
Isännöintiala saa uudet eettiset ohjeet
Isännöintiliitto on hyväksynyt isännöinnin uudet eettiset ohjeet, joita on valmisteltu kolme vuotta. Eettiset ohjeet tulevat voimaan helmikuun alussa 2023.
Isännöinnin hinta on edelleen kestämättömän alhainen. Alan yritysten kannattavuus on heikentynyt, vaikka samalla työmäärä ja vastuut ovat kasvaneet. Vuonna 2014 laskimme, että työmäärä isännöintiyrityksissä on lisääntynyt jopa 20 prosenttia, mutta hinnat nousivat keskimäärin vain kaksi prosenttia.
Isännöinnin työmäärä ja asiakkaiden odotukset kasvavat tasaisesti. Yli puolet isännöitsijöistä arvioi, että työhön hallitusten kanssa kuluu enemmän aikaa kuin aiemmin. Korjaukset lisääntyvät, asukkaat ikääntyvät ja sosiaaliset ongelmat yleistyvät. Nämä tekijät kuormittavat muun muassa isännöintiyritysten asiakaspalvelua.
– Erityisen huolestuttavaa on, että 77 prosenttia isännöitsijöistä ei pysty laskuttamaan kaikkea tekemäänsä työtä. Alalla onkin selvä tarve hinnoitteluremontille ja uudenlaiselle sopimiselle. Työmäärään perustuvan laskutuksen osuus kasvaa väistämättä, toteaa Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä.
Isännöinti on työvoimavaltainen toimiala ja säilyy sellaisena myös tulevaisuudessa. Palkkakustannusten lisäksi merkittävä kuluerä ovat erilaiset järjestelmät ja teknologia. Palvelua pitää pystyä tarjoamaan vuorokauden ympäri joka päivä, mikä edellyttää lisää investointeja digitaalisiin asiakaspalvelukanaviin.
Isännöintiliitto on hyväksynyt isännöinnin uudet eettiset ohjeet, joita on valmisteltu kolme vuotta. Eettiset ohjeet tulevat voimaan helmikuun alussa 2023.
Isännöintiyritykset laskuttavat taloyhtiöiltä kiinteän kuukausipalkkion lisäksi erillisveloituksia. Niiden suuruus vaihtelee huomattavasti. Erillisveloitukset ovat nousseet vuoteen 2020 verrattuna.
Oikeanlaisen isännöinnin valinta on yksi taloyhtiön hallituksen tärkeimmistä päätöksistä. Isännöitsijän on oltava osaava ja luotettava, jotta taloyhtiö voi toimia tehokkaasti, taloudellisesti ja suunnitelmallisesti.
Teknisiä isännöitsijöitä kouluttava Eero Oldén kertoo, miten tekninen isännöitsijä eroaa perinteisestä isännöitsijästä. Tekninen isännöitsijä voi esimerkiksi antaa suosituksia ja ehdotuksia taloyhtiön korjaushankkeissa sekä valvoa osakkaiden muutostöitä.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään