Asuntotuotanto on virkoamassa

Asuntorakentamisessa on elpymisen merkkejä Rakennusteollisuus RT:n kesäkuisen asuntotuotantokyselyn mukaan. Kyselyyn vastanneet yritykset ovat nostaneet tammikuuhun nähden selvästi arvioitaan tämän vuoden aloitusmääristä.

RT:n asuntotuottajat arvioivat aloittavansa tänä vuonna 12 100 asunnon rakennustyöt. Näistä reilut 60 prosenttia on vapaarahoitteisia omistusasuntoja ja loput vuokra-asuntoja.

Uudisasuntojen tarjonta on muutaman vuoden pudotuksen jälkeen piristymässä, sillä tämän vuoden asuntotuotantoarvio on kasvanut tammikuun kyselystä 1 700 asunnolla. Kasvu painottuu vuoden jälkimmäiselle puoliskolle, jolloin asuntoaloituksia ennakoidaan kertyvän peräti 6 900 kappaletta.

”Myönteistä on, että etenkin omaperusteisten asuntoaloitusten arvioidaan kasvavan. Rakennusyritykset uskaltavat aloittaa nyt kohteita, sillä kuluttajamarkkinoiden ennakoidaan vihdoin kääntyvän kasvuun luottamuksen parantumisen myötä”, Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen sanoo.

Kuluttajaluottamuksen noususta huolimatta suurin tuotantoa haittaava tekijä on edelleen heikko kysyntätilanne. Toiseksi eniten tuotantoa rajoittaa pääkaupunkiseudun tonttipula. Pääkaupunkiseudun merkitys asuntorakentamisesta on jatkanut kasvuaan. Kyselyn perusteella miltei 60 prosenttia asuntoaloituksista kohdistuu Helsingin seudulle.

Pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoiden tilanne nousi vahvasti esiin myös tuoreessa hallitusohjelmassa. Asuntotuotantoa halutaan kasvattaa lisäämällä tonttitarjontaa, purkamalla sääntelyä ja hillitsemällä kustannuksia. Lisäksi suunnitteilla on 10-vuotinen välimalli vuokra-asuntotuotannon vauhdittamiseksi.

”Hallitusohjelma pyrkii monin tavoin edesauttamaan asuntorakentamista kasvukeskuksissa ja sitä kautta tukemaan talouskasvua. Esitysten yksityiskohdat ovat kuitenkin vielä auki, joten nähtäväksi jää, kuinka merkittäviä muutoksia poliittisilla päätöksillä saadaan aikaan”, Sami Pakarinen toteaa.

RT:n tämänhetkisen arvion mukaan asuntoja aloitettiin viime vuonna yhteensä 26 800 kappaletta. Lisäksi muissa kuin asuinrakennuksissa sijaitsevia asuntoja oli poikkeuksellisen paljon, yhteensä 1 400. Luvut ovat epävarmoja, sillä ne pohjautuvat Tilastokeskuksen puutteellisiin aineistoihin, joissa aloitustiedot on jouduttu arvioimaan arvioitujen rakennuslupatietojen pohjalta. Rakennus- ja asuntotuotantotilastointiin on tehty iso uudistus, jonka vuoksi tilastointi ollut keskeytyksissä viime vuoden lokakuusta lähtien.

RT tekee asuntotuotantokyselyn kolmesti vuodessa. Kyselyyn ei sisälly omakotitaloja, valtion tukemaa vuokra-asuntotuotantoa tai muiden kuin RT:n jäsenyritysten omistusasuntotuotantoa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

18.4.2023

Asuntosäätiö: Pula kohtuuhintaisista asunnoista pahenee

Valtion tukema ARA-asuntotuotanto väheni viime vuonna 37 prosentilla. Tämä uhkaa kohtuuhintaisten asuntojen tarjontaa, varoittaa yleishyödyllinen Asuntosäätiö. Hiipumisen syynä on rakennuskustannusten ja korkojen nousu.

asuntorakentamisen lasku

24.5.2023

Rakennusteollisuus RT: Asuntorakentamisen lasku vaatii toimia

Asuntorakentamisen poikkeuksellisen voimakas lasku uhkaa heikentää asuntojen saatavuutta, talouskasvua, työllisyyttä ja verokertymää, varoittaa Rakennusteollisuus RT. Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Aleksi Randell vaatii poliittisia päätöksiä asian korjaamiseksi.

Pieniä vuokra-asuntoja

7.6.2023

Pieniä vuokra-asuntoja rakennettu yhä enemmän

Pääkaupunkiseudulla ja Tampereella on viime vuosina rakennettu ennätysmäärin asuntoja, jotka ovat valtaosin pieniä vuokrayksiöitä ja -kaksioita. Rakentaminen keskittyy Suomessa yhä enemmän Helsinkiin, Espooseen, Vantaalle ja Tampereelle.

ARA-asuntorakentaminen

1.3.2023

ARA-asuntorakentaminen kääntyi viime vuonna laskuun

Rakennuskustannusten kallistuminen ja korkotason nousu vähensivät valtion tukeman kohtuuhintaisen ARA-asuntotuotannon aloituksia vuonna 2022. Aloitetuista kohteista puolet rakennetaan pääkaupunkiseudulle. Myös vapaarahoitteinen asuntorakentaminen väheni.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti