Aurinkopaneeleihin liittyy turvallisuusriskejä

Aurinkopaneeleiden asennukseen ja käyttöön liittyy turvallisuusriskejä. Yksi suurimmista on tee-se-itse-asennukset. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö muistuttaa, että kaikki sähköverkkoon liittyvät sähkötyöt tulee teettää alan ammattilaisella. Lisäksi tulee varmistaa turvalliset kulkureitit ja poistumistiet, mikäli katolla on suurikokoinen aurinkopaneeli. Kansainvälinen palo- ja pelastusalan järjestö CTIF käynnisti kesäkuussa aurinkopaneeleihin liittyvän turvallisuusohjeistuksen suunnittelun.

Edullisen aurinkosähkön tuottaminen kiinnostaa omakotitalojen ja kesämökkien omistajia. Aurinkopaneelien asentamisen taloudellista hyötyä laskeskellaan useammissakin kotitalouksissa, mutta samalla tulisi ottaa huomioon myös turvallisuusnäkökohdat.

– Myynnissä on monenlaisia, myös pieniä ja edullisia aurinkopaneelisarjoja, jotka saattavat houkutella tee-se-itse-sähkömiehiä asennuspuuhiin, mutta omat asennukset kannattaa ehdottomasti unohtaa sähkö- ja paloturvallisuuden vuoksi, SPEKin turvallisuusasiantuntija Lauri Lehto painottaa.

– Kaikki sähköverkkoihin liittyvät sähkötyöt tulee aina teettää alan ammattilaisella.

– Asennuksiin liittyy aina myös sähkölaitteiden ylläpidon huomiointi jo ensiasennuksesta alkaen. Paneelit vaativat huoltoa ja tarkastustoimenpiteitä, jotta laitteet pysyvät luotettavina ja turvallisina. Sähkölaitteiston haltijan on hoidettava sähkölaitteistoja niin, ettei niistä aiheudu kenenkään hengelle, terveydelle tai omaisuudelle vaaraa.

Aurinkopaneelissa on jatkuva sähköjännite, ja kytkennöistä riippuen jännitteet voivat kasvaa myös vaarallisen korkeiksi. Se aiheuttaa omat riskinsä niin talon asukkaille, omaisuudelle kuin palomiesten työturvallisuudelle tulipaloa sammutettaessa.

– Asukkaiden täytyy osata suorittaa tarvittavat toimenpiteet laitteelle ja pystyttävä tarvittaessa toimimaan pelastustilanteessa. Tähän auttaa hyvin laadittu dokumentaatio sekä huolto- ja toimintamalli, Lehto toteaa.

Aurinkopaneelien asentamiseen ja käyttöön liittyvät turvallisuusohjeet ovat toistaiseksi puuttuneet niin Suomesta kuin kansainvälisestikin. Kansainvälinen palo- ja pelastusalan järjestö CTIF on käynnistänyt kesäkuussa aurinkopaneeleihin liittyvän turvallisuusohjeistuksen suunnittelun.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

20.7.2022

Omatoimi-isännöitsijä on paljon vartija

Omatoimi-isännöitsijällä eli oto-isännöitsijällä on paljon vastuuta. Hänen täytyy tuntea asunto-osakeyhtiölaki ja ymmärtää hallintoa, taloutta ja kiinteistön ylläpitoa. Oto-isännöitsijän tehtävään ei pidä lähteä kylmiltään.

17.3.2022

Kaupallinen yhteistyö

Safetumin TOP 5 ohjeet taloyhtiön pelastussuunnitelman päivittämiseen

Pelastussuunnitelma on taloyhtiön varautumisen ja onnettomuuksien ehkäisyn käsikirja. Me Safetumilla olemme laatineet pelastussuunnitelmia ja tarkastaneet Suomalaisten kiinteistöjen paloturvallisuusriskejä jo lähes 10 vuotta ja palveluumme luottaa yli 10000 kiinteistöä läpi Suomen. Ohessa meidän asiantuntijamme ohjeet taloyhtiön pelastussuunnitelman päivittämiseen ja laatimiseen.

Safetum

nestekaasulämmitin

15.9.2022

Huolellisuutta nestekaasulämmittimien käyttöön

Suomalaiset ovat alkaneet hankkia talven varalle lisälämmittimiksi nestekaasulämmittimiä. Tukes ja SPEK muistuttavat, että kaasulaitteet täytyy huoltaa ja niitä täytyy käyttää oikein, jotta palo- ja häkävaaralta vältytään.

Rakentamisen laatu

28.9.2022

Kuukauden kasvo: Rakentamisen laadun edistäjä

Rakentamisen Laatu RALA ry:n uusi toimitusjohtaja Kirsi Hautala kertoo, mihin suuntaan RALA tulee tulevina vuosina kehittymään. Varmaa on, että se tulee edelleen toimimaan kestävän ja laadukkaan rakentamisen edistäjänä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti