Energiaremontit puhuttavat yhtiökokouksissa

Hallituksen ja isännöitsijän kannattaa varautua vastaamaan tulevissa yhtiökokouksissa energiaremontteihin liittyviin kysymyksiin. Vaikka remonteista ei vielä tehtäisi päätöksiä, on energiatehokkuuteen liittyvä näkökulma hyvä ottaa huomioon esimerkiksi hallituksen kunnossapitotarveselvitystä laadittaessa ja tulevien korjaushankkeiden suunnittelussa.

– Osakkeenomistajat ovat kiinnostuneita siitä, mitä energiatehokkuuteen tähtääviä toimenpiteitä omassa taloyhtiössä aiotaan tehdä. Energiakustannusten nousu ja halu hillitä ilmastonmuutosta näkyvät keskustelussa, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jenni Valkama sanoo.

Energiatehokkuuden parantamisessa puhutaan usein putkiremonteista, sillä vesi on taloyhtiöiden suurin energiasyöppö. Veden lotraamista voi kuitenkin vähentää pelkästään asumistottumuksia muuttamalla. Taloyhtiö voi saada aikaan myös huomattavaa energiansäästöä jo muutamassa vuodessa nykyaikaisella vedenmittausjärjestelmällä. Se tekee laskutuksesta kulutuspohjaista ja automaattista. Samalla paljastuvat mahdolliset vuodot.

Osakas voi vaikuttaa vain osallistumalla yhtiökokoukseen

Yhtiökokouksessa tehdään päätökset kaikista taloyhtiön merkittävistä korjaushankkeista, myös mahdollisista energiaremonteista.

– Energiaremonteilla päästöjä voidaan pienentää taloyhtiöissä kustannustehokkaasti jopa 80 prosenttia. Tällä on iso vaikutus jokaisen ihmisen omaankin hiilijalanjälkeen, Valkama kannustaa.

Taloyhtiöiden lämmitys-, huolto- ja muut vastaavat ylläpitokustannukset ovat juuri nyt kasvusuunnassa, joten hoitovastikkeiden korotuksiin on jokaisen syytä tänä vuonna varautua.

Energiaremontit voivat saada aikaan kustannussäästöjä ja lisäksi niillä on positiivisia vaikutuksia ympäristön kannalta. Energiaremonttien toteuttamiseen on mahdollista saada myös avustusta. Valtion ARA-energia-avustusten määrää päätettiin kasvattaa viime viikon kehysriihessä, joten porkkanoita niiden toteuttamiseen taloyhtiöille on nyt entistä paremmin tarjolla.

– Kannustamme taloyhtiöitä etenemään hankkeissa, sillä energiakustannusten nousussa ei ole näkyvissä taittumista, Valkama sanoo.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

15.10.2018

Taloyhtiöille suunnatut Energiaremontit laajenevat Tampereelle

Tamperelaiset kerrostaloyhtiöt voivat säästää jopa 15 miljoonaa euroa vuodessa Energiaremonttien avulla. Eniten potentiaalia on keskustassa ja isoissa kaupunginosissa, kuten Hervannassa ja Tesomalla. Taloyhtiöille suunnattu Energiaremontti-palvelu laajenee pääkaupunkiseudulta isoihin kaupunkeihin.

6.2.2018

OP mukaan rahoittamaan taloyhtiöiden energiaremontteja – tavoitteena säästää sekä rahaa että energiaa

OP ja LeaseGreen aloittavat yhteistyössä taloyhtiöiden energiaremonttien tarjoamisen. Energiaremontin tavoitteena on vähentää taloyhtiön energiakuluja. Asuminen on yksi suurimmista suomalaisten hiilijalanjälkeä kasvattavista tekijöistä.

15.2.2021

Koronatilanne vaikuttaa taloyhtiöiden yhtiökokouksiin

Kevään varsinaisen yhtiökokouksen järjestäminen on taas monessa taloyhtiössä ajankohtaista. Koronatilanne kannustaa edelleen etäyhteyksien tarjoamiseen yhtiökokouksissa. Korjaushankkeita ei kuitenkaan enää kannata lykätä koronatilanteen varjolla.

2.3.2020

Sähköautojen lataus aiheuttanee keskustelua taloyhtiökokouksissa

Ladattavien autojen ja latausasemien määrä tulee lähitulevaisuudessa kasvamaan voimakkaasti. Tällä hetkellä sähköautojen lataaminen kustannuksineen, käyttöoikeuksineen ja ylläpitoineen aiheuttaa keskustelua taloyhtiöissä, kirjoittaa Autotoday. Isännöitsijän ja taloyhtiön hallituksen on hyvä varautua siihen, että kevään yhtiökokouksissa asia nousee varmasti esille, Antti Rovamaa Assemblin Oy:stä sanoo.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti