Isännöitsijä vaihtuu usein

Suurin osa uudehkoista taloyhtiöistä vaihtaa isännöitsijän ensimmäisten vuosien aikana, käy ilmi Kiinteistöliiton Uudistalo-kyselystä. Vuosina 2010–2014 valmistuneissa taloyhtiöissä enää 38 prosentilla oli sopimus perustajaosakkaan valitseman isännöitsijän kanssa.

Tätä uudemmissa eli vuosina 2015–2021 rakennetuissa taloyhtiöissä alkuperäisen isännöinnin osuus oli vielä noin 60 prosenttia. Rivitaloyhtiöissä oli 13 prosentilla osakasisännöinti tai isännöintisopimus vasta tuloillaan. Rivitaloyhtiöistä hieman alle puolet oli vaihtanut isännöintinsä perustajaosakkaan valitsemasta ratkaisusta.

Alkuperäiseen isännöintiin tyytymättömät olivat usein löytäneet mielestään aiempaa paremman isännöinnin. Isännöintiinsä tyytyväisiä uusia taloyhtiöitä löytyy myös, mutta selvästi vähemmän kuin haasteista ilmoittaneita.

Hyvän isännöitsijän löytäminen oli usein vaatinut useamman vaihdoksen ja kilpailutuksen. Turbulenssia tarjontaan ovat tuoneet myös alan nopeat muutokset, yrityskaupat ja isännöitsijöiden vaihtuvuus. Pienet taloyhtiöt kokivat myös uudispuolella olevansa suuria taloyhtiöitä heikommassa asemassa isännöintipalveluiden saatavuudessa.

Isännöintiin ollaan myös tyytyväisiä

Isännöintiinsä tyytyväisiä uusia taloyhtiöitä löytyy kyselyn perusteella, mutta selvästi vähemmän kuin haasteista ilmoittaneita.

Kaleva kysyy artikkelissaan Kiinteistöliiton Pohjois-Suomen toimiston toiminnanjohtaja Johanna Laitalalta, mikä merkitys isännöitsijällä on asukkaiden etujen ajamisessa?

– Isännöitsijä on taloyhtiön edunvalvoja, asioiden valmistelija, esittelijä ja päätösten toteuttaja. Sen vähimmäistehtävä on huolehtia taloyhtiön juoksevasta hallinnosta hallituksen antamien ohjeiden mukaisesti sekä siitä, että kirjanpito on lainmukainen ja varainhoito luotettavalla tavalla järjestetty. Nämä seikat on määritelty asunto-osakeyhtiölaissa. Isännöitsijän on edistettävä taloyhtiön etua. Osakkaita tulee kohdella yhdenvertaisesti.

– Isännöitsijän valinta kuuluu yksinomaan taloyhtiön hallituksen toimivaltaan. Jos taloyhtiön ja isännöinnin yhteistyö ei suju, isännöinti kannattaa vaihtaa. Isännöitsijän valinta on tärkeä päätös. Hallitus määrittelee, millaista isännöintiä taloyhtiöön halutaan. Isännöinnin tehtäväluettelo on tässä hyvä työkalu, Laitala painottaa.

Kiinteistöliiton julkaisuun pääset tästä!

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

23.6.2015

Tarkkuus on valttia isännöitsijäntodistusta laadittaessa

Yksi isännöitsijän tärkeistä tehtävistä on isännöitsijäntodistuksen antaminen. Isännöitsijäntodistus on asiakirja, josta ilmenevät keskeisimmät asunto-osakeyhtiötä, osakkeita ja osakehuoneistoa koskevat tiedot. Osakkeenomistajalle on isännöitsijäntodistuksella merkitystä muun muassa asunto-osakkeiden kaupassa, luotonannossa ja asuntoa vuokrattaessa.

28.5.2015

Isännöintiyrityksen valitseminen

Nykyinen asunto-osakeyhtiölaki (1599/2009, AOYL) poikkeaa vanhasta siltä osin, että nykyinen sallii rekisteröidyn yhteisön, käytännössä isännöintiyrityksen, valitsemisen isännöitsijäksi. Aiemman lain perusteella isännöitsijäksi voitiin valita vain luonnollinen henkilö. Vaikka nykyinen asunto-osakeyhtiölaki on tullut voimaan 1.7.2010, on voimaanpanolaissa todettu, että yhteisön valitseminen isännöitsijäksi tulee mahdolliseksi vasta kun valtioneuvoston asetuksella on tästä säädetty.

1.4.2016

Isännöintiyhteisön valitseminen isännöitsijäksi

Nykyinen asunto-osakeyhtiölaki (1599/2009, AOYL) poikkeaa vanhasta siltä osin, että nykyinen sallii rekisteröidyn yhteisön valitsemisen isännöitsijäksi. Aiemman lain perusteella isännöitsijäksi voitiin valita vain luonnollinen henkilö. Vaikka nykyinen asunto-osakeyhtiölaki on tullut voimaan 1.7.2010, on voimaanpanolaissa todettu, että yhteisön valitseminen isännöitsijäksi tulee mahdolliseksi vasta kun valtioneuvoston asetuksella on tästä säädetty.

28.5.2015

Asiaa isännöitsijäntodistuksesta

Isännöitsijäntodistuksella on merkittävä rooli asuntokaupassa. Se on asiakirja, joka sisältää kaikki keskeisimmät tiedot ja arvoon vaikuttavat seikat kyseessä olevasta huoneistosta sekä taloyhtiöstä. Isännöitsijäntodistusta tarvitaan asuntoa myytäessä ja vuokrattaessa sekä lainaa haettaessa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti