
Pidä patteriverkosto kunnossa
Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.
Syyskelit aloittavat rakennusten lämmityskauden. Ensin kannattaa kuitenkin huoltaa LVI-laitteet ja varmistaa, että lämmitysjärjestelmä toimii moitteettomasti. Samalla on hyvä puntaroida rakennuksen energiatehokkuusasioita.
Syyshuolto kannattaa aloittaa tarkastamalla lämmitysjärjestelmän automatiikan ja pumppujen toiminta sekä uusimalla rikkoontuneet osat esim. termostaattiset patteriventtiilit. Samalla tutkitaan ilmanvaihtojärjestelmien suodattimien ja venttiilien puhtaus sekä automatiikan toiminta. Seuraavaksi katsastetaan lämpimän käyttövesiverkoston painetaso ja lämpötila sekä vesijohtokalusteiden kunto: vuotavat ja vettä törsäävät kalusteet kannattaa vaihtaa nykyaikaisiin vettä säästäviin.
Mikäli rivi- tai kerrostalohuoneistojen lämpötiloissa on usean asteen eroja, lämmitysjärjestelmän perussäätö on paikallaan.
– Toimiva LVI-järjestelmä lisää asumisviihtyvyyttä ja pitää lämmityskustannukset kurissa. Jos oma taito ei riitä, apua saat paikkakuntasi LVI-liikkeistä, toimialapäällikkö Arvo Ylönen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä vinkkaa.
Lämmitystapamuutos lisää energiatehokkuutta
Syyshuollon yhteydessä kannattaa myös miettiä vanhan rakennuksen energiatehokkuuden parantamista taloteknisin toimenpitein.
– Käytännön toimenpiteitä ovat mm. lämmitystapamuutokset, joissa lisätään uusiutuvan energian käyttöä, sekä ilmanvaihtojärjestelmän uusiminen ja rakennuksen ulkovaipan tiivistäminen, Ylönen kertoo.
– Korjausrakentamisen energiatehokkuusmääräykset edellyttävät energiatehokkuuden parantamista luvanvaraisten korjaushankkeiden yhteydessä. Tahmea uudisrakentaminen vapauttaa osaavaa työvoimaa korjaushankkeisiin, eli nyt niitä kannattaa käynnistää.
Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.
Pakkasilla kannattaa tarkastaa lämmitysjärjestelmän toiminta säännöllisesti. Järjestelmän puutteellinen toiminta paljastuu helpoiten pakkasilla, kun sen pitäisi tuottaa eniten lämpöä. Aktiivisella seuraamisella ongelmat voidaan havaita ajoissa.
Vuonna 2020 lämmitysremontti aiottiin lähiaikoina teettää vain joka kymmenennessä omakotitalossa, viime ja tänä vuonna remontti oli lähiaikoina aikeissa jo joka neljännessä pientalossa. Monessa omakotitalossa lämmitysremontti on ajankohtainen, sillä 40 prosentilla on käytössään alkuperäinen lämmitysjärjestelmä. Alle neljännes on uusinut koko lämmitysjärjestelmänsä 20 viime vuoden aikana ja vajaa 40 prosenttia puolestaan on korjannut alkuperäistä järjestelmää osittain.
Asuminen muodostaa suurimman osan suomalaisen hiilijalanjäljestä. Isännöintiliitto listasi viisi tapaa, joilla kerrostalossa asuva ihminen voi pienentää hiilijalanjälkeään.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään