Energiaremontit vaikeita taloyhtiöille

Hankintavaikeudet, monimutkaisuus ja tarjonnan pirstoutuneisuus viivästyttävät taloyhtiöiden energiaremonttien toteutusta, kirjoittavat Aalto-yliopiston Sampsa Hyysalo, Pekka Murto, Jouni Juntunen ja Mikko Jalas Tekniikka&Talouden artikkelissa.

Kirjoittajien mukaan toteutuneita energiaremontteja on muutamia edelläkävijäkohteita lukuun ottamatta vähän. Tällaisissa kohteissa remontin menestyksekäs läpivienti on edellyttänyt sitä, että taloyhtiöissä on ollut tekniikan alan osaamista tai suora kontakti suunnittelijaan, joka oli myös valvonut hanketta.

He kartoittivat tavallisen taloyhtiön näkökulman energiaremonttiin siten, että tutkija pyrki valmistelemaan esityksen energiaremontista kahden taloyhtiön hallituksille. Selvityksiin ja tarjouksiin kului työaikaa 83 tuntia 22 viikon aikana, eivätkä kaikki energiaremontin epävarmuustekijät silti ratkenneet. Selvitykset paljastivat, että taloyhtiöille oli tarjolla yhteensä 50 osaratkaisua, joista toimivan energiaremontin yhdistelmän voisi koota. Tarjonta oli pirstaloitunutta ja jokainen tekninen ratkaisu tuli eri toimittajalta, joista kukin tarjosi vain sitä, mitä pystyivät itse toimittamaan. Julkinen energianeuvonta tarjosi vain yleisen tason opastusta. Osaavaa energiakonsulttiakaan ei  selvityksen aikana onnistuttu löytämään.

Selvitys osoitti, että harva taloyhtiö pystyy nykytilanteessa tekemään tarvittavat selvitykset energiaremontista, eikä ammattitaitoinen isännöitsijäkään ole helpon tehtävän edessä.

Kirjoittajat ehdottivat neljää asiaa tilanteen parantamiseksi: ensinnäkin energianeuvonta voisi ylläpitää listaa sertifioiduista energiaremontteja suunnittelevista ja valvovista konsulteista. Olisi myös syytä harkita taloyhtiöille suunnattua tukea remonttien suunnitteluun ja hankintaan. Energiaremontin osaratkaisujen soveltuvuuden arviointia tulisi helpottaa esimerkiksi nettipohjaisilla laskureilla. Lopuksi laajempien toimijajoukkojen olisi syytä kiinnostua avaimet käteen -toteutuksen tarjoamista taloyhtiöiden energiaremontteihin; nykyisin ratkaisun tarjoajia on vähän ja niiden tarjoukset ovat merkittävästi osaratkaisujen yhdistelmähintaa kalliimpia.

Lue lisää Tekniikka&Talouden artikkelista.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

15.10.2018

Taloyhtiöille suunnatut Energiaremontit laajenevat Tampereelle

Tamperelaiset kerrostaloyhtiöt voivat säästää jopa 15 miljoonaa euroa vuodessa Energiaremonttien avulla. Eniten potentiaalia on keskustassa ja isoissa kaupunginosissa, kuten Hervannassa ja Tesomalla. Taloyhtiöille suunnattu Energiaremontti-palvelu laajenee pääkaupunkiseudulta isoihin kaupunkeihin.

6.2.2018

OP mukaan rahoittamaan taloyhtiöiden energiaremontteja – tavoitteena säästää sekä rahaa että energiaa

OP ja LeaseGreen aloittavat yhteistyössä taloyhtiöiden energiaremonttien tarjoamisen. Energiaremontin tavoitteena on vähentää taloyhtiön energiakuluja. Asuminen on yksi suurimmista suomalaisten hiilijalanjälkeä kasvattavista tekijöistä.

19.6.2019

Jalkakäytävän paikalle tehdystä muurista harmia taloyhtiöille Turussa

Grynderi rakensi taloyhtiöille kauniin muurin. Se vain tuli katualueelle. Kaupunki ehti jo painaa hyväksyntäleimat.

11.6.2020

GBCF: Taloyhtiöissä miljardien liiketoimintamahdollisuudet ilmastoviisaille palveluille

Taloyhtiöiden kiinnostus rakennusten ilmastovaikutusten vähentämiseen on kasvussa. Taloyhtiöt tarjoavat yrityksille miljardien eurojen liiketoimintamahdollisuudet energiankulutuksen ja päästöjen vähentämiseen 2020-luvulla. Ratkaisuilta vaaditaan helppoutta, selkeyttä ja kustannustehokkuutta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti