EU:n uudet energiavaatimukset voivat estää vuokraamisen

Olemassa olevien rakennusten energialuokka (englanninkielinen lyhenne MEPS) voi jo ensi vuonna vaikuttaa asuntojen vuokrattavuuteen. Taloja, joissa on suuri energiankulutus ei voida jatkossa ehkä enää vuokrata, mikäli Euroopan komissio antaa asiasta direktiivin lähivuosina.

Ranskassa on kiellettyä vuokrata F- ja G-energiakategorian koteja vuodesta 2028 lähtien. Sitten vaatimuksia tiukennetaan edelleen vuoteen 2034 asti, jolloin voidaan vuokrata vain kerrostaloasuntoja, joiden energialuokka on E tai parempi. Alankomaissa on tehty kovia päätöksiä toimistorakennusten suhteen. Vain toimistoja, joiden energialuokka on C tai sitä alhaisempi voidaan vuokrata vuodesta 2023 alkaen.

Kyse on nykyisten rakennusten energiatehokkuuden minimivaatimuksesta: Minimum Energy Performance Standard/ MEPS. EU:ssa keskustellaan nyt Ranskan ja Hollannin mallin käyttöönotosta kaikissa EU-maissa. Tarkkaa ehdotusta ei vielä ole, mutta komission signaali on, että se on tulossa. MEPS:iä pidetään osana EU: n remonttiaaltoa, ja siitä tulee virallisesti osa rakennusten energiatehokkuutta koskevaa direktiiviä, EPBD:tä.

Ehdotus jo tänä vuonna

Komission ehdotusta odotetaan jo tänä vuonna, minkä jälkeen neuvosto, parlamentti ja komissio sen hyväksyvät. Kaikissa Pohjoismaissa merkittävä osa kiinteistöistöistä löytyy F- tai G-energialuokasta, eikä niitä sen vuoksi ehkä voida vuokrata tulevaisuudessa. Kansallisia sopeuttamismahdollisuuksia kuitenkin odotetaan.

BPIE (Buildings Performance Institute Europe) -tutkimuslaitoksessa työskentelevä Jonathan Volt on tutkinut Euroopan komission puolesta maita, jotka jo harjoittavat MEPS:ää omasta aloitteestaan.

‒ Se on yksi harvoista välineistä, jotka voivat todella lisätä peruskorjauksen vauhtia ja syvyyttä Euroopassa. Euroopassa alan osuus on 36 prosenttia kaikista päästöistä, Jonathan Volt sanoo.
Euroopan ilmastotavoitteen saavuttamiseksi vuoteen 2030 mennessä rakennusalan on vähennettävä päästöjään 60 prosenttia. Mutta todella ”syväkorjauksia”, jotka vähentävät energiaa 60 prosenttia tai enemmän, tapahtuu nyt vajaassa 0,2 prosentissa Euroopan hankkeista.

‒ Tärkeä syy MEPS: n käyttöönottoon Ranskassa on energiaköyhyys. He tietysti haluavat käsitellä rakennuksia, jotka kuluttavat aivan liian paljon energiaa. Mutta täällä asuvat myös kaikkein heikoimmassa asemassa olevat, joiden köyhyys johtuu osittain kyvyttömyydestä maksaa korkeita energialaskuja. Siksi he haluavat painostaa kiinteistönomistajia, joilla ei ole kannustimia kunnostamiseen, Jonathan Volt toteaa.

Tuleviin vaatimuksiin on jo alettu sopeutua

Volt ei usko, että kiinteistönomistajille on valtava ongelma hyväksyä uutta direktiiviä, sillä tutkituissa maissa on nähty, että kiinteistönomistajat ovat jo alkaneet tehdä päätöksiä ja sopeutua tuleviin vaatimuksiin.

‒ Tämä voi pakottaa peruskorjauksiin, joita ei ole suunniteltu. Suurin ongelma syntyy, jos EU suunnittelee MEPS: n yhtenäiseksi vaatimukseksi, jota pitäisi soveltaa kaikissa maissa, Ruotsin Kiinteistönomistajien liiton kehitysjohtaja Rikard Silverfur sanoo.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloudellinen hyvinvointi

29.11.2023

Kaupallinen yhteistyö

Säästäminen ja lainojen yhdistely – tie taloudelliseen hyvinvointiin

Taloudellisen hyvinvoinnin rakentaminen vaatii viisaita päätöksiä. Tässä artikkelissa tutustutaan kahteen tärkeään seikkaan, jotka voivat muodostaa vankan perustan vauraammalle taloudelle: säästämiseen ja lainojen yhdistelyyn.

Halvinlaina.fi

taloyhtiön ikkunaremontti

5.9.2023

Kaupallinen yhteistyö

Lue vinkit onnistuneeseen taloyhtiön ikkunaremontin toteutukseen

Taloyhtiön ikkunaremontti on monivaiheinen kokonaisuus, jonka vuoksi jo kilpailutusvaiheessa on hyvä olla huolellinen. Pihlan asiantuntija listaa viisi vinkkiä, joilla kilpailutus onnistuu ja jotka varmistavat ikkunaremontin onnistuneen toteutuksen.

Pihla-Tiivi

yrityslaina

30.5.2023

Kaupallinen yhteistyö

Parhaat vinkit ja vaihtoehdot yrityslainan hakemiseen

Joskus yritys tulee tilanteeseen, jossa laina on paras vaihtoehto. Aihe voi tuntua vieraalta ja jopa hieman pelottavalta. Tässä artikkelissa on tietoa yrityslainan hakemisesta ja hyviä vinkkejä ja vaihtoehtoja yrityksille, jotka harkitsevat yrityslainan ottamista.

Halvinlaina.fi

aurinkovoimalan hankinta

5.10.2023

Ota nämä huomioon aurinkovoimalan hankinnassa

Taloyhtiöiden asukkaat voivat hyödyntää aurinkopaneeleiden tuottamaa sähköä omassa taloudessaan energiayhteisön avulla. Energiayhteisö tarkoittaa taloyhtiön osakkaiden yhteenliittymää, joka perustetaan yhteistä sähköntuotantoa varten.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti