Kahdeksan vinkkiä: näin vältät riidat asuntokaupoilla

Asuntoa ostaessa unelmien täyttymys voi joskus osoittautua pahimmaksi painajaiseksi. Ifin kokoamien vinkkien avulla saat asuntokaupan sujumaan kupruitta. Asunto on monen elämän suurin ostos, joten asuntokaupoilla kannattaa olla tarkkana. Näin vältät asuntokaupan pahimmat sudenkuopat:

1. Ota asuntokauppaan liittyvät paperit haltuun

Tutki yhtiöjärjestys, isännöitsijäntodistus, kauppakirja ja kiinteistökaupoissa kiinteistörekisteriote, jotta saat selville esimerkiksi jo tehdyt ja suunnitellut remontit.

2. Älä säästä kiinteistönvälittäjästä

Kiinteistönvälittäjän rooli on erityisen tärkeä omakotitalokaupoilla, koska omakotitaloissa vastuu rakenteiden puutteista ei jakaudu taloyhtiön kanssa. Välittäjä on vastuussa vahingoista, jotka johtuvat hänen virheellisestä menettelystään.

3. Tutki asunto huolellisesti

Tutki asunto korjaustarpeiden varalta, vaikka myyjällä onkin velvollisuus ilmoittaa olennaisista asioista. On turha vaatia asuntokaupan purkua, jos olet itsekin huomannut asunnossa jotain epäilyttävää ennen kaupantekoa.

4. Teetä kuntotarkastus

Selvitä asunnon kunto huolellisesti ja teetä kuntotarkastus ainakin, jos olet ostamassa omakotitaloa tai yhtiömuotoista rivi- tai erillistaloa. Käytä luotettavaa tarkastajaa ja tulkitse raportti tarvittaessa vielä ulkopuolisen asiantuntijan kanssa. Huomioi, että osa kosteusvaurioista paljastuu vasta, jos rakenteita avataan.

5. ”Remontoijan unelma” voi osoittautua painajaiseksi

Vanhat omakotitalot ovat tyypillisesti suurimpia riskikohteita asuntokaupoilla. ”Remontoijan unelma” kuulostaa romanttiselta, mutta tosiasiassa asunto voi osoittautua painajaiseksi kokeneellekin remontoijalle.

6. Ilmoita virheistä kahden vuoden sisällä

Asunto-osakkeiden kaupassa ostajalla on kaksi vuotta aikaa reklamoida havaitsemistaan virheistä. Kiinteistöjen kaupassa reklamointiaika on viisi vuotta.

7. Älä korjaile vaurioita itse

Jos havaitset asunnossa vaurioita kaupanteon jälkeen, älä ala korjailemaan niitä omin päin, vaan selvitä asia ensin myyjän kanssa. Jos vikojen korjaaminen menee pieleen, et välttämättä enää pysty todistamaan alkuperäistä vauriota. Ota vauriosta kuvia ja kirjaa puutteet mahdollisimman tarkasti.

8. Huolehdi vakuutuksen voimassaolosta

Asuntokauppariidat johtavat usein oikeudenkäyntiin. Kotivakuutukseen kuuluva oikeusturvavakuutus korvaa lakimiesten käytöstä aiheutuneita kuluja. Vakuutuksen pitää olla voimassa jo ennen kaupantekohetkeä.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

19.12.2019

Sovittelulla säästää

Kun taloyhtiössä leimahtaa riita, kaivaudutaan herkästi poteroihin ja uhataan raastuvalla. Ennen oikeuteen lähtöä kannattaa kuitenkin hakea ratkaisua sovittelemalla. Taloyhtiöasuminen on yhteisöasumista, eikä riidoilta voida aina välttyä.

27.4.2017

Naapurisopu koetuksella taloyhtiössä

Taloyhtiöissä kiistellään paljon, ja toisinaan melko mitättömistäkin asioista. Naapurisopu on koetuksella, jos naapurista kantautuu ääniä tai jos oma tahto tulee jyrätyksi yhtiön päätöksenteossa. Emmekö me suomalaiset osaa enää asua yhdessä?

8.5.2019

Asuntokaupoilla voi törmätä asuntoon lähivuosina purettavassa talossa

Asuntokaupoilla voi törmätä myynnissä olevaan asuntoon talossa, joka on tarkoitus purkaa lähivuosina. Kun taloyhtiössä harkitaan vanhan purkamista ja uuden rakentamista tilalle, taloyhtiön myynnissä olevien asuntojen käyvän hinnan määritys on vaikeaa, kertoo Tekniikka & Talous. Kiinteistöliiton päälakimiehen Jenni Huplin mukaan purettavan asunnon ostajan on tehtävä samaa normaalia harkintaa asuntokaupasta kuin muutenkin asuntokaupoilla.

26.1.2017

Viime vuosi oli pirteä asuntokauppavuosi

Vuosi 2016 oli pirteä asuntokauppavuosi: vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin 3,0 % enemmän kuin vuonna 2015. Joulukuu oli kuitenkin koko maan tasolla asuntokaupoilla hiljainen. Suomessa tehtiin vuonna 2016 yhteensä 58 400 vanhojen asuntojen* kauppaa välitysliikkeiden kautta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti