Ilmalämpöpumppujen suosio on noussut vuosittain tasaisesti. Sähkön ja öljyn hinnannousujen vuoksi lämpöpumppujen suosion on oletettu kasvavan entisestään. Nyt EU maalaa kuitenkin tummia pilviä niiden käytölle kesken kriisiä, jossa haetaan vaihtoehtoja lämmitykseen ja ilmastointiin.
Ilmalämpöpumput toimivat fluoratuilla kasvihuonekaasuilla, eli F-kaasuilla. Niiden käyttöä on jo nyt rajoitettu ammattikylmälaitteissa ja uusissa asennuksissa. Kieltoa perustellaan kasvihuonekaasujen päästövähennystarpeella.
Uusi rajoitus sulkisi markkinoilta pois sellaiset ilmalämpöpumput, joissa kylmäaineen lämmityspotentiaalia mittaava GWP-arvo ylittää lukeman 750. Nykymarkkinoiden pumpuissa käytetään yleisimmin R32-nimellä kulkevaa kylmäainetta, joka mahtuu raja-arvojen alle, mikäli sitä on alle kolme kiloa. Suurin osa nykypumpuista täyttää kuitenkin kriteerit.
Suomen lämpöpumppuyhdistyksen Sulpun mukaan ilmalämpöpumppuja on Suomessa käytössä yli miljoona. Sulpun toimittajanjohtaja Jussi Hirvonen toteaa Iltalehden uutisessa, että ehdotus on tosiaan jyrkkä lämpöpumppualan kannalta, mutta se ei tullut yllätyksenä.
– Kielto ei kuitenkaan koske olemassa olevien pumppujen huoltoa, eli ei ole pelkoa siitä, että meille jäisi nyt miljoonaa käyttämätöntä pumppua, Hirvonen kertoo.
Sen sijaan uudet myytävät pumput toimisivat kiellon jälkeen uudenlaisilla kylmäaineilla, mikä edellyttäisi niiden herkkyyden takia asennuksessa uusia tapoja ja lisäkoulutusta.
– Niitä hyväksyttyjäkin aineita kyllä jo löytyy, mutta niissä on sitten se puoli, että ne ovat palovaarallisempia ja räjähdysherkempiä, Hirvonen sanoo.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään