Biojätteeseen ei voi laittaa mitä tahansa – Asiantuntija oikoo harhaluuloja

Ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen Helsingin seudun ympäristöpalveluista (HSY) kertoo Helsingin Sanomissa, että biojätteeseen kuuluu periaatteessa kaikki keittiöstä tuleva kompostoituva jäte.

Esimerkiksi hedelmien ja vihannesten kuoret, ruoan tähteet, kahvin porot suodatinpapereineen, teepussit, kalanruodot sekä lihasta jääneet pienet luut voi surutta heittää biojätteeseen.

Kuulostaa järkeenkäyvältä. Sen sijaan biojätteeseen ei saa heittää esimerkiksi nesteitä tai lemmikkieläinten jätöksiä. Myöskään biohajoavina markkinoidut terveyssiteet ja vaipat eivät kuulu nimestään huolimatta biojätteeseen. Miksi?

− Nesteet jätetään biojätteestä pois keräysastian siisteyden vuoksi. Rasvat ja öljyt kelpaavat jähmetetyssä olomuodossa sekä paperiin imeytettynä, selventää Tukiainen.

− Esimerkiksi nakkikeiton tähteistä nesteet tulee valuttaa viemäriin, kiinteät osat voi heittää biojätteeseen. Kinkun rasvat voi hyytyneenä laittaa biojätteeseen, nestemäisenä suljetussa rasiassa sekajätteeseen.

Ulosteista syntyy hygieniaongelma

Lemmikkieläinten ulosteissa sekä biohajoavissa terveyssiteissä ja vaipoissa on puolestaan hygieniaongelma. Vaipoissa ja siteissä on lisäksi myös hajoavuusongelma, joten ne eivät ehdi kompostoitua. Kaikki kuuluvat sekajätteeseen.

Biojätteestä tehdään esimerkiksi pääkaupunkiseudulla multaa, jota voi ostaa. Hygieniatuotteet tulisi jättää pois bakteerien ja mikrobien vuoksi. Mullan lisäksi biojätteestä saadaan pääkaupunkiseudulla biokaasua.

Näiden lisäksi biojätteestä tulisi jättää pois materiaali, joka ei maadu. Esimerkiksi muovinen pakkaus tulisi erotella vanhaksi menneestä ruoasta. Samoin muovipussit biojätteessä hankaloittavat käsittelyä.

Voiko jätteitä laittaa biohajoavaan muovipussiin?

Biohajoavan muovipussin käyttö riippuu siitä, missä päin Suomea asuu. Esimerkiksi Uudellamaalla biomuovipusseja ei saa laittaa biojätteeseen paitsi Nurmijärvellä. Alueen biojätteestä tehdään polttoainetta, ja biopussit muuttuvat prosessissa liimamaiseksi massaksi, joka tukkii bioetanolilaitoksen laitteita.

Varminta on pakata biojäte paperiseen tai esimerkiksi sanomalehdestä taiteltuun pussiin. Myös kotoa jääneet tyhjentyneet sokeri- tai jauhopussit voi hyödyntää biojätteen pakkauksessa. Kotikompostoriin biojätteet voi heittää ilman kääreitä.

− HSY:n alueella toivotaan paperista pussia, sillä se ehtii kompostoitua loppuun asti prosessin aikana. Biomuovipussit eivät ehdi, ja ne joudutaan erottelemaan massasta. Prosessit on suunniteltu kotitalousbiojätteen käsittelyyn, Tukiainen sanoo Helsingin Sanomille.

Sama pätee muun muassa biohajoaviin mukeihin, joita esimerkiksi monet kahvilat käyttävät take away -tuotteissaan. Ne kuuluvat joko muovikierrätykseen tai sekajätteeseen.

Biojätteeseen kelpaavat asiat vaihtelevat alueittain

Entä kelpaavatko puutarhajätteet tai kukat biojätteeseen? Kiertokapulan alueella eivät, HSY:n alueella puolestaan kasvinosat, kuihtuneet kukat sekä pienet määrät haravointijätettä sopivat biojätteeseen.

Oman alueen lajitteluohjeet voi tarkistaa esimerkiksi julkisen jätehuollon edunvalvontajärjestön Suomen kiertovoiman ylläpitämältä verkkosivulta. HSY:llä on puolestaan jäteopas, jossa lajitteluohjeita voi hakea roskan nimellä.

Biojätteen hankaluus on Tukiaisen mukaan usein se, etteivät kaikki jaksa tai halua lajitella sitä.

Esimerkiksi HSY:n alueella sekajätteestä yhä noin kolmannes on biojätteeseen kelpaavaa materiaalia. Tukiainen arvioi HS:lle, että määrät ovat samanlaisia myös muualla Suomessa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

maalämpö

12.10.2022

Espoon Aurinkokaari vaihtoi maalämpöön

Suomessa arvioidaan olevan jo yli tuhat maalämmöllä lämpiävää asuinkerrostaloa. Yksi näistä on Asunto Oy Espoon Aurinkokaari, jossa vuosittaiset lämmityskulut puolittuivat lämmitysmuodon vaihtamisen jälkeen.

kinkun rasva

8.12.2022

Kinkun rasva ei kuulu viemäriin

Kinkunpaistorasvaa ei saa kaataa viemäriin, sillä se tukkii viemärin jäähtyessään. Rasvan voi hyödyntää ruoanlaitossa, laittaa jäähtyneenä biojätteeseen tai kierrättää polttoaineeksi Kinkkutempun kautta.

vakuutus korvasi

23.2.2023

Vakuutus korvasi uuden rivitalon palaneen tilalle

Viime kesänä Mäntsälässä palaneen rivitalon tilalle nousee uudisrakennus. Vakuutuksen turvin siitä rakennetaan lähes entisenkaltainen. Rivitalopalot ovat Suomessa valitettavan yleisiä, mutta palo-osastointi voi auttaa vähentämään niiden aiheuttamia tuhoja.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

taloyhtiöriidat

18.1.2023

Taloyhtiöriidat kannattaa ratkoa sopimalla

Taloyhtiössä voi syntyä riitoja muun muassa remonteista, maksulaiminlyönneistä ja häiriökäyttäytymisestä. Riidoissa kannattaa pyrkiä aina ensisijaisesti sopuratkaisuun, ja oikeusprosessiin lähteä vasta huolellisen harkinnan jälkeen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti