiden pienen koon vuoksi vain 20 prosenttia autopaikkoja lisää.

Kiinteistöliitto pyytää vakavasti huomioimaan erityisesti pienten taloyhtiöiden edellytykset vastata kiristyviin velvoitteisiin aikana, jolloin osalla taloyhtiöistä on muutoinkin vaikeuksia saada rahoitusta välttämättömiin korjaushankkeisiinsa. Pieniä taloyhtiöitä sijaitsee myös kasvukeskusten ulkopuolella, missä sähköautojen latauspisteille ei ole vielä näköpiirissä erityisen suurta tarvetta.

”Ilmastonmuutoksen torjuminen on tärkeä tavoite, jonka edistämisessä olemme mielellämme mukana. Sähköautojen latauspistepakko tässä laajuudessa toteutettuna ei kuitenkaan kestävällä tavalla edistä tavoitetta, vaan saattaa jopa vesittää taloyhtiöiden mahdollisuuksia toteuttaa muita energiatehokkuuden parantamiseen tähtääviä korjaushankkeita”, sanoo Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen.

Kiinteistöliitto kantaa huolta latauspistepakon vaikutuksista myös vuokra-asumiseen esimerkiksi kuntien omistamissa vuokrataloyhtiöissä. Latauspistevalmiuden toteuttaminen lisää vuokranantajan kustannuksia, jotka väistämättä päätyvät myös vuokralaisen maksettaviksi kohonneina vuokrakustannuksina.

Hallituksen esityksessä myös hyvää

Hallitus karsi lausuntokierroksella saamansa palautteen myötä lakiesityksestään asukkaalle kaavaillun mahdollisuuden vaatia latauspisteen rakentamista sen jälkeen, kun taloyhtiö on toteuttanut pysäköintipaikkojen latauspistevalmiuden. Kiinteistöliitto piti alkuperäistä kirjausta erittäin ongelmallisena esimerkiksi osakkaiden yhdenvertaisuuden kannalta, ja on siksi tyytyväinen hallituksen päätökseen luopua tällaisesta esityksestä.

Kiinteistöliiton lausunto Hallituksen esityksestä sähköajoneuvojen latausvalmiuksista ja latauspisteistä

Lisätiedot medialle:

Harri Hiltunen, toimitusjohtaja

Kiinteistöliitto

puh: 050 5511295

Jukka Kero, pääekonomisti

Kiinteistöliitto

puh: 050 5480231


Lue lisää Suomen Kiinteistöliiton uutisia ja tiedotteita.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

lainakatto

15.12.2022

Kiinteistöliitto tuomitsee isännöintialan kartellimenettelyt

Kiinteistönomistajia eli taloyhtiöitä edustava Kiinteistöliitto tuomitsee kartelliin syyllistyneiden isännöintialan toimijoiden menettelyt.

2.5.2023

Taloyhtiöiden korjausrakentamisessa ei näy kasvua

Taloustilanne varjostaa edelleen raskaasti korjausrakentamisen näkymiä, käy ilmi Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometristä. Pääkaupunkiseudulla näkymät ovat heikentyneet vähiten.

28.10.2022

Kaupallinen yhteistyö

Mitä kannattaa ottaa huomioon taloyhtiön energiaremontissa?

Taloyhtiön kannattaa korjaushankkeen aikana parantaa myös energiatehokkuuttaan, sillä energiatehokas rakennus tuo säästöä tulevaisuudessa. Energiaremonttia voi rahoittaa avustuksilla.

Raksystems

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti