EU ajaa kieltoa nykyisille ilmalämpöpumpuille. Syynä tiukempi sääntely käytettäville kylmäaineille

Ilmalämpöpumppujen suosio on noussut vuosittain tasaisesti. Sähkön ja öljyn hinnannousujen vuoksi lämpöpumppujen suosion on oletettu kasvavan entisestään. Nyt EU maalaa kuitenkin tummia pilviä niiden käytölle kesken kriisiä, jossa haetaan vaihtoehtoja lämmitykseen ja ilmastointiin.

Ilmalämpöpumput toimivat fluoratuilla kasvihuonekaasuilla, eli F-kaasuilla. Niiden käyttöä on jo nyt rajoitettu ammattikylmälaitteissa ja uusissa asennuksissa. Kieltoa perustellaan kasvihuonekaasujen päästövähennystarpeella.

Uusi rajoitus sulkisi markkinoilta pois sellaiset ilmalämpöpumput, joissa kylmäaineen lämmityspotentiaalia mittaava GWP-arvo ylittää lukeman 750. Nykymarkkinoiden pumpuissa käytetään yleisimmin R32-nimellä kulkevaa kylmäainetta, joka mahtuu raja-arvojen alle, mikäli sitä on alle kolme kiloa. Suurin osa nykypumpuista täyttää kuitenkin kriteerit.

Suomen lämpöpumppuyhdistyksen Sulpun mukaan ilmalämpöpumppuja on Suomessa käytössä yli miljoona. Sulpun toimittajanjohtaja Jussi Hirvonen toteaa Iltalehden uutisessa, että ehdotus on tosiaan jyrkkä lämpöpumppualan kannalta, mutta se ei tullut yllätyksenä.

– Kielto ei kuitenkaan koske olemassa olevien pumppujen huoltoa, eli ei ole pelkoa siitä, että meille jäisi nyt miljoonaa käyttämätöntä pumppua, Hirvonen kertoo.

Sen sijaan uudet myytävät pumput toimisivat kiellon jälkeen uudenlaisilla kylmäaineilla, mikä edellyttäisi niiden herkkyyden takia asennuksessa uusia tapoja ja lisäkoulutusta.

– Niitä hyväksyttyjäkin aineita kyllä jo löytyy, mutta niissä on sitten se puoli, että ne ovat palovaarallisempia ja räjähdysherkempiä, Hirvonen sanoo.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.10.2019

Suomen vuokramarkkinat toimivat hyvin – markkinatalous toimii vuokralaisten hyväksi

Suomen Vuokranantajien tuoreen vuokramarkkinakatsauksen mukaan markkinatalous toimii vuokralaisten hyväksi Suomen vuokramarkkinoilla. Katsauksen mukaan eri alueiden eriytyminen vahvistuu tulevina vuosina. Pääkaupunkiseudun ja muiden kasvukeskusten kehitystä vauhdittamaan tarvitaan asuntotuotantoa myös tulevina vuosina.

29.6.2017

Suomen asuntomarkkinat eivät ole ylikuumenemassa

Välittäjien tekemien käytettyjen asuntojen kauppa on kasvanut Suomessa tammi–toukokuun 2017 aikana alle prosentin edellisvuoteen verrattuna. Paikkakuntakohtaiset erot ovat kuitenkin yllättävänkin suuria. Finanssivalvonnan aikeet sääntelyn tiukentamisesta lainakaton ehtoja kiristämällä ovat saattaneet jo vaikeuttaa esimerkiksi ensiasunnon ostajien mahdollisuuksia hankkia oma koti.

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

15.6.2016

Taloyhtiöille uusia keinoja puuttua tupakoinnin asumishaittoihin

Tupakointi ja sen rajoittamisen keinot taloyhtiössä on ollut ja tulee jatkossakin olemaan paljon keskustelua herättävä aihe. Taloyhtiön yleisissä tiloissa ja yleisillä alueilla tupakoinnin rajoittaminen on ollut mahdollista jo nykylainsäädännön nojalla. Uuden tupakkalain myötä taloyhtiön käyttöön tulee uusia keinoja rajoittaa tupakoinnin aiheuttamia terveys- ja hajuhaittoja myös yksinomaan asukashallinnassa olevilla alueilla ja tiloissa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti