Energiaremontit puhuttavat yhtiökokouksissa

Hallituksen ja isännöitsijän kannattaa varautua vastaamaan tulevissa yhtiökokouksissa energiaremontteihin liittyviin kysymyksiin. Vaikka remonteista ei vielä tehtäisi päätöksiä, on energiatehokkuuteen liittyvä näkökulma hyvä ottaa huomioon esimerkiksi hallituksen kunnossapitotarveselvitystä laadittaessa ja tulevien korjaushankkeiden suunnittelussa.

– Osakkeenomistajat ovat kiinnostuneita siitä, mitä energiatehokkuuteen tähtääviä toimenpiteitä omassa taloyhtiössä aiotaan tehdä. Energiakustannusten nousu ja halu hillitä ilmastonmuutosta näkyvät keskustelussa, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jenni Valkama sanoo.

Energiatehokkuuden parantamisessa puhutaan usein putkiremonteista, sillä vesi on taloyhtiöiden suurin energiasyöppö. Veden lotraamista voi kuitenkin vähentää pelkästään asumistottumuksia muuttamalla. Taloyhtiö voi saada aikaan myös huomattavaa energiansäästöä jo muutamassa vuodessa nykyaikaisella vedenmittausjärjestelmällä. Se tekee laskutuksesta kulutuspohjaista ja automaattista. Samalla paljastuvat mahdolliset vuodot.

Osakas voi vaikuttaa vain osallistumalla yhtiökokoukseen

Yhtiökokouksessa tehdään päätökset kaikista taloyhtiön merkittävistä korjaushankkeista, myös mahdollisista energiaremonteista.

– Energiaremonteilla päästöjä voidaan pienentää taloyhtiöissä kustannustehokkaasti jopa 80 prosenttia. Tällä on iso vaikutus jokaisen ihmisen omaankin hiilijalanjälkeen, Valkama kannustaa.

Taloyhtiöiden lämmitys-, huolto- ja muut vastaavat ylläpitokustannukset ovat juuri nyt kasvusuunnassa, joten hoitovastikkeiden korotuksiin on jokaisen syytä tänä vuonna varautua.

Energiaremontit voivat saada aikaan kustannussäästöjä ja lisäksi niillä on positiivisia vaikutuksia ympäristön kannalta. Energiaremonttien toteuttamiseen on mahdollista saada myös avustusta. Valtion ARA-energia-avustusten määrää päätettiin kasvattaa viime viikon kehysriihessä, joten porkkanoita niiden toteuttamiseen taloyhtiöille on nyt entistä paremmin tarjolla.

– Kannustamme taloyhtiöitä etenemään hankkeissa, sillä energiakustannusten nousussa ei ole näkyvissä taittumista, Valkama sanoo.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Ilmastoteot

10.11.2022

Ilmastoteot eivät näy vielä taloyhtiöissä

Taloyhtiöiltä odotetaan lähitulevaisuudessa isoja ilmastotekoja. Teot eivät kuitenkaan vielä näy taloyhtiöissä. Energiaremontteja saatetaan yhä arastella kustannusten vuoksi, vaikka remontin tuomat pitkäaikaiset säästöt ovat merkittävät.

16.5.2022

Etäyhteydet ovat tulleet yhtiökokouksiin jäädäkseen

Yhtiökokouksiin on ollut mahdollista osallistua etänä koronapandemian alusta lähtien. Nyt on valmisteilla laki, joka mahdollistaa etäosallistumisen tulevaisuudessakin.

taloyhtiön turvallisuus

17.5.2022

Kuka vastaa taloyhtiön turvallisuudesta?

Ukrainan sota on saanut suomalaisten turvallisuudentunteen järkkymään. Taloyhtiöissäkin pohditaan nyt asioita, joita ei ennen tarvinnut miettiä: kuka vastaa taloyhtiön turvallisuudesta, ja voiko taloyhtiössä elää jatkossakin turvallisesti?

on pieni taloyhtiö

2.9.2022

Etäkokoukset puhuttavat Taloyhtiökuplassa

Kiinteistöliiton Taloyhtiökupla-podcastin uusimmassa jaksossa puhutaan taloyhtiöiden etäkokouksista. Heinäkuussa tuli voimaan asunto-osakeyhtiölain muutos, joka mahdollistaa pelkästään etäyhteydellä pidettävät yhtiökokoukset. Aiheesta keskustelevat Kiinteistöliiton lakimiehet Pauliina Haapsaari ja Minni Yli-Olli sekä Kuluttajaliiton lakimies Kristel Pynnönen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti