Joulujuhlista jaloin – vai uudella hissillä?

ARA myöntää korjausavustusta jälkiasennushissin rakentamiseen. Avustus on 1.1.2017 alkaen enintään 45 %:a hyväksytyistä kustannuksista ja sitä myönnetään hissin rakentamisesta aiheutuviin kustannuksiin, kertoo ARAn johtava ylitarkastaja Hanna Koskela Taloyhtio.netin Lakipähkinässä.

ARA myöntää avustusta myös liikuntaesteiden poistamiseen eli esimerkiksi luiskien rakentamiseen ja ulko-ovin automatisointiin. Niissäkin enimmäisavustus on 45 %.

Tavoitteena on saada esteetön kulku ulko-ovelta kotiovelle. Lisätietoja www.ara.fi ja www.hissiin.fi.

Vuoden alusta tulee voimaan uusi korjausavustuslaki, jossa yksi avustettava toimenpide on jälkiasennushissin rakentaminen. ARAn myöntämä hissiavustus on tuttu jo vanhasta laista. Hissin rakentaminen onkin tehokkaimpia toimenpiteitä esteettömyyden edistämiseksi. Avustus jälkiasennushissin rakentamiseen muuttuu kuitenkin vuoden 2017 alusta. Avustusprosentti laskee 50 %:sta 45 %:iin. Laskun jäämistä viiteen prosenttiyksikköön voidaan pitää torjuntavoittona, suurempaakin pudotusta pidettiin mahdollisena, toteaa Hanna Koskela.

Jälkiasennushissien rakentaminen on kiitettävästi lisääntynyt. Taloyhtiöiden tulee huomioida prosentin muutos päätöksenteossa. Taloyhtiöiden, jotka ovat jo päätöksen tehneet siten, että jälkiasennushissin rakentamisen edellytys on ARAn 50 %:n avustus, mutta eivät ole saaneet ARAlta vielä varsinaista avustuspäätöstä, tulee pitää uusi yhtiökokous, jossa prosentit ovat oikein. Avustusmäärärahat säilyvät 25 miljoonassa eurossa. Tätä rohkenee sanoa jo joululahjaksi, sanoo Koskela. Hän toivoo, että mahdollisemman monessa taloyhtiössä ollaan halukkaita vastaanottamaan tämä mahdollisuus. 350 taloyhtiötä (722 hissiä) sai avustuspäätöksen vuosina 2014–2016. Myös esteettömyysavustusten kysyntä taloyhtiöissä on kasvanut vuosina 2015–2016. Esteetön kulku pihalta kotiovelle mahdollistaa ikääntyville asua omassa kodissaan 6-8 vuotta pidempään ja helpottaa myös lapsiperheitä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Kiinteistökauppa

20.10.2022

Kiinteistökauppojen määrät ja hinnat laskussa

Maanmittauslaitoksen mukaan kiinteistöjen kauppamäärät ovat laskeneet selvästi. Kauppamääriin heijastuu Ukrainan sodan aiheuttama epävarmuus markkinoilla. Pientalojen kauppamäärät ovat pandemiaa edeltävällä tasolla.

myrkylliset kasvit

27.6.2022

Taloyhtiön pihan myrkylliset kaunottaret

Monet kauniit, taloyhtiöidenkin pihoilla suositut kasvit ovat myrkyllisiä. Viherammattilainen suosittelee välttämään niitä leikkipaikkojen lähellä, mutta muuten niistä ei tarvitse kokonaan luopua. Vaarallisimmat myrkkymarjat sen sijaan kannattaa jättää istuttamatta.

24.11.2022

Osakas: näin suojaat osuutesi taloyhtiölainasta

OP Ryhmän mukaan vain noin 7 prosenttia siltä otetuista taloyhtiölainoista on korkosuojattu. Jos osakas haluaa suojata oman osansa lainasta, kannattaa asiaa ensin käsitellä yhtiökokouksessa. Kolmasosa taloyhtiölainoista on otettu Uudellamaalla.

Uudenmaan

15.11.2022

Uudenmaan kiinteistöt tuottivat yli kolmanneksen kiinteistöverosta

Kiinteistöveroa on tänä vuonna kerätty lähes 2,1 miljardia euroa, kertoo Verohallinto. Reilu kolmannes kiinteistöverosta tulee Uudeltamaalta. Suurin osa kiinteistöveron maksajista on henkilöasiakkaita.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti