Kahdeksan vinkkiä: näin vältät riidat asuntokaupoilla

Asuntoa ostaessa unelmien täyttymys voi joskus osoittautua pahimmaksi painajaiseksi. Ifin kokoamien vinkkien avulla saat asuntokaupan sujumaan kupruitta. Asunto on monen elämän suurin ostos, joten asuntokaupoilla kannattaa olla tarkkana. Näin vältät asuntokaupan pahimmat sudenkuopat:

1. Ota asuntokauppaan liittyvät paperit haltuun

Tutki yhtiöjärjestys, isännöitsijäntodistus, kauppakirja ja kiinteistökaupoissa kiinteistörekisteriote, jotta saat selville esimerkiksi jo tehdyt ja suunnitellut remontit.

2. Älä säästä kiinteistönvälittäjästä

Kiinteistönvälittäjän rooli on erityisen tärkeä omakotitalokaupoilla, koska omakotitaloissa vastuu rakenteiden puutteista ei jakaudu taloyhtiön kanssa. Välittäjä on vastuussa vahingoista, jotka johtuvat hänen virheellisestä menettelystään.

3. Tutki asunto huolellisesti

Tutki asunto korjaustarpeiden varalta, vaikka myyjällä onkin velvollisuus ilmoittaa olennaisista asioista. On turha vaatia asuntokaupan purkua, jos olet itsekin huomannut asunnossa jotain epäilyttävää ennen kaupantekoa.

4. Teetä kuntotarkastus

Selvitä asunnon kunto huolellisesti ja teetä kuntotarkastus ainakin, jos olet ostamassa omakotitaloa tai yhtiömuotoista rivi- tai erillistaloa. Käytä luotettavaa tarkastajaa ja tulkitse raportti tarvittaessa vielä ulkopuolisen asiantuntijan kanssa. Huomioi, että osa kosteusvaurioista paljastuu vasta, jos rakenteita avataan.

5. ”Remontoijan unelma” voi osoittautua painajaiseksi

Vanhat omakotitalot ovat tyypillisesti suurimpia riskikohteita asuntokaupoilla. ”Remontoijan unelma” kuulostaa romanttiselta, mutta tosiasiassa asunto voi osoittautua painajaiseksi kokeneellekin remontoijalle.

6. Ilmoita virheistä kahden vuoden sisällä

Asunto-osakkeiden kaupassa ostajalla on kaksi vuotta aikaa reklamoida havaitsemistaan virheistä. Kiinteistöjen kaupassa reklamointiaika on viisi vuotta.

7. Älä korjaile vaurioita itse

Jos havaitset asunnossa vaurioita kaupanteon jälkeen, älä ala korjailemaan niitä omin päin, vaan selvitä asia ensin myyjän kanssa. Jos vikojen korjaaminen menee pieleen, et välttämättä enää pysty todistamaan alkuperäistä vauriota. Ota vauriosta kuvia ja kirjaa puutteet mahdollisimman tarkasti.

8. Huolehdi vakuutuksen voimassaolosta

Asuntokauppariidat johtavat usein oikeudenkäyntiin. Kotivakuutukseen kuuluva oikeusturvavakuutus korvaa lakimiesten käytöstä aiheutuneita kuluja. Vakuutuksen pitää olla voimassa jo ennen kaupantekohetkeä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiöriidat

18.1.2023

Taloyhtiöriidat kannattaa ratkoa sopimalla

Taloyhtiössä voi syntyä riitoja muun muassa remonteista, maksulaiminlyönneistä ja häiriökäyttäytymisestä. Riidoissa kannattaa pyrkiä aina ensisijaisesti sopuratkaisuun, ja oikeusprosessiin lähteä vasta huolellisen harkinnan jälkeen.

riidat hallituksessa

24.7.2023

Miten selvittää riidat hallituksessa?

Taloyhtiön hallituksessa voi esiintyä riitoja, jotka johtuvat joko henkilökemioista tai näkemyseroista. Riidat kannattaa selvittää välittömästi puheenjohtajan avulla. Hallituksen kokoukset kannattaa pitää kasvotusten, sillä se ennaltaehkäisee väärinymmärryksiä.

Tilaajille

hoitovastikkeet kasvussa

28.3.2023

Taloyhtiöiden hoitovastikkeet kovassa kasvussa

Hoitokulujen nousu uhkaa useamman kuin joka viidennen taloyhtiön maksukykyä, selviää Kiinteistöliiton kyselystä. Vastikerästit ovat kuitenkin pysyneet maltillisina, eikä valtaosa yhtiöistä ole joutunut perimään ylimääräisiä vastikkeita.

Vuokrat nousivat

19.1.2023

Vuokrat nousivat loppuvuonna erityisesti Tampereella ja Vantaalla

Vuokrien vuosikasvu oli pääkaupunkiseudulla hitaampaa kuin muualla Suomessa, mutta vauhdittui loppuvuodesta erityisesti Vantaalla. Eniten vuokrat nousivat vuodessa Rovaniemellä, Tampereella sekä Turussa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti