Energiaoptimointi ja yhteistyö toivat säästöjä taloyhtiöille

Keravalla neljän taloyhtiön yhteishankkeessa optimoitiin parhaat vaihtoehdot energiaremontissa. Taloyhtiöt saivat säästöä yhteisestä projektista, mutta jokainen toteutti korjaushankkeen hieman eri sisältöisenä.

Energiaoptimoinnin avulla voidaan vertailla muun muassa kiinteistön mahdollisia päälämmitysjärjestelmiä sekä muita täydentäviä toimenpiteitä, joilla energiatehokkuutta voidaan parantaa (mm. aurinkolämpö, IV-ratkaisut, julkisivuremontti ja yläpohjan eristäminen). Tässä hankkeessa optimoinnin suoritti Granlund Consulting Oy.

Keravalla tavoitteena oli löytää kaikki kustannusoptimaaliset energiakorjausratkaisut siten, että alkuperäinen rakennus voidaan remontoida eri energiakulutuksen tavoitetasoille pienimmillä mahdollisilla elinkaarikustannuksilla. Jokainen taloyhtiö teki kuitenkin omat ratkaisunsa.

Kerroimme Suomen Kiinteistölehdessä lokakuussa 2015 hankkeen alkamisesta. Nyt ryhmäkorjaushanke on saatu valmiiksi ja sen avulla saatuja tuloksia voidaan käydään läpi.

– Meillä taloyhtiöön tehtiin julkisivun korjaus ja lisäeristys, parvekkeet kunnostettiin ja lasitettiin, kattokermit uusittiin ja räystäitä nostettiin sekä kattokaivot ja syöksyputket uusittiin. Ilmanvaihtojärjestelmä tasapainotettiin ja säädettiin sekä patteriverkosto putsattiin ja tasapainotettiin sekä lisättiin muutama patteri. Poistoilmalämpöpumput asennettiin ja kaukolämpölaitteisto uusittiin. Lisäksi kunnostimme pihaa ja uusimme lukituksen, kertoo As Oy Kajavankatu 2:n hallituksen puheenjohtaja Pertti Lappalainen.

– Meillä tehtiin lähes samanlainen remontti, mutta huippuimureihin ei asennettu lämmöntalteenottoa. Meillä on kuitenkin valmius tehdä se jälkikäteen. Halusimme ensin saada naapurin kokemuksista lisätietoa, toteaa As Oy Kurjenharjun hallituksen puheenjohtaja Leevi Pyy.

Kaikkiin taloyhtiöihin asennettiin remontissa myös savunpoistoluukut.

Koko alueen ilme on parantunut

Keskittäminen toi säästöjä taloyhtiöille

Saman rakennuttajan rakentamat talot olivat osittain identtisiä, mikä helpotti suunnittelutyötä. Yhteishanke toi myös säästöjä urakan aikana, sillä urakoitsija pystyi yhdellä työmaanperustamisella tekemään neljän yhtiön korjaushankkeen.

Taloyhtiöitä yllätti eniten se, että urakka valmistui jopa kuukausia etuajassa ja budjettikin alittui tämän myötä.

– Meillä oli poistoilmantalteenotto ehdollisena urakassa, eli jos budjetti alittuu, niin se voidaan ottaa mukaan urakassa, Lappalainen kertoo.

Julkisivut toteutettiin kaikissa yhtiöissä samalla periaatteella eli vanhat purettiin eristeitä myöten olemassa olevan julkisivuelementin sisäkuoreen asti. Uudet ulkoseinät rakennettiin uusilla eristeillä, tuuletusraolla ja pintarakenteeksi valittiin joko tiilimuuraus tai rappaus. Kaikki taloyhtiöt saivat näin uuden ilmeen.

– Koko alueen ilme onkin parantunut, Lappalainen ja Pyy toteavat.

Energiakuluissa huima tiputus

Julkisivukorjaus, poistoilmalämpöpumppu ja ilmanvaihdon säätäminen, patteriverkoston tasapainotus sekä kaukolämpölaitteiston uusiminen ovat tuoneet jo säästöjä taloyhtiöille.

Kaukolämmön kulutus on kaikissa yhtiöissä laskenut.

– Laskin, että vuotuiset säästöt energiakuluissa ovat olleet 30 000 euroa, Lappalainen kertoo.

– Urakoitsijan arvion mukaan poistoilmalämpöpumppu maksaa itsensä takaisin tässä kohteessa noin kuudessa ja puolessa vuodessa, kertoo asuntokorjausrakentamisen yksikönpäällikkö Sebastian Nordström Rakennuttajatoimisto Valvontakonsultit Oy:stä.

– Tämän vuoden alusta alkaen säästöt ovat olleet suurempia taloyhtiöissä kun laitteiden säätötyöt on saatu tehtyä kuntoon, toteaa projektipäällikkö Timo-Mikael Sivula Granlund Consulting Oy:stä.

Yhtiöiden valitsemat korjaustavat perustuivat energiaoptimoinnin lisäksi mm. yhtiöiden yhdessä teettämiin kattaviin lähtötietokartoituksiin, jotka sisälsivät mm. rakennusosakohtaiset elinkaarikartoitukset, julkisivujen lämpökuvaukset, maalämpöselvityksen, 3D-mallinnuksen, kuntotutkimukset ja haitta-ainekartoitukset. Lähtötietokartoituksia yhdessä tilaamalla yhtiöt saivat kustannussäästöjä jo hankesuunnitteluvaiheessa.

Osakkaita onkin ilahduttanut se, että hoitovastikkeita on voitu laskea ainakin As Oy Kajavankatu 2:ssa ja As Oy Kurjenharjussa.

Yhteistyö sujui taloyhtiöiden välillä

Pääosin taloyhtiöt ovat olleet tyytyväisiä yhteistyöhön. Isommalla porukalla tuli oivalluksia, joiden avulla saatiin parempi lopputulos.

– Yhteistyö ja ajatusten vaihto pelasi meidän hallitusten välillä, Pyy sanoo.

– Talojen nykyinen väritys syntyi meidän yhteisenä ajatustyönä, halusimme erottua naapuritaloista, Lappalainen huomauttaa.

Lähitaloyhtiöiden kanssa ryhmäkorjausmahdollisuuksia kannattaa selvittääkin, vaikka se ei lopulta välttämättä johtaisikaan yhteishankkeeseen.

– Yhteishankkeesta huolimatta tässäkin projektissa jokainen yhtiö teki kuitenkin loppujen lopuksi itsenäiset yhtiöpäätökset urakan sisällöstä, Nordström muistuttaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Opiskelijatyö

17.8.2023

Opiskelijatyö sopii taloyhtiöidenkin tarpeisiin

Taloyhtiö voi käyttää projekteissaan myös kiinteistöalan opiskelijoiden palveluita. Opiskelijat voivat tehdä esimerkiksi pysäköintiselvityksiä tonteille, piha-alueiden vaaituksia, maalajimäärityksiä sekä laatia vaikkapa talon huoltokirjan. Työtä valvoo vastuuopettaja.

ikkunat huolto

16.6.2023

Kaupallinen yhteistyö

Mistä tietää, että taloyhtiön ikkunat ovat huollon tarpeessa?

Parhaatkin ikkuna- ja ovituotteet tarvitsevat huolenpitoa kestääkseen pitkään. Säännöllinen huolto tuo myös säästöä. Pihla kokosi vinkit siihen, mistä tietää ikkunoiden tarvitsevan huoltoa.

Pihla-Tiivi

22.8.2023

Kaupallinen yhteistyö

Picote tuo globaalin näkökulman putkien kunnostukseen

Picote tunnetaan rakenteita rikkomattomasta tekniikastaan myös Yhdysvalloissa, jonne se laajentui jo vuonna 2013. Nykyään Picotella työskentelee Pohjois-Amerikassa jo 10 työntekijää. Yritys laajentuu edelleen ja tekee jatkuvasti uusia innovaatioita.

Picote

linjasaneeraus

13.4.2023

Taloyhtiö sai linjasaneerauksessa lisää energiatehokkuutta

Helsinkiläinen As Oy Risto Rytintie 24 toteutti linjasaneerauksen, jonka yhteydessä päätettiin parantaa myös energiatehokkuutta ja vaihtaa kaukolämmöstä maalämpöön. Samalla uusittiin yleisiä tiloja ja parannettiin esteettömyyttä. Yhtiö sai energia- ja esteettömyyskorjauksiin avustusta ARAlta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti