EU ajaa kieltoa nykyisille ilmalämpöpumpuille. Syynä tiukempi sääntely käytettäville kylmäaineille

Ilmalämpöpumppujen suosio on noussut vuosittain tasaisesti. Sähkön ja öljyn hinnannousujen vuoksi lämpöpumppujen suosion on oletettu kasvavan entisestään. Nyt EU maalaa kuitenkin tummia pilviä niiden käytölle kesken kriisiä, jossa haetaan vaihtoehtoja lämmitykseen ja ilmastointiin.

Ilmalämpöpumput toimivat fluoratuilla kasvihuonekaasuilla, eli F-kaasuilla. Niiden käyttöä on jo nyt rajoitettu ammattikylmälaitteissa ja uusissa asennuksissa. Kieltoa perustellaan kasvihuonekaasujen päästövähennystarpeella.

Uusi rajoitus sulkisi markkinoilta pois sellaiset ilmalämpöpumput, joissa kylmäaineen lämmityspotentiaalia mittaava GWP-arvo ylittää lukeman 750. Nykymarkkinoiden pumpuissa käytetään yleisimmin R32-nimellä kulkevaa kylmäainetta, joka mahtuu raja-arvojen alle, mikäli sitä on alle kolme kiloa. Suurin osa nykypumpuista täyttää kuitenkin kriteerit.

Suomen lämpöpumppuyhdistyksen Sulpun mukaan ilmalämpöpumppuja on Suomessa käytössä yli miljoona. Sulpun toimittajanjohtaja Jussi Hirvonen toteaa Iltalehden uutisessa, että ehdotus on tosiaan jyrkkä lämpöpumppualan kannalta, mutta se ei tullut yllätyksenä.

– Kielto ei kuitenkaan koske olemassa olevien pumppujen huoltoa, eli ei ole pelkoa siitä, että meille jäisi nyt miljoonaa käyttämätöntä pumppua, Hirvonen kertoo.

Sen sijaan uudet myytävät pumput toimisivat kiellon jälkeen uudenlaisilla kylmäaineilla, mikä edellyttäisi niiden herkkyyden takia asennuksessa uusia tapoja ja lisäkoulutusta.

– Niitä hyväksyttyjäkin aineita kyllä jo löytyy, mutta niissä on sitten se puoli, että ne ovat palovaarallisempia ja räjähdysherkempiä, Hirvonen sanoo.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

sähkölaitteesta

2.3.2023

Sähkölaitteesta alkaneet palot lisääntyivät viime vuonna

Sähkölaitteesta tai sähköasennuksesta alkaneiden tulipalojen määrä on lisääntynyt kahdessa vuodessa noin parilla sadalla, kertoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Eniten paloja saa alkunsa lieden huolimattomasta käytöstä.

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

korjausrakentaminen

12.5.2022

Taloyhtiöiden korjaushankkeet kasvussa – Sähköautojen latauspisteet listan kärjessä

Korjausrakentaminen lisääntyy taloyhtiöissä tulevina vuosina. Yleisimpiä korjaushankkeita ovat sähköautojen latauspisteiden asennus, julkisivujen saneeraus ja piharakenteiden parannus. Kiinteistöliiton Korjausrakentamisbarometrista selviää, miksi korjaushankkeet ovat nyt kasvussa.

21.4.2022

Sähköautoilu yleistyy. Taloyhtiö -Oletko valmis?

Liikenne- ja viestintäministeriön sivuilla olevan ennusteen mukaan Suomessa arvioidaan olevan vuoteen 2030 mennessä jopa 600 000 sähkökäyttöistä henkilöautoa, kun tällä hetkellä niitä on liikenteessä vajaa 100 000 (joista täyssähköautoja vajaa 30 000). Määrän yleistyessä päänvaivaa saattavat aiheuttaa autojen latauspisteet sekä niitä koskeva lainsäädäntö. Suomen johtava Taloyhtiötapahtuma kokoaa yhteen taloyhtiöiden päättäjät ja kira-alan asiantuntijat saman katon […]

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti