Olemassa olevien rakennusten energialuokka (englanninkielinen lyhenne MEPS) voi jo ensi vuonna vaikuttaa asuntojen vuokrattavuuteen. Taloja, joissa on suuri energiankulutus ei voida jatkossa ehkä enää vuokrata, mikäli Euroopan komissio antaa asiasta direktiivin lähivuosina.
Ranskassa on kiellettyä vuokrata F- ja G-energiakategorian koteja vuodesta 2028 lähtien. Sitten vaatimuksia tiukennetaan edelleen vuoteen 2034 asti, jolloin voidaan vuokrata vain kerrostaloasuntoja, joiden energialuokka on E tai parempi. Alankomaissa on tehty kovia päätöksiä toimistorakennusten suhteen. Vain toimistoja, joiden energialuokka on C tai sitä alhaisempi voidaan vuokrata vuodesta 2023 alkaen.
Kyse on nykyisten rakennusten energiatehokkuuden minimivaatimuksesta: Minimum Energy Performance Standard/ MEPS. EU:ssa keskustellaan nyt Ranskan ja Hollannin mallin käyttöönotosta kaikissa EU-maissa. Tarkkaa ehdotusta ei vielä ole, mutta komission signaali on, että se on tulossa. MEPS:iä pidetään osana EU: n remonttiaaltoa, ja siitä tulee virallisesti osa rakennusten energiatehokkuutta koskevaa direktiiviä, EPBD:tä.
Ehdotus jo tänä vuonna
Komission ehdotusta odotetaan jo tänä vuonna, minkä jälkeen neuvosto, parlamentti ja komissio sen hyväksyvät. Kaikissa Pohjoismaissa merkittävä osa kiinteistöistöistä löytyy F- tai G-energialuokasta, eikä niitä sen vuoksi ehkä voida vuokrata tulevaisuudessa. Kansallisia sopeuttamismahdollisuuksia kuitenkin odotetaan.
BPIE (Buildings Performance Institute Europe) -tutkimuslaitoksessa työskentelevä Jonathan Volt on tutkinut Euroopan komission puolesta maita, jotka jo harjoittavat MEPS:ää omasta aloitteestaan.
‒ Se on yksi harvoista välineistä, jotka voivat todella lisätä peruskorjauksen vauhtia ja syvyyttä Euroopassa. Euroopassa alan osuus on 36 prosenttia kaikista päästöistä, Jonathan Volt sanoo.
Euroopan ilmastotavoitteen saavuttamiseksi vuoteen 2030 mennessä rakennusalan on vähennettävä päästöjään 60 prosenttia. Mutta todella ”syväkorjauksia”, jotka vähentävät energiaa 60 prosenttia tai enemmän, tapahtuu nyt vajaassa 0,2 prosentissa Euroopan hankkeista.
‒ Tärkeä syy MEPS: n käyttöönottoon Ranskassa on energiaköyhyys. He tietysti haluavat käsitellä rakennuksia, jotka kuluttavat aivan liian paljon energiaa. Mutta täällä asuvat myös kaikkein heikoimmassa asemassa olevat, joiden köyhyys johtuu osittain kyvyttömyydestä maksaa korkeita energialaskuja. Siksi he haluavat painostaa kiinteistönomistajia, joilla ei ole kannustimia kunnostamiseen, Jonathan Volt toteaa.
Tuleviin vaatimuksiin on jo alettu sopeutua
Volt ei usko, että kiinteistönomistajille on valtava ongelma hyväksyä uutta direktiiviä, sillä tutkituissa maissa on nähty, että kiinteistönomistajat ovat jo alkaneet tehdä päätöksiä ja sopeutua tuleviin vaatimuksiin.
‒ Tämä voi pakottaa peruskorjauksiin, joita ei ole suunniteltu. Suurin ongelma syntyy, jos EU suunnittelee MEPS: n yhtenäiseksi vaatimukseksi, jota pitäisi soveltaa kaikissa maissa, Ruotsin Kiinteistönomistajien liiton kehitysjohtaja Rikard Silverfur sanoo.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään