Joulujuhlista jaloin – vai uudella hissillä?

ARA myöntää korjausavustusta jälkiasennushissin rakentamiseen. Avustus on 1.1.2017 alkaen enintään 45 %:a hyväksytyistä kustannuksista ja sitä myönnetään hissin rakentamisesta aiheutuviin kustannuksiin, kertoo ARAn johtava ylitarkastaja Hanna Koskela Taloyhtio.netin Lakipähkinässä.

ARA myöntää avustusta myös liikuntaesteiden poistamiseen eli esimerkiksi luiskien rakentamiseen ja ulko-ovin automatisointiin. Niissäkin enimmäisavustus on 45 %.

Tavoitteena on saada esteetön kulku ulko-ovelta kotiovelle. Lisätietoja www.ara.fi ja www.hissiin.fi.

Vuoden alusta tulee voimaan uusi korjausavustuslaki, jossa yksi avustettava toimenpide on jälkiasennushissin rakentaminen. ARAn myöntämä hissiavustus on tuttu jo vanhasta laista. Hissin rakentaminen onkin tehokkaimpia toimenpiteitä esteettömyyden edistämiseksi. Avustus jälkiasennushissin rakentamiseen muuttuu kuitenkin vuoden 2017 alusta. Avustusprosentti laskee 50 %:sta 45 %:iin. Laskun jäämistä viiteen prosenttiyksikköön voidaan pitää torjuntavoittona, suurempaakin pudotusta pidettiin mahdollisena, toteaa Hanna Koskela.

Jälkiasennushissien rakentaminen on kiitettävästi lisääntynyt. Taloyhtiöiden tulee huomioida prosentin muutos päätöksenteossa. Taloyhtiöiden, jotka ovat jo päätöksen tehneet siten, että jälkiasennushissin rakentamisen edellytys on ARAn 50 %:n avustus, mutta eivät ole saaneet ARAlta vielä varsinaista avustuspäätöstä, tulee pitää uusi yhtiökokous, jossa prosentit ovat oikein. Avustusmäärärahat säilyvät 25 miljoonassa eurossa. Tätä rohkenee sanoa jo joululahjaksi, sanoo Koskela. Hän toivoo, että mahdollisemman monessa taloyhtiössä ollaan halukkaita vastaanottamaan tämä mahdollisuus. 350 taloyhtiötä (722 hissiä) sai avustuspäätöksen vuosina 2014–2016. Myös esteettömyysavustusten kysyntä taloyhtiöissä on kasvanut vuosina 2015–2016. Esteetön kulku pihalta kotiovelle mahdollistaa ikääntyville asua omassa kodissaan 6-8 vuotta pidempään ja helpottaa myös lapsiperheitä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vuokralaisen vahingonkorvausvastuu

7.8.2023

Vuokralainen vastaa itse aiheuttamistaan vahingoista

Asunnossa sattuneesta vahingosta vastaa aina vahingon aiheuttaja itse, mikäli vahingonkorvauksen edellytykset täyttyvät. Siksi myös vuokralaisen tahallisesti tai huolimattomuudella aiheuttamasta vahingosta vastaa vuokralainen itse.

Tilaajille

pesutupa

19.10.2023

Energiatehokkuutta pyykkitupaan

Helsinkiläisen As Oy Kiholinnan pesutupa uusittiin ajanmukaisemmaksi. Seinät ja katto maalattiin ja vanhan pesukoneen rinnalle hankittiin kaksi uutta pesukonetta ja kuivausrumpu. Nyt mahdollisimman moni asukas voi käyttää pyykkitupaa silloin, kun heille sopii.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

taloudellinen ahdinko

26.10.2023

Taloudellinen ahdinko estetään huolellisuudella ja avoimuudella

Asunto-osakeyhtiön konkurssia on pidetty pitkään lähinnä teoreettisena mahdollisuutena. Viime aikoina talousvaikeudet ovat kuitenkin lisääntyneet taloyhtiöissäkin. Niistä voidaan selvitä huolellisella taloudenpidolla ja avoimuudella.

2.5.2023

Taloyhtiöiden korjausrakentamisessa ei näy kasvua

Taloustilanne varjostaa edelleen raskaasti korjausrakentamisen näkymiä, käy ilmi Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometristä. Pääkaupunkiseudulla näkymät ovat heikentyneet vähiten.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti