Aurinkopaneeleihin liittyy turvallisuusriskejä

Aurinkopaneeleiden asennukseen ja käyttöön liittyy turvallisuusriskejä. Yksi suurimmista on tee-se-itse-asennukset. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö muistuttaa, että kaikki sähköverkkoon liittyvät sähkötyöt tulee teettää alan ammattilaisella. Lisäksi tulee varmistaa turvalliset kulkureitit ja poistumistiet, mikäli katolla on suurikokoinen aurinkopaneeli. Kansainvälinen palo- ja pelastusalan järjestö CTIF käynnisti kesäkuussa aurinkopaneeleihin liittyvän turvallisuusohjeistuksen suunnittelun.

Edullisen aurinkosähkön tuottaminen kiinnostaa omakotitalojen ja kesämökkien omistajia. Aurinkopaneelien asentamisen taloudellista hyötyä laskeskellaan useammissakin kotitalouksissa, mutta samalla tulisi ottaa huomioon myös turvallisuusnäkökohdat.

– Myynnissä on monenlaisia, myös pieniä ja edullisia aurinkopaneelisarjoja, jotka saattavat houkutella tee-se-itse-sähkömiehiä asennuspuuhiin, mutta omat asennukset kannattaa ehdottomasti unohtaa sähkö- ja paloturvallisuuden vuoksi, SPEKin turvallisuusasiantuntija Lauri Lehto painottaa.

– Kaikki sähköverkkoihin liittyvät sähkötyöt tulee aina teettää alan ammattilaisella.

– Asennuksiin liittyy aina myös sähkölaitteiden ylläpidon huomiointi jo ensiasennuksesta alkaen. Paneelit vaativat huoltoa ja tarkastustoimenpiteitä, jotta laitteet pysyvät luotettavina ja turvallisina. Sähkölaitteiston haltijan on hoidettava sähkölaitteistoja niin, ettei niistä aiheudu kenenkään hengelle, terveydelle tai omaisuudelle vaaraa.

Aurinkopaneelissa on jatkuva sähköjännite, ja kytkennöistä riippuen jännitteet voivat kasvaa myös vaarallisen korkeiksi. Se aiheuttaa omat riskinsä niin talon asukkaille, omaisuudelle kuin palomiesten työturvallisuudelle tulipaloa sammutettaessa.

– Asukkaiden täytyy osata suorittaa tarvittavat toimenpiteet laitteelle ja pystyttävä tarvittaessa toimimaan pelastustilanteessa. Tähän auttaa hyvin laadittu dokumentaatio sekä huolto- ja toimintamalli, Lehto toteaa.

Aurinkopaneelien asentamiseen ja käyttöön liittyvät turvallisuusohjeet ovat toistaiseksi puuttuneet niin Suomesta kuin kansainvälisestikin. Kansainvälinen palo- ja pelastusalan järjestö CTIF on käynnistänyt kesäkuussa aurinkopaneeleihin liittyvän turvallisuusohjeistuksen suunnittelun.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

9.11.2017

Tukholman suurpalo voisi tapahtua myös Suomessa

Suomalaisissa kiinteistöissä toteutettavat peruskorjaukset, kuten linja- ja julkisivusaneeraukset kohottavat asuinrakennuksien paloturvallisuusriskejä, kertoo Safetum Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Jurvelin.  Tukholman ydinkeskustassa syttynyt suurpalo 7. Marraskuuta on puhututtanut pohjoismaissa toimivassa paloturvallisuusalan yrityksessä. – Kyllä Tukholman suurpalo on ollut asiantuntijoidemme kesken aktiivisessa käsittelyssä.

24.10.2018

Kuluttajien tulee paremmin pystyä vaikuttamaan sähkölaskuunsa

Kotitaloudelle sähkö on perustarve ja kuluttajalle keskeisintä on saada vaikuttaa sähkön kokonaishintaan ja kaikkiin sähkölaskun eri osiin eli energiaan, siirtoon, veroihin ja erityisesti energian ja siirron perusmaksuihin. Omakotiliitto pitää keskeisenä, että kotitalouksien kulutusjousto (sähkönkäytön hetkellinen pienentäminen tai lisääminen) toteutetaan kustannustehokkaasti älysähkömittarilla. Älyverkkotyöryhmä luovutti tänään raporttinsa asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle.

17.3.2022

Kaupallinen yhteistyö

Safetumin TOP 5 ohjeet taloyhtiön pelastussuunnitelman päivittämiseen

Pelastussuunnitelma on taloyhtiön varautumisen ja onnettomuuksien ehkäisyn käsikirja. Me Safetumilla olemme laatineet pelastussuunnitelmia ja tarkastaneet Suomalaisten kiinteistöjen paloturvallisuusriskejä jo lähes 10 vuotta ja palveluumme luottaa yli 10000 kiinteistöä läpi Suomen. Ohessa meidän asiantuntijamme ohjeet taloyhtiön pelastussuunnitelman päivittämiseen ja laatimiseen.

Safetum

11.9.2017

Useita koteja palanut tasapainolautojen vuoksi

Erilaiset sähköpotkulaudat, sähköpyörät ja tasapainolaudat yleistyvät suomalaisissa kodeissa ja taloyhtiöissä. Akkukäyttöiset laitteet ovat aiheuttaneet useita tulipaloja ja tuhonneet perheiden koteja. Safetum Oy:n pelastusvalvojat ovat kiinnittäneet huomiota riskitekijän yleistymiseen pelastustarkastuksillaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti