ISA on lupaus vastuullisesta isännöinnistä

Taloyhtiöiden olisi hyvä valita isännöintitoimistoksi ISA-auktorisoitu yritys, tällöin taloyhtiö voi luottaa siihen, että isännöintiyritys toimii eettisesti oikein. Isännöitsijältä olisi myös hyvä vaatia auktorisoitu isännöitsijä -pätevyys.

Tässä heti alkuun nostan oman käden ylös virheen merkiksi. Me emme omassa taloyhtiössä vaatineet ISA-auktorisointia yrityksiltä isännöintiä kilpailutettaessa muutama vuosi sitten. Nyt jos kilpailutus olisi ajankohtaista, niin vaatisin. Jos ISA-auktorisointi on hankala ymmärtää alaa keskivertoa paremmin tuntevalle hallituksen puheenjohtajalle, niin miten tavallinen taloyhtiön hallituksen jäsen voisi ISA-auktorisointia painottaa kilpailutuksessa? Tässä muutama pointti listattuna, miksi kannattaa valita ISA-auktorisoitu yritys hoitamaan isännöinti.

ISA-auktorisoitu yritys on miettinyt omat prosessinsa kuntoon

Välillä kuulee kauhujuttuja siitä, miten isännöitsijä on kavaltanut taloyhtiön rahat. Usein näissä tapauksissa kyseessä on ollut pieni yritys. ISA-auktorisointi ei petoksilta itsessään suojaa, mutta hankaloittaa ainakin epärehellistä toimintaa.

Isännöintiyritys, jolla on auktorisointi, tunnistaa nimen perässä olevista kolmesta kirjaimesta ISA. Yritys on tällöin käynyt läpi prosessin, missä sitä on arvioitu useiden henkilöiden ja kriteerien mukaan.  Yrityksen toiminta on läpinäkyvää ja sen perusasiat ovat kunnossa. Henkilökunta tietää, mitä se tekee ja henkilökuntaa myös koulutetaan jatkuvasti ja heidän hyvinvointiin panostetaan. Auditointi tulee uusia kolmen vuoden välein. Auditoinnin suorittaa riippumaton taho, Det Norske Veritas.

– Auditointi kehittää yritystä, sillä se joutuu miettimään omia toimintamallejaan, toteaa ISA ry:n asiamies Juha-Pekka Manninen.

Yritysauktorisoinnin kriteereitä on hieman uudistettu viime keväänä ja syksyllä auditoidaan ensimmäiset pilottikohteet uusien auditointikriteerien pohjalta.

Toiminta on eettistä

ISA-yritys toimii vastuullisesti. Yritys noudattaa isännöinnin eettisiä ohjeita. Hyvä isännöintitapa -ohjeistuksella turvataan isännöintitehtävien riittävän korkeatasoinen hoitaminen, kiinteistönpidon osaamisen lisääntyminen ja alan yleisen arvostuksen kehittyminen.

– Asiakkaiden eli taloyhtiöiden olisi hyvä vaatia isännöintiyritykseltä hyvän isännöintitavan noudattamista, Manninen huomauttaa.

– Mikäli asiakkaat eivät tätä vaadi niin isännöintiyrityksille ei tule painetta hankkia ISA-auktorisointia, Manninen jatkaa.

Mikäli isännöintiyrityksen toiminnassa on asiakkaan mielestä jotain vialla, voi taloyhtiö tehdä yrityksestä kantelun ISA ry:lle, joka voi tarvittaessa poistaa auktorisoinnin yritykseltä.

Auktorisoidut isännöitsijät vielä harvassa

Kun taloyhtiöt oppivat ensin vaatimaan ISA-auktorisoitua isännöintitoimistoa, niin seuraava askel on auktorisoidun isännöitsijän vaatiminen hoitamaan taloyhtiön toimintaa. Auktorisointi on takuu siitä, että isännöitsijällä on kokemusta ja hän kouluttaa itseään jatkuvasti. Auktorisointi pitää uusia kuuden vuoden välein. Tentistä eivät kaikki pääse läpi.

– Kynnys tenttiin osallistumiseen tuntuu olevan korkea, monia pelottaa tentissä reputtaminen, Manninen kertoo.

Moni isännöitsijä myös kokee, että työnantaja ei arvosta pätevyyden hankintaa.

– Jos pätevyyden suorittamisen joutuu maksamaan omasta pussistaan ja sen suorittaminen ei tuo lisäarvoa omaan työhön, niin pätevyyttä ei hankita, Manninen toteaa.

Auktorisoitu isännöitsijä on ylpeästi alan ammattilainen. Jos hänen osaamisensa vain tulisi paremmin asiakkaiden tietoon.

Tällä hetkellä 70 isännöitsijää on suorittanut Auktorisoitu isännöitsijä -pätevyyden.

Hintaa vs. laatu              

Kun isännöintiä kilpailutetaan, olisi taloyhtiöiden hyvä kiinnittää huomiota hinnan lisäksi myös laatuun. Millaisilla resursseilla isännöintiyritys toimii, kuka esimerkiksi sijaistaa omaa isännöitsijää lomien aikana? Löytyykö yrityksestä osaaminen siihen, mitä juuri oma taloyhtiö tarvitsee? Tämä olisi taloyhtiön hyvä tunnistaa jo ennen kilpailutusta.

– Taloyhtiöiden olisi hyvä osata kilpailuttaa isännöintiä, tällöin löydetään oikea toimisto oikeaan tarpeeseen ja vaihtaminen vähenee. Jatkuvuutta tarvitaan toiminnankehittämiseen, Manninen muistuttaa.

Kun kilpailutat isännöintiä:

  • Tunnista oman taloyhtiön tarpeet. Millaista isännöintiä olette hakemassa?
  • Vaadi vastuullista isännöintiä. Vaadi yritykseltä ISA-auktorisointi ja auktorisoitu isännöitsijä hoitamaan isännöintiä.
  • Tapaa yritys ennen sopimuksen laatimista. Haastattele yritykset ennen sopimuksen tekoa ja pyydä referenssejä. Tutustu ja vertaile myös isännöinnin erillistehtäväluettelon sisältöjä ja hintoja.
  • Tee aina kirjallinen sopimus.

Isännöinnin auktorisointi ISA ry

Isännöinnin Auktorisointi ISA ry ylläpitää ja kehittää isännöinnin auktorisointijärjestelmää, auktorisoi isännöitsijöitä ja isännöintiyrityksiä ja valvoo niiden toimintaa.

Toiminnallaan ISA edistää ammattimaista ja kehittyvää isännöintiä sekä pitkäjänteistä kiinteistöjen ylläpitoa.

ISA-yhteisöön kuuluu 195 isännöintiyritystä ja -toimipaikkaa.

Tutustu ISA ry:hyn www.isayhdistys.fi/

Kirjoittaja toimii taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana etutöölöläisessä taloyhtiössä kahdeksatta vuotta.   

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

14.12.2022

Isännöintiala saa uudet eettiset ohjeet

Isännöintiliitto on hyväksynyt isännöinnin uudet eettiset ohjeet, joita on valmisteltu kolme vuotta. Eettiset ohjeet tulevat voimaan helmikuun alussa 2023.

20.7.2022

Omatoimi-isännöitsijä on paljon vartija

Omatoimi-isännöitsijällä eli oto-isännöitsijällä on paljon vastuuta. Hänen täytyy tuntea asunto-osakeyhtiölaki ja ymmärtää hallintoa, taloutta ja kiinteistön ylläpitoa. Oto-isännöitsijän tehtävään ei pidä lähteä kylmiltään.

27.7.2022

Oto- vai ammatti-isännöinti, kumpi sopisi yhtiöömme?

Oikeanlaisen isännöinnin valinta on yksi taloyhtiön hallituksen tärkeimmistä päätöksistä. Isännöitsijän on oltava osaava ja luotettava, jotta taloyhtiö voi toimia tehokkaasti, taloudellisesti ja suunnitelmallisesti.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti