Dagens Industri etsii syitä asuntohintojen hyytymiseen

Vuodesta 2016 alkaen ovat asuntojen hinnat nousseet Ruotsissa vain vähän tai hintojen nousu on ollut olematonta, kertoo Dagens Industri verkkosivuillaan. Se johtuu ennen kaikkea Ruotsissa voimaan tulleesta asuntolainojen lyhennyspakosta ja eräistä kauppoja estävistä tekijöistä, sanoo kiinteistönvälittäjä Marcus Svanberg.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedlingin toimitusjohtaja Svanberg toteaa, että lyhennysvelvoitteen lisäksi asuntokauppoja jarruttavat myös ”flyttskatter” eli ”muuttoverot”. Tämän nimen alle niputtavat ruotsalaiset muutamia asuntokauppaa koskevia veroja, muun muassa asunnon myyntivoitosta seuraavaa pääomatuloveroa sekä ”leimaveroiksi” kutsuttuja kolmea erillistä veroa.

Toisaalta Svanberg näkee lyhennyspakon myös tervehdyttäneen asuntomarkkinoita ja johtaneen terveempäänkin hintojen kehitykseen. Sillä on nyt kuitenkin asuntomarkkinaa lukitseva vaikutus. Marcus Svanberg kaipaakin tilanteen korjaamista muun muassa vapauttamalla ensiasunnon ostajat lainakatosta. Se säädettiin jo tilanteessa, jossa ei vielä ollut asuntolainojen lyhennyspakkoa.

Lue koko artikkeli Dagens Industrin verkkosivuilta.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

23.8.2017

Tukholmassa vie 35 vuotta säästää oma osuus asunnon hinnasta

Kun keskituloinen tukholmalainen haluaa ostaa 60 neliötä Tukholman kantakaupungista,hän joutuu  säästämään 35 vuotta saadakseen omarahoitusosuuden kasaan. Näin kertoo Dagens Industri verkkolehdessään. Jos tyytyy 50 neliön kaksioon, joutuu säästämään ”vain” 22 vuotta.

30.10.2017

Ruotsissa vaaditaan parempaa sähköverkkoa

Viime vuonna Ruotsissa päästiin poliittiseen sopuun uusiutuvan energian osuuden voimakkaasta kasvattamisesta. Siksi täytyy myös jakeluverkkoa kehittää, jotta se soveltuisi uusiin vaatimuksiin, sanovat Ruotsin Rakennusteollisuuden (Sveriges Byggindustri) toimitusjohtaja Catharina Elmsäter-Svärd ja Ruotsin energia-alan yritysten etujärjestön toimitusjohtaja Pernilla Winnhed Dagens Industrin verkkolehdessä. Sähköverkon parantamista vaatii heidän mukaansa myös Ruotsin voimakas väestönkasvu (yli miljoona uutta ruotsalaista hiukan yli […]

16.2.2018

Ruotsin asuntohinnat jatkoivat laskuaan

Tammikuussa laskivat sekä kerrostaloasuntojen (bostadsrätter) että omakotitalojen hinnat Ruotsissa yhden prosentin, kertoo Dagens Industri. Vuodessa lasku on edellisillä ollut ollut neljä prosenttia, mutta ok-talojen hintojen vuosimuutos oli vielä positiivinen – samat neljä prosenttia. Tukholmassa on lasku jatkunut pisimpään ja koko Tukholman läänin tasolla vuosivauhti oli jo seitsemän prosenttia alaspäin. Tukholman kantakaupungissa hinnat laskivat 12 kuukaudessa 8 […]

1.8.2018

DI: Omistusasuntojen tarjonta kasvoi Ruotsissa

Niin sanottujen bostadsrätt-asuntojen, jotka ovat omistusmuodoltaan suomalaisen omistusasunnon ja asumisoikeusasunnon väliltä, tarjonta kasvoi Ruotsissa 24 % heinäkuussa verrattuna vuoden 2017 heinäkuuhun. Asiasta kertoo uutistoimisto Direkt  Dagens Industrin verkkolehdessä. Omakotitalojen tarjonta kasvoi 15 %.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti