Aurinkopaneeleihin liittyy turvallisuusriskejä

Aurinkopaneeleiden asennukseen ja käyttöön liittyy turvallisuusriskejä. Yksi suurimmista on tee-se-itse-asennukset. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö muistuttaa, että kaikki sähköverkkoon liittyvät sähkötyöt tulee teettää alan ammattilaisella. Lisäksi tulee varmistaa turvalliset kulkureitit ja poistumistiet, mikäli katolla on suurikokoinen aurinkopaneeli. Kansainvälinen palo- ja pelastusalan järjestö CTIF käynnisti kesäkuussa aurinkopaneeleihin liittyvän turvallisuusohjeistuksen suunnittelun.

Edullisen aurinkosähkön tuottaminen kiinnostaa omakotitalojen ja kesämökkien omistajia. Aurinkopaneelien asentamisen taloudellista hyötyä laskeskellaan useammissakin kotitalouksissa, mutta samalla tulisi ottaa huomioon myös turvallisuusnäkökohdat.

– Myynnissä on monenlaisia, myös pieniä ja edullisia aurinkopaneelisarjoja, jotka saattavat houkutella tee-se-itse-sähkömiehiä asennuspuuhiin, mutta omat asennukset kannattaa ehdottomasti unohtaa sähkö- ja paloturvallisuuden vuoksi, SPEKin turvallisuusasiantuntija Lauri Lehto painottaa.

– Kaikki sähköverkkoihin liittyvät sähkötyöt tulee aina teettää alan ammattilaisella.

– Asennuksiin liittyy aina myös sähkölaitteiden ylläpidon huomiointi jo ensiasennuksesta alkaen. Paneelit vaativat huoltoa ja tarkastustoimenpiteitä, jotta laitteet pysyvät luotettavina ja turvallisina. Sähkölaitteiston haltijan on hoidettava sähkölaitteistoja niin, ettei niistä aiheudu kenenkään hengelle, terveydelle tai omaisuudelle vaaraa.

Aurinkopaneelissa on jatkuva sähköjännite, ja kytkennöistä riippuen jännitteet voivat kasvaa myös vaarallisen korkeiksi. Se aiheuttaa omat riskinsä niin talon asukkaille, omaisuudelle kuin palomiesten työturvallisuudelle tulipaloa sammutettaessa.

– Asukkaiden täytyy osata suorittaa tarvittavat toimenpiteet laitteelle ja pystyttävä tarvittaessa toimimaan pelastustilanteessa. Tähän auttaa hyvin laadittu dokumentaatio sekä huolto- ja toimintamalli, Lehto toteaa.

Aurinkopaneelien asentamiseen ja käyttöön liittyvät turvallisuusohjeet ovat toistaiseksi puuttuneet niin Suomesta kuin kansainvälisestikin. Kansainvälinen palo- ja pelastusalan järjestö CTIF on käynnistänyt kesäkuussa aurinkopaneeleihin liittyvän turvallisuusohjeistuksen suunnittelun.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

28.12.2022

Muistuta lämmitystolpan turvallisesta käytöstä

Autojen lämmitystolpista syntyy talviaikaan monessa taloyhtiössä kiistaa ja pahimmillaan jopa turvallisuusriskejä. Riskien välttämiseksi taloyhtiön on hyvä muistuttaa asukkaita auton lämmittämisen pelisäännöistä.

linjasaneeraus

13.4.2023

Taloyhtiö sai linjasaneerauksessa lisää energiatehokkuutta

Helsinkiläinen As Oy Risto Rytintie 24 toteutti linjasaneerauksen, jonka yhteydessä päätettiin parantaa myös energiatehokkuutta ja vaihtaa kaukolämmöstä maalämpöön. Samalla uusittiin yleisiä tiloja ja parannettiin esteettömyyttä. Yhtiö sai energia- ja esteettömyyskorjauksiin avustusta ARAlta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

paloturvallisuusriskit

7.3.2023

Kaupallinen yhteistyö

Nyt on aika tarkastaa taloyhtiön paloturvallisuusriskit

Hyvin varautunut taloyhtiö arvioi riskejä säännöllisesti, suorittaa toimenpiteitä riskien pienentämiseksi sekä viestii asukkaille pelastus- ja turvallisuusohjeista. Erityisen tärkeää on pitää pelastussuunnitelma ajan tasalla.

Safetum

akut ja paristot

3.11.2023

Käytetyt akut ja paristot aiheuttavat tulipaloriskin

Kotona lojuvat käytetyt paristot ja akut muodostavat suuren tulipaloriskin. Käytöstä poistetut akut ja paristot täytyy irrottaa laitteista ja niiden navat täytyy teipata oikosulun estämiseksi. Akut ja paristot voi kierrättää palauttamalla ne kauppaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti