Hallituksen ja isännöitsijän kannattaa varautua vastaamaan tulevissa yhtiökokouksissa energiaremontteihin liittyviin kysymyksiin. Vaikka remonteista ei vielä tehtäisi päätöksiä, on energiatehokkuuteen liittyvä näkökulma hyvä ottaa huomioon esimerkiksi hallituksen kunnossapitotarveselvitystä laadittaessa ja tulevien korjaushankkeiden suunnittelussa.
– Osakkeenomistajat ovat kiinnostuneita siitä, mitä energiatehokkuuteen tähtääviä toimenpiteitä omassa taloyhtiössä aiotaan tehdä. Energiakustannusten nousu ja halu hillitä ilmastonmuutosta näkyvät keskustelussa, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jenni Valkama sanoo.
Energiatehokkuuden parantamisessa puhutaan usein putkiremonteista, sillä vesi on taloyhtiöiden suurin energiasyöppö. Veden lotraamista voi kuitenkin vähentää pelkästään asumistottumuksia muuttamalla. Taloyhtiö voi saada aikaan myös huomattavaa energiansäästöä jo muutamassa vuodessa nykyaikaisella vedenmittausjärjestelmällä. Se tekee laskutuksesta kulutuspohjaista ja automaattista. Samalla paljastuvat mahdolliset vuodot.
Osakas voi vaikuttaa vain osallistumalla yhtiökokoukseen
Yhtiökokouksessa tehdään päätökset kaikista taloyhtiön merkittävistä korjaushankkeista, myös mahdollisista energiaremonteista.
– Energiaremonteilla päästöjä voidaan pienentää taloyhtiöissä kustannustehokkaasti jopa 80 prosenttia. Tällä on iso vaikutus jokaisen ihmisen omaankin hiilijalanjälkeen, Valkama kannustaa.
Taloyhtiöiden lämmitys-, huolto- ja muut vastaavat ylläpitokustannukset ovat juuri nyt kasvusuunnassa, joten hoitovastikkeiden korotuksiin on jokaisen syytä tänä vuonna varautua.
Energiaremontit voivat saada aikaan kustannussäästöjä ja lisäksi niillä on positiivisia vaikutuksia ympäristön kannalta. Energiaremonttien toteuttamiseen on mahdollista saada myös avustusta. Valtion ARA-energia-avustusten määrää päätettiin kasvattaa viime viikon kehysriihessä, joten porkkanoita niiden toteuttamiseen taloyhtiöille on nyt entistä paremmin tarjolla.
– Kannustamme taloyhtiöitä etenemään hankkeissa, sillä energiakustannusten nousussa ei ole näkyvissä taittumista, Valkama sanoo.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään