Jo kymmenesosa uusista asuntolainoista on yli 30-vuotisia

Tavanomaista pidemmät asuntolainat ovat kääntyneet selvään nousuun kolmena viime vuotena. Suomen Pankin mukaan yli 26 vuoden mittaisia lainoja oli viime vuonna keskimäärin 12–14 prosenttia uusista asuntoluotoista. Yli 25-vuotisia lainoja on reilut 40 prosenttia uusista lainoista.

– Pitkät takaisinmaksuajat ovat kasvussa. Yli 30 vuoden asuntolainoja oli syksyllä ensimmäisen kerran yli yhdeksän prosenttia uusista asuntolainoista, Suomen Pankin neuvonantaja Hanna Putkuri kertoo Turun Sanomissa.

Suomen Pankki on toistuvasti nostanut esiin huolensa kasvaneista asuntolainoista. Myös Finanssivalvonta ryhtyi loppuvuodesta suosittelemaan selväsanaisesti pankeille pidättyväisyyttä tuloihin nähden suurten ja pitkien lainojen myöntämisessä. Taustalla on huoli kotitalouksien velkaantumisesta.

– Takaisinmaksuaikojen pidentyminen kasvattaa velkaantumista entisestään, sillä tavallista pidemmät lainat ovat usein myös tavallista suurempia. Pitkät lainaajat voivat osaltaan kannustaa ottamaan suurempia lainoja, Putkuri sanoo.

Asuntovelat ennätyskorkealla

Kotitalouksien asuntovelka on tällä hetkellä tuloihin nähden korkeammalla tasolla kuin koskaan aiemmin. Laina-ajat alkoivat vähitellen pidentyä jo 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä, jolloin ne pikkuhiljaa venyivät tuolloin tyypillisestä 15 vuodesta ensin 20 vuoteen ja sitten 25 vuoteen, joka on tällä hetkellä tavallisin takaisinmaksuaika.

– Valtaosa tätä pidemmistä lainoista on 30 tai 35 vuotta, ja näiden lainojen määrä kääntyi kasvuun kolmisen vuotta sitten, Putkuri toteaa.

Hän muistuttaa, että mitä suurempi ja pidempi laina on, sitä enemmän mahdollinen korkojen nousu vaikuttaa kotitalouksiin.

– Pidemmät laina-ajat tulevat myös aina kalliimmaksi. Ne, joilla on tuloihin nähden paljon velkaa, ovat lisäksi alttiimpia supistamaan kulutusta, millä on vaikutusta kansantalouteen, Putkuri sanoo.

Vaikka kotitalouksien asuntolainan määrä rikkoi viime vuonna ennätyksiä, pankkien luottotappiot eivät ole kääntyneet selkeään nousuun.

Erityispitkille lainoille voi tulla loppu, sillä valtiovarainministeriö pohtii parhaillaan keinoja, joilla kotitalouksien velkaantumisen kasvua pyritään hillitsemään.

Lakiesityksessä keskitytään erityisesti taloyhtiölainoihin

Hallituksen tavoitteena on saada velkaantumisen hillitsemistä koskevan lain esitysluonnos lausuntokierrokselle vielä alkuvuodesta.

VM:n rahoitusmarkkinaosaston päällikkö Pauli Kariniemi kertoo Turun Sanomille, että työryhmä on keskittynyt etenkin taloyhtiölainoihin, joiden rajoittaminen on nähty yhtenä keinona hillitä paisuvaa velkataakkaa. Suunnittelupöydällä on myös asuntoluottojen enimmäispituuden rajaaminen.

– Enimmäismaturiteetiksi ollaan nyt esittämässä kolmeakymmentä vuotta, Kariniemi sanoo. Hänen mukaansa tavoitteena on, ettei rajoituksilla olisi äkillisiä vaikutuksia kotitalouksiin, vaan pyrkimyksenä on puuttua vain erittäin pitkiin lainoihin.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

rahan hinta maaliskuussa

20.3.2023

Kiinteistölehden vertailu: Korot nousseet taloyhtiölainoissa

Uusien taloyhtiölainojen kokonaiskorot ovat nousseet, käy ilmi Suomen Kiinteistölehden lainavertailusta. Myös sijoitusasunnon omistajalle on tulossa arkisempi vuosi.

hoitovastikkeet kasvussa

28.3.2023

Taloyhtiöiden hoitovastikkeet kovassa kasvussa

Hoitokulujen nousu uhkaa useamman kuin joka viidennen taloyhtiön maksukykyä, selviää Kiinteistöliiton kyselystä. Vastikerästit ovat kuitenkin pysyneet maltillisina, eikä valtaosa yhtiöistä ole joutunut perimään ylimääräisiä vastikkeita.

asuntojen hintojen

6.4.2023

Danske Bank: asuntojen hintojen lasku pysähtyy

Danske Bankin asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen hinnat laskevat hieman kesää kohden, mutta kääntyvät loppuvuonna jo nousuun. Pankki ennustaa patoutuneen kysynnän kääntävän uudisrakentamisen kasvuun.

syyskasvit

5.9.2022

Syyskasvit ovat juuri nyt parhaimmillaan

Piha ei kuole saman tien kesän päätyttyä, vaan monet kasvit kukoistavat vielä syksylläkin. Kasvien lehtien vihreä vaihtuu ruskan väreihin ja joissakin on vielä kukkiakin syksyllä. Syksy on myös hyvää istutusaikaa.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti